Uitbesteden melken neemt toe - #Melkveehouders kopen vrije tijd

Door schaalvergroting en een afnemend aantal gezinsleden dat meewerkt op een melkveebedrijf besteden besteden veehouders het landwerk, de jongveeopfok en het melken vaker uit.

Het verlaagt de werkdruk en ze krijgen zo meer tijd voor management van het vee. De toenemende vraag naar vreemde arbeid op melkveebedrijven is vooralsnog goed in te vullen, dit in tegenstelling tot de varkenshouderij, waar een personeelstekort dreigt.

"De veehouder hecht anno 2012 meer waarde aan flexibiliteit en vrije tijd dan 20 jaar geleden", signaleert Andries-Jan de Boer van Accon AVM Accountants. "We komen in de boekhouding van melkvee-bedrijven vaker personeelskosten voor melkers tegen. Zeker op grotere bedrijven, maar ook veehouders met 70 melkkoeien zoeken een melker om één of meer melkbeurten over te nemen. Ze kopen daarmee vrije tijd. Veehouders merken dat uitbeste den van het melken meer tijd oplevert voor het management van het vee en voor sociale activiteiten."

Omvang vraag niet bekend
Hoeveel bedrijven het melken geheel of gedeeltelijk uitbesteden is niet bekend. "De vraag naar extra hulp op melkveebedrijven groeit zeker", merkt Pieter van der Valk van AB Fryslán & Noord-Holland, die aangeeft dat 8% van de 4.000 melkveehouders die lid zijn van AB Fryslán & Noord-Holland, structureel één of meer medewerkers inhuurt. "Gemiddeld gaat het per medewerker om 20 tot 25 uur per week. Zij melken, voeren en verzorgen het vee."

Meer: agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

Reacties

+1
jan 1
Toch logisch allemaal,ben vandaag naar tijdrit geweest in Limburg,samen met een 50 collega,s georganiseerd door de rabo.Als je met deze collega,s praat kom je er 8ter dat een groot deel aan sport doen,racefiets, schaatsen op de weissee hardlopen,en noem maar op.Wordt meer vrije tijd gekocht als menigeen denkt..
casev
Bij het wk in 1998 kreeg ik nog kaarten van de rabo voor de tribune bovenop de cauberg. Kon dr nu blijkbaar niet af...

Bij jou is het rabobank lopikerwaard zeker?
jan 1
Van rabo Rijn en Veenstromen uit Woerden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , schaalvergroting , melkveehouders , boer , jongveeopfok , melkveebedrijf , melkers , 2012 , vreemde arbeid , personeel en accon avm geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0