Emissiearme stalvloeren in de melkveehouderij dreigen van de RAV-lijst te verdwijnen

Betonfabrikanten hebben de laatste jaren grote inspanningen verricht om emissiearme stalvloeren te ontwikkelen. Deze vloeren zijn opgenomen op de tijdelijke RAV-lijst (Regeling Ammoniak en Veehouderij) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M).
cementenbeton.nl/images/stories/…
Na een jaar lang meten op minimaal vier proefstallen komen de vloeren die nog steeds aan de eisen voldoen op de definitieve RAV-lijst. Uitbreiding van deze definitieve lijst is bijzonder gewenst omdat op deze lijst momenteel slechts drie vloeren staan, waaronder de grupstal en de sleuvenvloer.

Hoewel het met de ontwikkeling van de emissiearme vloeren goed vlot, wordt de emissie van de stallen niet gemeten. Fabrikanten lopen nu het risico dat hun vloeren na drie jaar van de RAV-lijst verdwijnen. Alle inspanningen zijn dan voor niets geweest en melkveehouders hebben nog steeds geen ruime keuze om te voldoen aan de ammoniakrichtlijnen.

Niet laten meten
De reden van het niet laten meten van de stallen is tweeledig. Ten eerste is meten aan natuurlijk geventileerde melkveestallen ingewikkeld en duur. De kosten van het meten van vier stallen door Wageningen UR bedraagt ongeveer 150.000 euro. Naast Wageningen UR zijn er nog geen bedrijven actief die dergelijke metingen uitvoeren. Ten tweede zijn fabrikanten van vloeren niet happig op het meten omdat het vloersysteem gemakkelijk te kopiëren is.

Meer: cementenbeton.nl/agrabeton-artikelen/…

Deel dit topic

Reacties

karel68
Heel simpel: het PZ de metingen laten betalen; de hele sector betaalt dan mee en zijn de kosten zeer klein. Als een systeem dan als voldoende is getest dan mag iedere betonboer dit maken.
Melkveehouder6
Dat is nu net het probleem, de ontwikkelkosten van de vloer kunnen ze dan niet terug verdienen!!
ErikSmale
In V-focus stond tijd terug heel artikel in over de dilemma's rondom die RAV lijst.
Misschien kan @grasbaal hier naar linken?
+1
Grasbaal
Hier de internet versie: v-focus.nl/2012/07/… er staat meer in het gedrukte exemplaar maar die heb ik niet meer.
+2
casev
Dit hele verhaal begint aardig op een papieren werkelijkheid te lijken. Als het op papier, en de wageningse cijfertjes maar klopt, is het goed.

1 keer vaker mixen, en al de cijfertjes kloppen niet meer. zoals hier al eerder door iemand opgemerkt, dat al die potdichte kelders een grote ophoping van gevaarlijke gassen worden, die in 1x vrijkomen!
Base
Ik zou toch zeggen dat je aandelen had in een Zwaans vloer.. Maar blijkbaar is mijn vorige kommetaar hierop ook weg gehaald... proef ik aandelen.

Dat kopieren van vloeren of van klepjes, doe de fabriekanten die al jaren op de markt zijn ook van nieuwelingen. Zij houden zich niet aan hun eigen patroon en weten niet wat te bedenken. De vloer niet willen laten meten of dat de kosten de fabrikant moet betalen. .. dat is een ander verhaal.
Kijk eerlijkheid duurt nog steeds het langst zeg ik dan altijd. Waarom sommige jaren op de markt bestaande fabrikanten niet hun vloer willen laten meten, is dat ze hopen op die manier om de nieuwkomer de markt af willen laten knikkeren. Ben je dan fair bezig, nee dus, laten de Fabriekanten van het Noorden en Oosten de koppen bij elkaar steken en dan daar samen uitkomen hoe ze dit oplossen, dan dat ze als "Kleine Kinderen" de andere emissiearme vloer fabriekant zo op een kinderachtige manier hun gelijk willen halen.

agrabeton.cementenbeton.nl/index.php/…
Richard1
Zolang de regelgeving niet veranderd in de vorm van goedkoper en beter meten veranderd er niets.
Fabrikanten brengen iedere paar jaar een aangepaste versie op de markt die dan weer onder een tijdelijke erkenning op de RAV lijst komt. Wanneer ze gaan meten kost dat ca 50000 euro en heb je kans dat de vloer weer van de lijst af moet. Als ze niet meten hebben ze geen kosten en maken ze na 2 jaar een nieuwe mal met een ander profiel en brengen ze een nieuw systeem op de markt wat weer 3 jaar meekan.
Stallen die gebouwd worden met een vloer met tijdelijke erkenning houden hun status, ook als de vloer van de lijst afgaat. Zo fietsen ze tussen de regels door.
BaseBase
Dus Richard dat betekend wel. Wat is de eerlijkheid dan.want wij van het platte land willen graag de eerlijkheid zien. Die is op deze manier ver zoek. Want wie betaald nu die 5000, als fabrikant kun je dat wel betalen lijkt me. Als agrariër krijg je door meer ruimte te werken, wel voordeel van. Zit het nu om die 5000euro vast of is wat anders. Eindelijk als je één Rav nummer hebt gekregen ben je verplicht om dit te keuren. Net als de veilig heid van één bedrijf of vlees wat gekeurd wordt.
Wiebren
‚¬5000? Doe er maar een nul achter of als het tegenzit keer 20. Met een ton€ denk je misschien anders?
Grasbaal
Impasse emissiearme vloeren blijft

Een seminar met alle betrokkenen over ammoniakemissie in de melkveehouderij heeft geen beweging gebracht in de impasse rond emissiearme vloeren.


Het seminar, dinsdag georganiseerd door de Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw (NVTL), was bedoeld om onduidelijkheid over te gebruiken meetmethoden en referentiewaarden weg te nemen. De vertegenwoordiger van het ministerie van I en M die duidelijkheid kon verschaffen, was niet aanwezig.

Uit recente metingen is gebleken dat de ammoniakemissie in melkveestallen hoger is dan eerst werd aangenomen. Gevolg is dat emissiearme vloersystemen na meting in de praktijk ook een hogere emissiefactor krijgen dan die in de voorlopige erkenning. De vloerfabrikanten wachten nu met het doormeten van hun systemen, omdat ze eerst meer duidelijkheid willen over de te hanteren referentiewaarde en rekenregels.

Verlamd
Wiebren van Stralen, specialist Mest en Milieu van LTO Noord, constateert ook dat er weinig schot in de discussie zit. ‘De discussie is verlamd. De verdeeldheid is groter dan de eensgezindheid om er wat aan te doen. De vloerenfabrikanten zullen toch iets moeten doen, willen ze voorkomen dat er straks vloeren van de lijst verdwijnen.’

Ida Hylkema

nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
MTSTAMMINGA
Quote:
@Grasbaal: Verlamd
Wiebren van Stralen, specialist Mest en Milieu van LTO Noord, constateert ook dat er weinig schot in de discussie zit. ‘De discussie is verlamd. De verdeeldheid is groter dan de eensgezindheid om er wat aan te doen. De vloerenfabrikanten zullen toch iets moeten doen, willen ze voorkomen dat er straks vloeren van de lijst verdwijnen.’

Wil weten dat er iets niet klopt Dus de discussie gaan ze uit de weg door onderanderen niet te komen Het ministerie van I en M ppffff
+2
Gewoon stoppen met dat DOMME gedram/geneuzel over niks, roosters erop.
+3
spotmelker
Waarom zitten ze alleen maar dure ingewikkelde metingen te doen? Ga gewoon mest analyseren en dan moet je zoveel meer stikstof terugvinden als aan de emissiefactor van die betreffende vloer toegekend is t.o.v. een roostervloer. Zit dat rendement er niet aantoonbaar in dan heb je als boer er bedrijfstechnisch niks aan tenzij de vloer zeer koevriendelijk is. De focus moet op rendement voor de boer liggen, daar is ook het milieu het beste mee af.
Grasbaal
Inderdaad niet aan de bovenkant maar aan de onderkant meten. Is technisch ook veel beter te doen. Maar dat heeft de NMV vast wel eens voorgesteld??
spotmelker
@Grasbaal Aan "onderzoeksborging" hebben de meeste onderzoekers/instituten/beleidsverantwoordelijken een dermate hekel dat je dergelijke voorstellen nooit in notulen kunt terugvinden laat staan een antwoord krijgt.
Daarnaast denk ik dat ik het "totaalmilieurendement" van stalvloersystemen wel weet maar daar zullen bovengenoemden het nooit met mij over eens zijn.
+1
ErikSmale
Ze komen erachter dat de invloed van mest de metingen beïnvloed?!

kijken naar een enkele schakel in de ketting, valt te verwachten dat dat mis gaat...
+2
Bettercows
Goede opmerking Erik ,het is een complete samenloop van omstandigheden . Koeien in de wei ,koeien binnen , mestput vol ,mestput leeg of halfvol temperatuur ,voerverhoudingen,bemestingsniveau,produktieniveau ,ventilatie van de stal , koeienras , bezettingsniveau , zuurtegraadmest afgeleid van aanbod voeders , hoeveel variabelen zijn er ? Het is nooit objectief te beoordelen .Het gangbare is zo gek nog niet en daarom kan er niet alleen op roosters worden beoordeeld ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , emissie , stal , milieu , wageningen-ur , ammoniak , grupstal , stallen , melkveehouders , 2012 , structuur en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1