Column Sjakie: Stabiliteit

Door Jack Rijlaarsdam,

Berend Jan Wilms uit Schoonebeek signaleert in een open brief een oplopende financiering bij een teruglopende rentabiliteit in de melkveehouderij. Hij trekt de conclusie: „Ik vind dat gezonde bedrijven niet verder gefinancierd moeten zijn dan een halve euro per liter, anders heb je het niet meer in eigen hand.„


Wilms is één van de initiatiefnemers van het Koe-Landerij project. Het is uiteindelijk de bedoeling 1000 koeien te gaan melken in een mede door de samenleving ontwikkelde landschappelijke invulling. Een deelnemende melkveehouder zal 240 koeien melken in een 40-urige werkweek en de mest- en voerproblematiek wordt opgelost met participerende akkerbouwers. Dit alles, juist ja, bij een financiering van 50 cent per liter.

Mooi dat een enthousiaste ondernemer buiten de paden durft te denken. Zijn uitspraak is weliswaar prikkelend, maar ook onzinnig. De opgelopen voerprijzen en nieuwe mestplannen tonen aan dat juist een ondernemer in zijn ideaalbeeld de kostprijs niet in de hand heeft. Een halve euro per liter is al nodig om een moderne stal te bouwen. Een hogere financiering lijkt mij geen probleem, vooral een investering in grond geeft zekerheid in de bedrijfsvoering. Kosten voor voer en mest zijn dan redelijk stabiel.

In feite is het praten over een financiering per liter een non-discussie. Het hoort te gaan over de financiële ruimte die er is om rente en aflossing op te brengen. Daarbij zal er ook aandacht voor het risicoprofiel moeten zijn. Uiteindelijk geeft een ondernemer hierin zelf zijn grenzen aan. Is de aflossing gelijk aan de afschrijvingen of is hier geen relatie tussen? Hoe om te gaan met de aflossing op grond? Op de belangrijkste kostenpost, de rente, hebben we weinig invloed. Of toch?

Variabele rente is altijd het goedkoopst, deze wijsheid wordt op menige verjaardag met instemmend geknik aangehoord. Onzin natuurlijk. Op een zeker moment is de variabele rente altijd goedkoper, maar wie op het juiste moment vast zet kan best beter scoren. Wellicht is dit wel zo’n moment. De euribor is nu ongekend laag, maar het langjarig gemiddelde ligt exclusief opslag boven de vijf procent. Een langlopende vaste rente tussen drie en vier procent kost nu geld, maar kan in de toekomst best positief uitpakken. Zeker bij een groeistrategie geldt: hoeveel risico wil je nemen?

Een vaste rente is een zekerheid in de kostprijsberekening. Samen met zaken als jongveeopfok, voerteelt en mestafzet in eigen beheer zorgt dit voor stabiliteit. Risico’s afdekken is ook ondernemen.

Jack Rijlaarsdam,
Stompetoren

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+2
pieta
Beste Sjakie, op naar DTO, termijnmarkt voor (kracht)voer en je rente vastzetten voor een jaar of tien. Ga je dat doen of blijf je bij RFC, De Heus en je 1-maands-euribor aflossingsvrij en sparen bij RFC?
Jack Rijlaarsdam
Het ging mij in eerste instantie om Wilms die meende alles in de hand te hebben bij een financiering van een halve euro, maar daarbij wel afhankelijk is van voer/mest-constructies. Een hogere financiering lijkt mij geen probleem, wanneer je er zo slecht van slaapt als Wilms blijkbaar doet, is het dan wel zaak het risicoprofiel wat af te vlakken.

Ik stap niet snel in bij de DTO, op het schiereiland N-H zie ik geen andere afnemer van boerderijmelk, voerprijs vastzetten is niet interessant op dit moment (aanbod van dagprijs + 2 euro). Ik zie eigen ruwvoerteelt en mestafzetruimte als sterk punt voor een melkveebedrijf. Voor tien jaar vastzetten van de rente wordt zeer serieus overwogen. Huidige financiering loopt nog een jaar, dan ben ik weer vrij man en zijn alle opties en aanbieders welkom.

Voor de broodnodige (ont)spanning overweeg ik om hier wat zaken te gaan doen: easyble.com/matif/
pieta
Die taal ken ik niet zo goed. Wat is de tienjaarsaanbieding? Wij kunnen trouwens op elk gewenst moment onze euribor omzetten naar vast of variabel, kosten 500 euro.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Wat is de tienjaarsaanbieding?

Ik heb nog geen concrete offerte opgevraagd, alleen wat gespard. Gezien de renteverwachtingen is er nog niet heel veel haast mee en er hangen nog wat ontwikkelingen in de lucht die ik dan eventueel mee wil financieren.

Quote:
@pieta: Wij kunnen trouwens op elk gewenst moment onze euribor omzetten naar vast of variabel, kosten 500 euro.

Heb ik nooit zo over gehad, wel over de boeteclausule bij overstappen. 2% van de hoofdsom, laatste jaar 1%) Jij zit ook bij de AA toch?

Leuk gezegd, kosten 500 euro, maar heb je ook transparant in beeld wat voor tarief vast of variabel je dan gaat betalen? Dus een openbaar gepubliceerd rentepercentage met jouw opslag of is dat dan weer op dat moment uitonderhandelen?
Frans1
DTO koopt geen melk
mlkvhoudr
Je kunt ook gewoon afzien van grond kopen en eens niet gaan doen wat iedereen probeert te doen, dan heb je ook minder lasten, dan hoef je je ook niet af te vragen tegen welk te duur rente percentage je je riscico af dekt.

Eigenlijk vind ik als je er van overtuigd bent dat grond waardevast is, je gewoon de goedkoopst mogelijke variabele rente moet nemen, grond is toch waardevast dus risico loop je toch al niet, je kunt immers altijd weer de grond verkopen
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: je kunt ook gewoon afzien van grond kopen en eens niet gaan doen wat iedereen probeert te doen, dan heb je ook minder lasten

Dat is dus precies wat Wilms doet. Het is een keuze. Ik vind zijn uitspraak: "Ik vind dat gezonde bedrijven niet verder gefinancierd moeten zijn dan een halve euro per liter, anders heb je het niet meer in eigen hand.„, dan toch wel wat opportuun. Met de financiering die hij voorstelt kom je niet verder dan aanschaf van stal en erf. Hij zet in op kringloop/keten/duurzaam/blabla met akkerbouwers in de regio. Idealistisch, maar mooi. Ga dan echter niet vertellen dat je alles in de hand hebt: juist dan krijg je te maken met schommelingen in de prijs van je totale pakket kracht- èn ruwvoeders en de afzet van mest. Ik verwacht in ieder geval dat geen akkerbouwer zich langjarig vastlegt tegen bodemprijzen met de huidige prijsvorming in het vizier.

Quote:
@mlkvhoudr: Eigenlijk vind ik als je er van overtuigd bent dat grond waardevast is, je gewoon de goedkoopst mogelijke variabele rente moet nemen, grond is toch waardevast dus risico loop je toch al niet, je kunt immers altijd weer de grond verkopen

Hoe denk je hierover wanneer er spanten gezet gaan worden?
mlkvhoudr
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat is dus precies wat Wilms doet. Het is een keuze. Ik vind zijn uitspraak: "Ik vind dat gezonde bedrijven niet verder gefinancierd moeten zijn dan een halve euro per liter, anders heb je het niet meer in eigen hand.„, dan toch wel wat opportuun. Met de financiering die hij voorstelt kom je niet verder dan aanschaf van stal en erf. Hij zet in op kringloop/keten/duurzaam/blabla met akkerbouwers in de regio. Idealistisch, maar mooi. Ga dan echter niet vertellen dat je alles in de hand hebt: juist dan krijg je te maken met schommelingen in de prijs van je totale pakket kracht- èn ruwvoeders en de afzet van mest. Ik verwacht in ieder geval dat geen akkerbouwer zich langjarig vastlegt tegen bodemprijzen met de huidige prijsvorming in het vizier.

Deze mensen vind ik sowieso moeilijk serieus te nemen, dus dat ben ik wel met je eens, eigenlijk is oppurtuun nog netjes geformuleerd, ze dromen over een toekomst die er nooit komt in mijn ogen.

Over de financiering in spanten, zou ik ook voor variabel gaan omdat ik vastzetten van rente in zijn algemeenheid maar schijnveiligheid vind.

Stel je neemt nu variabel/euribor en je hebt 1 miljoen nodig dan betaal je nu 0,110 ( 1 maands euribor) plus opslag (1,8 laatste die ik hoorde) is 2 procent rente.

Vastzetten kost 4,5 % (gok ik) dus dat is 25000 euro minder rente per jaar. Die zou ik dan vervolgens wel extra aflossen. De eerste paar jaar verwacht ik geen grote stijgingen van het euribor tarief, dus stel dat dat klopt dat kun je 100.000 euro extra aflossen in 4 jaar tijd.

Dat bost in mijn ogen veel meer aan dan rente vastzetten en geeft op langere termijn in mijn ogen meer zekerheid dan vastzetten en daardoor langzamer kunnen aflossen
Jack Rijlaarsdam
@mlkvhoudr
Net waar je mee rekent. RFC heeft lang VV aangetrokken voor 3,8% en heeft niet eens grond als onderpand...

Verder kan niemand tien jaar vooruit kijken, maar laat over drie tot vier jaar de rente eens vlot op gaan lopen naar zeg acht procent (niet raar in het verleden)en je hebt tien jaar vastgezet voor vier procent. Moet jij eens kijken hoe snel het voordeel van de eerste jaren verdwenen is.

Eén ding zullen we toch wel eens zijn: de rente blijft niet op dit niveau?! Ik durf er niet vanuit te gaan, zoals jij doet, dat de 1-mnds-euribor vier jaar lang 0,110% blijft. Ik verwacht uiteindelijk (wist ik maar wanneer)een vlotte ralley omhoog.
jg
@Jack Rijlaarsdam
RFC heeft ledenaansprakelijkheid als onderpand.
pieta
@jg
Volgens mij is RFC een cooperatie UA. Uitgesloten aansprakelijkheid. Jij bedoelt waarschijnlijk dat het op naam staande vermogen van leden geteld wordt als eigen vermogen en dus laatst in de rangschikking van schuldeisers staat.
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

Daar ben je ondernemer voor jack om dat te weten, vraag maar aan je bankman wat die verwacht, als die zegt dat hij verwacht dat de euribor gaat stijgen kun je hem met een gerust hart op euribor zetten, genoeg van die voorbeelden gezien.

Maar je gaat langs mijn key-point heen en dat is het snel aflossen, dat is risicodempen.

Kun of wil je dat niet, dan kun je misschien beter voor vast gaan.

Let wel, een deel van mijn eigen liquiditeitstekort van de zomer komt door snel aflossen, dus het pakt niet alle jaren goed uit.

De rest komt van verwachte en onverwachte investeringen en inspelen op dit rare jaar wat voerkosten betreft.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: Maar je gaat langs mijn key-point heen en dat is het snel aflossen, dat is risicodempen.

Zo werkt het niet, dat weet jij ook best. Aflossen is eigenlijk sparen. Is er weer genoeg financiële ruimte dan wordt er een meer of minder ambitieus (groei)plan verwezenlijkt. Daar ben jij zelf een goed voorbeeld van met het fiscaal gedreven naar voren halen van investeringen vorig jaar.

Quote:
@mlkvhoudr: Maar je gaat langs mijn key-point heen

Jij praat om mijn hypothese heen. Wat verwacht je van de rente op middellange termijn en speel je hierop in of laat je het op je af komen en mopperen we dan gewoon met z'n allen lekker op die graaiende banken.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Verwacht jij dan zo snel een stijgende rente Jack? Zo ja, waarop baseer je dit?
Ik ben het ook wel eens met Mlkvhdr dat versneld aflossen/sparen een goede risicodemping is. Natuurlijk moet je dan wel rekening houden met investeringsplannen. Maar als je gaat investeren kun je ook een lening afsluiten tegen een dan vast te zetten rente.
mlkvhoudr
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Zo werkt het niet, dat weet jij ook best. Aflossen is eigenlijk sparen. Is er weer genoeg financiële ruimte dan wordt er een meer of minder ambitieus (groei)plan verwezenlijkt. Daar ben jij zelf een goed voorbeeld van met het fiscaal gedreven naar voren halen van investeringen vorig jaar.

Naar mijn idee los ik puur en alleen af om mijn schuld te verlagen, en niet om mijn hypotheek later weer vol te laten lopen.

Dus ik denk dat we het daar niet over eens zijn, dan de rente, ik verwacht niet dat de euriborrente verder daalt 😉 maar goed nu even serieus, ik denk dat de euribor op middellange termijn echt wel weer een keertje gaat stijgen, maar dat lijkt mij op korte termijn niet. De ECB heeft het rentemiddel tot zijn beschikking om de inflatie onder de 3 % te houden, de rente gaat dus omhoog als de economie oververhit raakt.
Economie stimuleren is eigenlijk geen kerntaak van de ECB, maar tegenwerken lijkt me ook niet waarschijnlijk dus mijn verwachting
is dat euribor niet boven de 3 % stijgt binnen 5 jaar
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: dus mijn verwachting
is dat euribor niet boven de 3 % stijgt binnen 5 jaar

Best mogelijk. Euribor 3%, opslag erbij maakt 4,5 tot 5%. Ook dan is voor tien jaar vast zetten tegen 3,5 tot 4% geen rare deal?!
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Verwacht jij dan zo snel een stijgende rente Jack?

Niet op korte termijn. Hoorde wel een pratende stropdas zeggen dat dit niveau zeker nog een jaar blijft, dan word ik wat argwanend... 😃

Er gaat geen bel wanneer de ommekeer zich aan dient, je zult dus zelf inschattingen moeten maken en vooral weten wat je wilt. Wat je kiest maakt niet uit, zolang je het maar bewust doet. Er komen hier huilverhalen voorbij over vage constructies met derivaten waarbij de hypotheeknemer nauwelijks weet wat het inhoudt. Dan is er vóór je gekozen lijkt me.

Deze hele discussie is ook wat sparren van mijn kant, ook ik ben al snel bang te veel te betalen. Ik kijk het waarschijnlijk nog rustig een jaartje aan, maar blijf het geen gek idee vinden tegen een historisch laag rentepercentage langjarig vast te zetten.
Frans1
@Jack Rijlaarsdam
Dit klinkt alsof de keus al is gemaakt.
Ik ben ook wel benieuwd waarom je nu ineens vast wilt gaan zetten.
Je had ook kunnen kiezen om je grondaankoop apart te financieren en die langere tijd vast te zetten. Zo kun je ook spreiden
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: Naar mijn idee los ik puur en alleen af om mijn schuld te verlagen, en niet om mijn hypotheek later weer vol te laten lopen.

Dan is mijn verlanglijstje waarschijnlijk nogal wat langer dan het jouwe. 😉
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: Je had ook kunnen kiezen om je grondaankoop apart te financieren en die langere tijd vast te zetten. Zo kun je ook spreiden

Ik wilde m'n leningen gelijk op laten lopen, dan ben je bij afloop van de leningen helemaal vrij man en kun je buiten de kosten voor een hypotheekakte eventueel kostenvrij overstappen. Dit versterkt in mijn ogen je onderhandelingspositie en dat geeft mij een goed gevoel.

Spreiden is feitelijk niet kiezen.

Hoe ben jij gefinancierd en waarom?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: Ik ben ook wel benieuwd waarom je nu ineens vast wilt gaan zetten.

Dat is niet nu ineens. Er komt een moment dat dit gewoon zakelijk slim is. Het is alleen de kunst dit moment zo goed mogelijk in te schatten. Ik verwacht niet dat dit volgende week al is, maar het komt wel elke dag dichterbij...
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

Dat hangt er dus vanaf hoeveel je al afgelost hebt slimmerd, duurt het 3 jaar voor dat de euribor gelijk is aan de vaste rente heb je dus al 3 jaar teveel betaald over de totale hypotheek, heb je in die jaren al flink afgelost dan betaal je het zelfde rentetarief, maar over een lagere hypotheek.

Ik denk dat dit op deze manier gewoon lang goed gaat. Veel aflossen en een scherp tarief.

Jack, ik heb even snel een miljoen hypotheek met 2 % Euribor en 4 % vast in de eerste 4 jaar doorgerekend met 50.000 euro aflossing per jaar, dan kom ik 74000 euro rente op euribor in 4 jaar en 148000 euro rente met vastzetten op 4 %.

Als het zo uitkomt en vanaf 4 jaar wordt het duurder om het euribor tarief te hebben, heb jij dus in dit totaal uit de lucht gegrepen voorbeeld 74000 euro aan rente bespaard in 4 jaar tijd.

Ik zou zeggen ga voor de euribor en spreek met de bank af dat je voor een gelimiteerd bedrag je euribor om mag zetten naar een vaste rente.

Stel dat die tegen die tijd 5 % is betaal je 1 % meer dan dat je het nu vast zou zetten voor 4 % en dan ga je vanaf dat moment je eerder genoten rentevoordeel opsoeperen.

Boeteclausule 1% over 850.000 euro = 8500 houd jij 65.500 euro over aan rente voordeel voordat het je geld gaat kosten.

dat komt als ik het in de snelheid goed overzie op neer dat je breakevenpoint wat kosten betreft pas op 14 jaar na afsluiten ligt en bij een hypotheek van nog 4 ton.

Een pratende stropdas zal dat vast beter voor je kunnen uitrekenen kunnenuitrekenen
pieta
@mlkvhoudr
Vandaag in Tubantia stond dat de banken niet verwachten dat de euribor gaat stijgen voor eind 2014.
mlkvhoudr
@pieta

Nou maar hopen dat ze dit keer wel gelijk hebben 😃
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Hoe ben jij gefinancierd en waarom?

Overname zit in de pen,financiering moet nog geregeld worden, nu lopen meerdere hypotheken in verschillende vormen,euribor tot kort vast,details zet ik niet op het bord.
Zelf denk ik ook niet dat de rente binnenkort gaat stijgen,aan de andere kant ben je wel kwetsbaar voor eventuele renteschommelingen bij een forse financiering,dus nog maar een paar nachtjes over slapen en de aanbiedingen afwachten.
JAAP AAP
Die ralley komt wanneer de economie weer aantrekt. Dus als je weet wanneer dat begint.....
Het zou best nog eens vier jaar kunnen duren. In Japan is de rente al 20 jaar laag en nog geen groei.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , lto , stal , koeien , melken , investering , voer , grond , bedrijfsvoering , melkveehouder , jongveeopfok , mestafzet , rente , uitspraak , financiering , toekomst en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1