Achterblijvers krijgen de wind in de zeilen

Daar is Frits weer, hieronder een deel uit zijn nieuwste column:

Voorlopers ingehaald?

Door Frits van der Schans:


Veehouders die de kostprijs willen verlagen met schaalvergroting en intensivering lopen risico’s. Het is erg kostbaar om vanwege melkquotering en straks mogelijk dierrechten een stal jarenlang voor een deel leeg te laten staan. De rente is nu weliswaar al jaren historisch laag, waardoor bedrijven met veel geleend geld goed renderen. Maar al bij een geringe stijging van de rente, wat zeker niet is uitgesloten, verdwijnt dat rendement als sneeuw voor de zon.

Tot voor kort werden de geleidelijk groeiende en echt grondgebonden melkveebedrijven door veel adviseurs kritisch bekeken. Immers, zo redeneerden zij, veehouders konden op korte termijn veel meer rendement maken door de verkoop van grond, aankoop van melkquotum, extra geld lenen en schaalvergroting. Vergelijk het maar met huiseigenaren die zonder een aflossingsvrije hypotheek “dief van eigen portemonnee” waren. Deze analyse was soms mede ingegeven doordat adviseurs zelf belang hebben bij die transacties.

Begin van deze eeuw werden melkveehouders met zwaar gefinancierde, sterk gegroeide en vaak intensieve bedrijven veelal gezien als ‘voorlopers’. In 2009 werd al duidelijk dat zij minder goed bestand zijn tegen een lage melkprijs. Zij blijken kwetsbaar voor hoge voerprijzen en mestafzetkosten. En straks misschien voor een rentestijging. Ook profiteren ze niet mee van de premie voor weidegang. Het zou me niets verbazen als juist de eigenwijze achterblijvers de wind in de zeilen krijgen.

Deel dit topic

Reacties

zeppmann
Ik ben zo'n eigenwijze achter blijver ,maar ik merk er nog weinig van.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melkprijs , schaalvergroting , melkquotum , weidegang , grond , melkveehouders , rente , dierrechten , rendement , grondgebonden , frits van der schans en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0