'Strijd om schaarse mais VS'

- De aanhoudende droogte in de Verenigde Staten heeft het debat doen oplaaien tussen voor- en tegenstanders van bio-brandstoffen. Verschillende staten willen af van de verplichting een derde van de maisoogst hiervoor te gebruiken.

© AFP

Dat schrijft persbureau Reuters in een analyse. Veehouders en voedselproducenten hebben aan president Obama gevraagd om deze verplichting teniet te doen. Die heeft nu drie maanden de tijd om een beslissing te nemen.

Aanleiding is de aanhoudende droogte, de ergste droogte in vijftig jaar, waardoor grote delen van de oogst verloren zijn gegaan.

De Amerikaanse overheid heeft de afgelopen vijf jaar miljarden dollars aan subsidie gespendeerd aan het opzetten van een biobrandstoffeneconomie, waarin mais wordt omgezet in ethanol.

Volgens Reuters hebben deze dollars hun uitwerking niet gemist: was bio-ethanol aanvankelijk nog erg duur, nu is ethanol uit mais één van de goedkopere oplossingen. Dit heeft ook te maken met het feit dat ethanol de verbranding van benzine efficiënter, dus schoner en goedkoper maakt. Andere efficiëntieverhogende toevoegingen zijn veel duurder.

Deel dit topic

Reacties

Coen
Europese biobrandstofindustrie bijt van zich af

De Europese biobrandstofindustrie pikt het niet dat bio-ethanol de schuld krijgt van de wereldwijde prijsstijging van landbouwgrondstoffen voor voedsel. "Een zorgvuldige analyse van de grondstoffenmarkten laat een zeer complexe situatie zien die niet te vatten is in de simpele tegenstelling voedsel versus brandstof", zegt ePURE, de Europese sectorfederatie van de bio-ethanolproducenten.

ePURE betreurt dat belangrijke feiten in het debat over biobrandstoffen genegeerd worden "want dat schaadt het vertrouwen van de burger hoewel Europese bio-ethanol duurzaam geproduceerd wordt". De bio-ethanolindustrie is in Europa niet afhankelijk van één gewas zoals in de VS (korrelmaïs) en maakt ook gebruik van grondstoffen die niet voor voedseldoeleinden geschikt zijn.

Biobrandstoffen hebben naar verluidt veel meer positieve dan negatieve effecten op landbouw- en voedselproductie. "Dankzij biobrandstoffen verhoogt het landbouwinkomen, wordt er meer geïnvesteerd in de landbouwsector en zijn er belangrijke bijproducten beschikbaar voor veevoeder", verklaart ePURE.

Rob Vierhout, secretaris-generaal van de sectorfederatie, minimaliseert het aandeel granen dat wereldwijd voor de productie van biobrandstof wordt gebruikt. "Europa produceert voldoende graan om zowel in de vraag naar voedsel als brandstof te voorzien", aldus Vierhout.

Beleidsmakers die werkelijk iets willen doen aan de prijsvolatiliteit van landbouwgrondstoffen krijgen het advies om niet biobrandstoffen de schuld te geven, maar de fundamentele oorzaken aan te pakken. Dat zijn volgens ePURE de volatiliteit van de olieprijs, speculatie op de landbouwgrondstoffenmarkten en toenemende voedselverspilling.
cs-agrar
Waar een gewas geteeld wordt voor bio-brandstof, kan toch geen gewas geteeld worden voor voedseldoeleinden, zo simpel is het toch?
Er is evenveel land wat bewerkt wordt, dus dat maakt niet uit.
Gerjan Sling
In Nederland en Duitsland worden al meer dan 100 jaar tienduizenden hectares industrie aardappelen geteeld. Ooit iemand gehoord dat dat ten koste gaat van de voedselproductie?
willems
Je bedoelt dat aardappelzetmeel niet voor voedsel gebruikt wordt?
Gerjan Sling
Dat bedoel ik.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , overheid , maisoogst , economie en voedselproducenten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0