AMR melkrobot nog te langzaam (video)

Eén van de eerste AMR’s (Automatic Milking Rotary) van DeLaval draait op het testbedrijf Odensviholm van de families Svensson en Löwenborg in het Zweedse Gamleby. Het was de bedoeling om alle koeien driemaal daags te melken, maar daarvoor is de capaciteit met zestig koeien per uur nog te laag. De video toont aan dat de carrousel inderdaad vaak lang stilstaat, voordat hij weer een stukje draait.

Deel dit topic

Reacties

tukker twente
Wat een kut ding !!!
MBTrac1100
Duidelijke reactie...!!
Grasbaal
Door Hans Siemens,

Delaval verdient compliment.

Meestal sleept een bedrijf journalisten naar een testboerderij om daar een mooi wervend verhaal te kunnen brengen. Tijdens het congres van de landbouwjournalisten, halverwege augustus in Zweden, pakte dat heel anders uit. Voor het eerst kon de internationale vakpers een kijkje nemen op het melkveebedrijf, dat sinds april 2010 voor Delaval in Europa de melkrobot in een carrouselstal-test. De groep die daarvoor koos (met bijna alle Nederlanders erin) moest er een lange busreis van driekwart dag voor over hebben, maar ze kregen waar voor hun geld.

Voor de melkveehouderij is de carrouselrobot een belangrijke ontwikkeling. Automatisch melken komt dan voor grote tot zeer grote bedrijven binnen bereik. De ‘gewone’ robot kan ongeveer 70 koeien aan. Voor een bedrijf met honderden of duizenden koeien zou dat een enorme investering in een serie robots betekenen. Het was een apart gezicht om de carrouselrobot in werking te zien. Hij bestond uit een serie kasten, keurig in Delavalblauw, met robotarmen die het melken verzorgden binnen een bestaande 24-stands carrousel melkstal.

Het ging wel traag. In plaats van de gewenste 90 koeien per uur, stampte de robot er niet meer dan 60 doorheen. Veel te langzaam, vond veehouder Stefan Löwenborg en hij trok er een mismoedig gezicht bij. Daar straalde geen greintje vrolijkheid vanaf. En, klaagde hij verder, in het begin moest hij ’s nachts ook nog eens geregeld het bed uit, omdat het alarm ging. Verder? Of de journalisten ook maar wilden opschrijven dat de melkprijs te laag was. Nog drie maanden deze prijs en hij zou ermee ophouden. De blik werd steeds somberder. Nee, dit was geen geweldige propagandist voor de nieuwe vinding.

Projectleider Gert Danneker van Delaval deed geen moeite om de manco’s aan de carrousel te verdoezelen. Het draait nog niet optimaal, maar we lossen het op, gaf hij optimistisch aan. Dat moet ook wel want het Zweedse bedrijf, samen met het Nederlandse Lely de belangrijkste leverancier van robots, gaat volgend jaar met de carrouselrobot de boer op. Er komt er een in Duitsland en misschien ook een in Nederland. Niks wervend verhaal. Niks medewerkers
van Delaval, die later in de bus de klaagzang van de veehouder probeerden weg te poetsen. Een verademing.

Bron: NVLJ
Dre van Helmond
Ik geloof niet dat dit het systeem voor de toekomst word .
Automatisch onderhangen doe je aan een buiten melker ,tussen de achterbenen .
Maar daar is nog maar een merk mee bezig en daar heb ik nog nooit iets van gezien .Bouwmatic .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , melkrobot , delaval , carrousel en milking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1