Hoofd boven water met nog geen 26 cent per liter melk?

Hieronder een stukje uit de nieuwe column van @meelmuisje, boeren in de Schnee-Eifel is bijna een onmogelijke opgave als je dit zo leest:

Nog geen 26 cent per liter melk


Op dit moment moeten we het doen met een melkprijs van 25,68 cent per liter. Dat terwijl onze melkfabriek Milchunion Hocheifel (MUH) vorig jaar een recordomzet van €693 miljoen haalde. Er wordt te weinig geleverd. Bij ons in de buurt worden de laatste tijd om de dag twee toeren gereden in plaats van drie, dat zegt genoeg. Als de MUH inderdaad spotmelk heeft aangekocht voor 44 cent per liter om de afgesproken hoeveelheid aan Aldi en Lidl te kunnen leveren, moet ze dat ergens op verhalen. Bij wie doet ze dat? Juist, bij de eigen boeren. Het gerucht gaat dat de prijs zelfs nog gaat zakken voordat Arla gaat uitbetalen. Sinds 1 oktober is Arla met MUH gefuseerd. Of beter gezegd, Arla heeft de MUH opgeslokt. En dát is onze redding geweest. Als deze fusie niet was doorgegaan, hadden we moeten ophouden. Waarschijnlijk hadden ook veel andere boeren hier in de buurt het niet gered. Ik hoor de heer Sievers, voorzitter van de MUH, eind 2010 op de vraag van Henk waarom de MUH niet ging fuseren met een andere melkfabriek nog uitroepen: ‘De MUH blijft de MUH!’ Jaja...

Hoofd boven water
We hebben genoeg aan ons hoofd. Dat hoofd dat we toch boven water moeten zien te houden. Hoe betalen we met zo’n melkprijs het krachtvoer? Waarvan betalen we de loonwerker, de veearts, water en stroom? En wat te denken van de bank? Of ons levensonderhoud? Nog geen 26 cent per liter, dat houdt toch niemand vol? Afgelopen maart is de belofte gedaan dat het melkgeld niet onder 30 cent zou komen, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Maar er is zoveel beloofd. Hopelijk krijgen we het bij Arla beter!

Lees hier de complete column: boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

+3
jan 1
Houd ook niemand vol.
cs-agrar
Veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leven
koen
Heel veel sterkte gewenst

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Evers , melk , melkprijs , fusie , arla , loonwerker , veearts , melkgeld , spotmelk en aldi geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0