Productieproblemen, wie weet de oplossing?

Sinds enige tijd heb ik behoorlijk last van productieproblemen. Ik heb ook te maken met een volgens mij verminderde eetlust, vooral in het najaar uit de weide zou je denken dat de koeien zich aan het voerhek helemaal dik moeten schranzen. Ik heb zo'n beetje alles onderzocht wat er te onderzoeken valt en niets gevonden ( leverbot,ibr, wormen,etc..) op verschillende broksoorten is nauwelijks reactie, wel wat betreft ureum, gehaltes, etc, maar niet in liters, De gehaltes in de kuil zijn laag, maar daar boer ik al jaren mee en dat was met voldoende brok altijd prima te corrigeren, de kuil is wat droog maar stinkt, broeit niet. Ik heb wel last van hoesten. Longwormen zijn bij vijf koeien getest en niet aangetoond, tien behandelde dieren zijn ook niet opgeknapt. Wie heeft er nog een idee?

Deel dit topic

Reacties

-2
aldert
Kijk eens op broncorrector.com/tevreden-gebruikers/item/… ,daar kan je ook mijn verhaal lezen onder buitenland. En als je meer vragen heb,stuur me dan een e-mail. Problemen zijn er om opgelost te worden,
.
vedder
Ik kan kopje buitenland niet vinden
Tinus
Haha, wat een kul. Ik snap best dat er mensen zijn die in dergelijke producten geloven, maar ik behoor niet tot die groep.
mlkvhoudr
Vrienden aan het maken tinus 😉
+1
mlkvhoudr
Maar nu ik je toch spreek, wanneer komen die smileys onder het reageervlak te staan?
de hoef
Je voert waarschijnlijk te weinig energie omdat het gras slecht is was hier ook het geval ,het ureum lag hoog geen melk en gehaltes ,voer nu veel mais en pens pro ,loopt nu zeer goed
+1
jan 1
Is puur een energie probleem,in loop der jaren zal de reserve bij je koeien op raken,en als koeien minder vreten krijgen ze ook minder mineralen en vit binnen.Ruwvoer kwaliteit moet omhoog (mais erbij)gras moet minimaal 850 vem en 130 re bevatten.Dus inzaaien van grasland voor betere grassen zou ik aanbevelen.
Verder niet aan kwakzalverij beginnen,hoe goed ook bedoeld ...
succes.
+2
Gepparelli
Hoi Vedder,

Gekend najaars probleem. Als veevoer adviseur zou ik zeggen pens energie:
Doordat pens minder hard werkt, minder activiteit van de pensflora, minder doorstroom van voer, en dus geen onverzadigd gevoel.

Kies een meel, of coproduct met meer SFKH, snelle koolhydraten dus. Balans Impuls of gerste/ tarwe meel.

Verder is het raadzaam eens te kijken naar de fosfor voorziening. Met je lage gehalten en onze lage bemesting kan dit meespelen en P speelt een grote rol in de penswerking.

Succes!
MTSTAMMINGA
Wat zijn de liters en de gehaltes nu ?
En hoe is de mest ? En heb je wel voldoende tochtige koeien binnen 2 weken na het alkalven
Je bent de enige niet waar het niet echte melken wil momenteel !!
vedder
Ik kom op een rollend jaargemiddelde vlgns mpr van 6500 liter bsk 35 vet 4.30 eiwit 3.70 vooral die liters zijn voor holsteiners erg onder de maat, probleem is er al bijna twee jaar, alle seizoenen, veel koeien, vooral vaarzen hebben vaak last na afkalven van baarmoederontsteking. Mijn verlangens zijn niet heel hoog, als ik met mijn koeiengeduld ( niet te snel ruimen,stier loopt erbij) op ruim 7500 gemiddeld kom vind ik het prima. maar dit is wel erg laag. veearts en ruwvoerspecialist hebben ook geen oplossing.
Todi
Ja Vedder dat probleem kom ik ook tegen dat de veearts en voerspecialist het niet meer weten.Als jij de stier er bij hebt lopen en koeien/vaarzen baarmoedeontsteking is niet bevordelijk voor het dr. worden.Eiwit 3.70 wel genoeg energie? BVD besmetting?
paul1
Vererven de koeien voldoende melk ?
vedder
Ja, veelal dezelfde koeien hebben eerdere lactaties van +10000 gedraaid komen ze nu niet meer aan, aangekochte koeien die redelijk starten gaan daarna weer onderuit en vermageren ook. Het hele beeld is veranderd: Als ik me voor drie jaar terug verbaasde over een koe op bij wijze van spreken drie poten, die evengoed flink melk gaf, nu is een koe die er goed voor lijkt te staan, qua afkalving (vreten, etc), poten enz. doet het evengoed niet
Todi
Vedder heb je enig contact met andere diersoorten bv. mest lucht?
vedder
Nee, alleen melkvee plus jongvee en geen mestaanvoer
meelezer
Hoe is de conditie van je koeien bij ingaan van de droogstand en hoe verloopt de conditie gedurende de droogstand?

Hoeveel biest geven je koeien bij 1e melkmaal?

Het lijkt allemaal alsof je droge koeien te royaal gevoerd worden en vervolgens te lui zijn bij de start van de lactatie om veel te vreten en te verteren, waardoor de gevolgen van een negatieve energiebalans de rest doet.
vedder
De laatste tijd is geeneen koe vet te krijgen. de biestgift is varierend van bijna niets tot gelijk 40 liter. Ik vind het zo apart dat als er een koe kalft en dat die meteen staat te vreten als een dijkwerker, dat die daarna alsnog weer door de knieen gaat
aldert
Beste vedder,jou verhaal ruikt naar straling,heb je mijn verhaal al gelezen?. Als je dat doet dan zie je onmiddellijk de overeenkomsten.Ik zal het nog maar weer eens beknopt uitleggen;als een koe last van straling heeft dan slaat dat als eerste op de vertering,m.a.w. het voer verteerd niet meer zoals het moet doen ,met alle gevolgen die jij hier opgeschreven heb.Maar als je mij niet geloofd ,laat dan gewoon wat water op alfa en beta straling onderzoeken,natuurlijk gewoon in een laboratorium.succes.
de hoef
@aldert
wat een flauwe kul 3 jaar geleden molk ie goed en toen zijn er aardstralen gekomen en het lukt nu niet om te melken
aldert
@de hoef
Flauwe kul ? deze man zijn verhaal is een copie van de mijne.
Beste de hoef,ik hoop dat jij nooit last van straling krijgt want dat wens ik zelfs mijn ergste vijand niet toe.
Farmer_
Klinkt beroerd, koeien melken niet en worden daarbij ook nog niet vet.
Chronische botulisme heb je daar ook op getest?
Is het drinkwater in orde, schakel anders een half jaar om op stadwater.
+1
simonkooistra
Het probleem zit hem naar mijn mening in de graskuilen van dit jaar. Ze zijn eiwitarm en hebben lagere gehalten aan snelle pensenergie dan normaal. Positief effect is wel dat ze veiliger zijn met minder kans op bijvoorbeeld een structuur tekort of verzuring. Je hoort veel geluiden over veehouders met lagere producties met goede gehalten. Nu is dat deels de tijd van het jaar, maar het is wel een signaal.

Ik zou wat snelle pensenergie toevoegen in de vorm van tarwe/maismeel oid. Daarnaast zou ik ook eens duidelijk de mineralenvoorziening onder de loep
nemen. In het afgelopen najaar, met name als er geweid is, heeft de weerstand behoorlijk onder druk gelegen. Zo hebben wij thuis ook een kuurtje gedaan met becomine, koeien knapten er aardig van op.

Succes er mee!
euroknaller
Ik ben het eens met SimonKooistra, daarnaast zou ik het drinkwater eens laten onderzoeken. Deze problemen willen ook nog wel eens spelen op bedrijven die de afgelopen jaren overgestapt zijn op bronwater/slootwater i.p.v. leidingwater.
Drinkwater is toch zo'n 50% van het rantsoen, wat bij een matige kwaliteit ook serieuze gevolgen kan hebben voor de penswerking.
JAAP AAP
Begin dan maar bij een van de goedkoopste mineralen, namelijk magnesium. Is er al eens een bloedonderzoek gedaan?
vedder
Diverse, waarnaar nog meer?
Antbo
Al een mestonderzoek laten uitvoeren op mycotoxinen en exotoxinen.
om een besmeting met beze toxinen te hebben moeten er geen
zichtbare schimmels aanwezig te zijn en moet er ook geen broei in
de kuil aanwezig zijn
ik spreek uit ondervinding bij mijn koeien,de zelfde problemen asl
bij u
Todi
@Antbo
Mest monster naar Koch Deventer gedaan.
Antbo
@Todi
ja.
persoonlijk af gaan geven weleen reis van 200 km enkel
beemster5
Is er op je bedrijf iets veranderd op electrisch gebied ? of is er iets met electronica bijgekomen ?
MTSTAMMINGA
Anders @vedder AGRIVAK eens laten langs komen
Heeft een andere kijk op bepaalde zakken
+1
mlkvhoudr
Precies 1 keer en dan moet je wat hij adviseert doen en dan hem een hele poos niet meer op de dam hebben anders word je knettergek van zijn energie en al die ideeen van hem
MTSTAMMINGA
Oke heelemaal mee eens menno maar hij weet wel wat en hij zet je aan het denken Heb een boel van hem geleerd indertijd
Hij komt nu hier niet meer bij me,maar bij probleemen mag hij wel weer komen !!!!
+1
hookwood
Nou bestel dan maar vast wat jodium voor in de drinkbakken.....
Todi
Waarom jodium.
jan w
Welk rantsoen voer je de droogstaande koeien en welke brok krijgen die erbij. Prik je de nieuwmelkte koeien wel eens op ketonen
yeti
Ik denk ook aan de droogstand, met name vanwege de opmerking van veel opstartproblemen. Mijn advies zou zijn: speciale brok voeren einde droogstand. Is investering van 25 kg per koe en geen trammelant meer na het kalven.
beemster5
Quote:
@yeti: Ik denk ook aan de droogstand, met name vanwege de opmerking van veel opstartproblemen. Mijn advies zou zijn: speciale brok voeren einde droogstand. Is investering van 25 kg per koe en geen trammelant meer na het kalven.
is dit nog een reactie op de openingsvraag ?
vedder
Ik heb die brokjes ook overwogen, maar omdat de problemen 3 jaar geleden er ook niet waren zonder bv. ca-binder, had ik nog geen zin om dat te doen. Het moet op de gewone manier ook nog steeds kunnen. Daarbij zijn er wel koeien die opstarten alleen die houden niet vol.
jan w
Heb op advies van de voervoorlichter ook de Ca - binder gevoerd. Het enigste wat ik ervan over heb gehouden is doodzieke koeien en heb 10 % van de koeien moeten opruimen.
Forfarmers heeft een Ca-binder brok, maar die bind ook de fosfos, waardoor je een soort downer koeien krijgt. en in de CA-binder van HUTD zit veels te weinig voedingswaarde en hier hebben de koeien een veels te hoge fosfor waarde in het bloed.
Heb zelf het idee dat het naast grasrantsoenen wel werkt. maar bij gras-mais rantsoenen niet.
MTSTAMMINGA
Juist@vedder geen brok moet niet nodige zijn met die produktie
Een koe is een ruwvoer vreter
Denk wat @oalde-jan zeg een van de oorzaken weleens kanzijn??
Het begint met een beetje ziek en die andere ziektes krijgen ze er zo gratis bij Vooral als de weerstand zwak is
oalde-jan
Dag Vedder, ik had vergelijkbare problemen met mijn melkkoeien.
Ik heb het probleem opgelost door een enting van IBR en BVD.
Het resultaat is een flink hogere melkproductie ( +35%)en een veel betere voer benutting.

groeten Oalde-Jan
vedder
Volgens bloed-en tankmelkonderzoek spelen ibr en bvd geen tot nauwelijks een rol 35% is wel veel, bij mij scheelt het ruim 10% tot 20% met eerder.
Antbo
U heeft een privé bericht
harke
Ik wil wel graag van @hookwood weten wat jodium in de drinkbakken voor effect heeft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , weide , voerhek , dieren , boer , broncorrector , ureum , longwormen en pensflora geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
13