Levensproductie Nederlandse koe toegenomen tot 30.536 kilo melk

Het gaat langzaam de goeie kant op:

De gemiddelde levensproductie van de Nederlands melkkoe is in 2012 met 218 kilo toegenomen tot 30.536 kilogram melk. Dat blijkt uit de CRV-jaarstatistieken. In het afgelopen jaar werden 20.000 dieren minder afgevoerd.

Het gemiddeld economisch jaarresultaat (ejr) nam ten opzichte van 2011 met 22 punten af tot 2119. De gemiddelde melkproductie per koe bedraagt nu 8335 kilo melk met 4,38% vet en 3,54% eiwit. Deze lichte daling met 52 kilo melk is mogelijk te verklaren door de invloed van het Schmallenbergvirus alsook door de mindere kwaliteit van het ruwvoer. Met een gemiddelde tussenkalftijd van 417 dagen blijft de vruchtbaarheid op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Het economisch jaarresultaat (ejr) is een maat voor de economische waarde van de geproduceerde melk op basis van de waarden van melk, vet en eiwit, waarbij het melkeiwit de hoogste waarde heeft. Dit kengetal maakt het mogelijk om een economische vergelijking te maken tussen zowel dieren als bedrijven als provincies onderling.

Met een ejr van 2307 scoren de melkveebedrijven in Zeeland het best hoogst, gevolgd door de bedrijven in Noord-Brabant en Flevoland met respectievelijk een gemiddelde ejr van 2225 en 2207. De top 25 bedrijven wordt dit jaar aangevoerd door het melkveebedrijf van H.J.H. van Lenthe uit Dalfsen met een ejr van 3151. Dit bedrijf maakt gebruik van een automatisch melksysteem. Nummer twee in de lijst is maatschap G. en A. Slotman uit Dedemsvaart en maatschap W., J. en R. de Vries uit Sumar staat op nummer 3.

bron: CRV agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

Grasbaal
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's flevoland , melk , koe , melkkoe , voer , eiwit , crv , virus , melkproductie , dieren , schmallenbergvirus , ruwvoer , melkveebedrijf , melkeiwit , tussenkalftijd , 2012 , levensproductie , economisch jaarresultaat , ejr en kengetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!