Nestlé: ‘Geen voedsel meer voor biobrandstof’

Ook Staatssecretaris Henk Bleker wil de verplichte bijmenging van biobrandstof terugdraaien. Dat is opmerkelijk, want een maand geleden loodste het kabinet nog een voorstel door de Kamer om de bijmening te versnellen:

Peter Brabeck, CEO van Nestlé, wil niet meer dat voedsel wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof, omdat voedselprijzen hierdoor sterk worden opgedreven.

Volgens Brabeck komt er daarnaast een ongezonde relatie tussen de prijs van voedsel en die van olie.

Brabeck zegt in de Zwitserse krant SonntagsZeitung geen tegenstander te zijn van biobrandstof, maar vindt dat die dan op een andere manier geproduceerd moet worden. “Het probleem is dat bijna de helft van de Amerikaanse maisproductie en 60 procent van het Europese raapzaad wordt gebruikt voor brandstof”, stelt Brabeck vast.

De topman liet weten dat de prijzen die Nestlé, ‘s werelds grootste fabrikant van levensmiddelen, in het tweede deel van het jaar moet betalen voor basisgrondstoffen als melk, koffie en cacao zullen dalen. Maar als de situatie rond de prijzen blijft zoals nu, zal het bedrijf op middellange termijn wel de gevolgen merken. Nestlé is bekend van onder meer Nescafe-koffie, KitKat-repen en Maggisoep.

Te kort door de bocht

Hoewel biobrandstoffen zeker nadelen kennen, wordt de discussie vaak te kort door de bocht gevoerd. Vooral vroege vormen van biobrandstoffen – de zogeheten eerste en tweede generatie brandstoffen – kampen met problemen. Een derde generatie vangt deze problemen op: biobrandstoffen worden geproduceerd uit de niet-eetbare delen van planten, waardoor het opdrijvende effect op voedselprijzen uit zou moeten blijven.

Toch is ook deze derde generatie niet zonder meer duurzaam. Inmiddels is in een Amsterdams lab een vierde generatie in ontwikkeling.

Bron: ANP

Deel dit topic

Reacties

+2
jan w
Ook Staatssecretaris Henk Bleker wil de verplichte bijmenging van biobrandstof terugdraaien. Dat is opmerkelijk, want een maand geleden loodste het kabinet nog een voorstel door de Kamer om de bijmening te versnellen:

Dit geeft de onvoorspelbaarheid van de overheid maar weer eens aan. Verder is het hele verhaal maar geneuzel. Men is er alleen maar op uit om het product voedsel zo goedkoop mogelijk in handen te krijgen. Of een bevolkinggroep de keel dicht te knijpen heeft men geen probleem mee.
Volgens mij staat er oook nog in het artikel dat Afrika op deze wijze het voedsel niet meer kunnen betalen. Volgens mij hebben ze in Afrika voldoende mogelijkheden om het zelf te produceren en als voedsel duurder wordt is het alleen maar aantrekkelijk.
Marrik
"Peter Brabeck, CEO van Nestlé, wil niet meer dat voedsel wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof, omdat voedselprijzen hierdoor sterk worden opgedreven." Moet zijn: "omdat de prijzen van zijn grondstoffen hierdoor sterk worden opgedreven." Als er iemand is die de prijzen van voedsel opdrijft, dan is het Nestlé.
En Bleker is gewoon een populistisch windvaantje.
George
Juiste conclusie Marrik

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , biobrandstof , duurzaam , henk bleker , voedsel en nestlé geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2