Lto begrijpt het weer niet.

Kees Romijn meent te moeten reageren op de NMV t.a.v. hun constatering dat melkveehouders de komende maanden niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Kees is van mening dat het allemaal wel meevalt en dat melkveehouders hun zaakjes zelf wel regelen. Inderdaad Kees , leveranciers worden gewoonweg niet betaald totdat de RC het weer een beetje toelaat of bij de bank wordt er wat geregeld tav aflossing of herfinanciering. Heel fijn Kees dat je de melkprijs van 2011 betiteld als heel hoog, geweldig dat je dit als landbouwvoorman zo communiceert. Je hebt het echt begrepen. Melkveehouders moeten tegen een tikje kunnen: de meeste bedrijven komen op basis van melkgeld minus voerkosten ca 10 cent per kilo tekort tov 2011. Een tikje van 40000 euro Kees?? Kun je daar zelf tegen met jouw salaris ?? Er zal wel meer melk per bedrijf afgeleverd worden wat de rc-stand wat verbloemd, totdat er weer melk geleased moet worden. Kijk nou even naar het oplopende VV per kilo melk in Nederland Kees, dan weet je wat er aan de hand is.

Deel dit topic

Reacties

bossinkgait
Inderdaad, nee de melkprijs is geweldig! LTO wordt eens wakker en kom voor de boeren op voordat uw ledenbestand weg is gesaneerd!
NMV heeft ,zoals zo vaak weer groot gelijk, betalen die toeslagrechten ipv bijna een jaar rent trekken!
+1
cs-agrar
Quote:
@bossinkgait: betalen die toeslagrechten ipv bijna een jaar rent trekken!

Nee, helemaal geen toeslagrechten. Het inkomen moet uit de markt komen en niet uit de overheid!
Zorg dat je zelf de markt dicteert
+2
George
Jullie supere melkprijs van 2011 zoals het de media werd ingebracht was lager dan in 1989 toen de kosten niet eens de helft van nu waren.
Farmer_
Die melkprijs van 89' kun je alleen maar van dromen.
+4
gezienus
Het is ook een hele kunst om van duur voer goedkoop melk te produceren
+2
MBTrac1100
Ik probeer nu om mijn laatste snedes jong te maaien, om straks het soyaaandeel laag te houden in het rantsoen
+2
oldhuus
Maai het hier nu ook kort, voor de structuur hooi en graszaadhooi er bij
zo maaien kost wel wat extra diesel, maar met de dikke eerste en 2e snee denk dat het wel uit kan
trekbek
Mijn handen jeuken
WmuilW
Lto praat liever over duurzaamheid ,maatschappelijke acceptatie en weidegang.het inkomen van hun leden komt ergens op de laatste plaats. wie heeft ooit een ander vakbond zoals bv de FNV horen zeggen dat hun leden genoeg verdienen?
spotmelker
Als graan, maïs en soja duur(der) worden en dat is reëel krijgen veehouders, m.n. de intensieve een probleem. Het melken van zelfgeteeld (ruw)voer zal weer aantrekkelijker worden. Daarbij verwacht ik dat Europese boeren m.u.v. die overijverige Hollanders dan zelf weer meer graan gaan telen i.p.v. melken om makkelijker een inkomen te verdienen Stijgt de melkprijs ook weer.
Grasbaal
Quote:
@jg: Kees Romijn meent te moeten reageren

Hier het betreffende artikel, Kees legt zijn vinger pijnlijk op de zere plek:

Kees Romijn: 'Niet klagen nu'


Het geeft geen pas nu te gaan klagen over de inkomenssituatie van de melkveehouderijsector. Dat stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) riep gisteren op tot vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten. De vakbond stelt dat door de lage melkprijs en de hoge voerprijs steeds meer melkveehouders hun rekeningen niet kunnen betalen.

Een dergelijke boodschap zal in politiek Den Haag niet landen, weet Romijn. 'Daar maken ze zich vooral zorgen over alle nieuwe koeienstallen die her en der verrijzen. Nu aankloppen met het verhaal dat er in de sector geen geld meer wordt verdiend, doet nogal raar aan.'

Niet dramatisch laag
Romijn heeft van zijn achterban nog geen signalen ontvangen dat het niet kunnen betalen van de rekeningen een probleem aan het worden is. 'Zeker, de voerprijs is hoog en de melkprijs is laag, maar niet dramatisch laag. Bovendien gaat, gezien de stijgende zuivelnoteringen, de melkprijs de komende tijd weer omhoog.'

De vakgroepvoorzitter zegt dat de melkveehouderijsector van het vorige prijsdal heeft geleerd dat melk- en voerprijzen sterk kunnen fluctueren. 'Daar worden we, na het recordmelkprijsjaar 2011, nu weer even mee geconfronteerd. We moeten leren daarmee om te gaan.'

Auteur Jelle Feenstra

Bron: Nieuwe Oogst.nl
jg
Inderdaad Kees , in de sector wordt geen geld verdiend momenteel, daar heeft stallenbouw niets mee te maken. Immers het VV wordt opgekrikt. Hopelijk weet Kees dat melkveehouders niet op basis van de RC investeren. Voor een ieder die zich wat verdiept doet dit niet raar aan.
+2
Jack Rijlaarsdam
@ jg

Jankend geboren en jankend je kist weer in straks?!

Je blaast de boel enorm op: cumulatief is de melkprijs bij RFC de eerste zeven maanden van 2012 nog geen drie cent lager dan die van 2011. Voerprijzen zijn een kleine cent hoger. Maakt samen vier cent lager saldo.

Meeste banken financieren op een begroting van melkprijs 32 ct ex btw bij 5% rekenrente. RFC t/m juli 32,74 ct en het renteverschil compenseert de gestegen voerkosten ruimschoots. Begroting weer rond.

Na 2009 weet elke verstandige melkveehouder dat het geen overbodige luxe is een buffer op deposito achter de hand te hebben. Liquiditeitsprobleem opgelost. Zuivelnoteringen gaan de voerprijzen achterna, dus een stijgende melkprijs in het vooruitzicht.

Wees een kerel, droog je tranen.
mlkvhoudr
Een buffer aanleggen ok akkoord, dat is verstandig, had ik net als alle andere jaren ook gedaan, maar je buffer opeten is niets anders dan accepteren dat je te weinig voor je produkt krijgt.

Ook daar kan ik nog mee uit de voeten, maar als ik al tijden goed nieuws hoor over stijgende prijzen van de melkprodukten maar dat de fabrieken geen duidelijke signalen geven dat de melkprijs gaat stijgen wekt wel mijn irritatie, met namen om dat ze met een dalende melkprijs niet te benauwd zijn om dat met grote stappen te doen.

Maar als ze aankomende maand nog niet tot verhoging van de basisprijs overgaan dan vind ik dat gewoon jennen van de leden van de coop
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: maar je buffer opeten is niets anders dan accepteren dat je te weinig voor je produkt krijgt.

Niets nieuws, elke zomer teer je in door rekeningen van loonwerk, kunstmest e.d. die je buiten het groeiseizoen niet hebt dit in combi met zomerkorting. Daarvoor is dus een standaardbuffer nodig. Voor marktschommelingen heb je ook nog enkele centen nodig, blijkt nu wel weer.

Ik verbaas me idd ook over de melkprijsontwikkeling in met name Duitsland. Waarschijnlijk hebben zij afgelopen maanden boven hun stand uitbetaalt en moet er nog wat ingelopen worden. Helaas durven andere verwerkers hierdoor nog geen positieve richting in te slaan. Dit lijkt me toch slechts een kwestie van tijd...
gezienus
Mischien is de nederlandse melkveehouderij wel verwend
George
En er maar in wrijven dat jullie een recordmelkprijsjaar achter de rug hebben. Is dat die melkprijs die 1989 niet kon toppen toen de kosten de helft lager waren? En bovendien de omzet en aanwas toen ook op een stuk hoger niveau lag?
Coen
We moeten waken voor appels met peren te gaan vergelijken.
in 1989 zat de EU-subsidie in de melkprijs, nu aparte melkpremie in BT

ik heb de groepsoverzichten van BEAG er nog weer eens bijgepakt.
gemiddelde cijfers 1988/89 en 1989/90, getallen zijn dus nog guldenscenten per kg melk !!
kostprijs 72 cent, in 1990/91 gestegen naar 76 cent
melkprijs 84 cent, in 1990/91 gedaald naar 77 cent
saldo melk -/- voer 67 cent, in 1990/91 gedaald naar 63 cent
Omzet + Aanwas 12 cent, in 1990/91gedaald naar 10 cent
fluctuaties in inkomen is dus van alle jaren en inherent aan zelfstandig ondernemerschap
jan w
Het wordt nu toch echt tijd om afscheid te nemen van die club. Was nog lid om de plaatselijke organisatie, maar de afdeling heeft nu een voorzitter die zelf de komst en bouw van een nieuw bedrijf tegen houdt. Het nieuwkomende bedrijf heeft er een 45 ha. grond liggen om nieuw op te bouwen.
gezienus
Hier noch een leuke uitspraak van romijn op 11 okt 2011

Aan de rand van het Groene Hart houdt Romijn samen met zijn vrouw negentig melkkoeien en zeventig stuks jongvee op 55 hectare weidegrond. Zijn bedrijf is daarmee iets groter dan gemiddeld.


"Ik krijg nu geld uit Brussel omdat de politiek wil dat de melk- en vleesprijzen laag blijven. Dat houdt ergens een keer op, dat begrijp ik ook wel. Maar de prijzen zijn nu zó laag dat ik niet verder op mijn inkomsten kan interen."


2011 was toch een top jaar hou moet die arme man er nu bij zitten ??
cs-agrar
Salaris LTO compenseerd misschien veel
gerrie-hul
Guns ik dacht dat kees er niet meer was Hoorde zo weinig van hem Maar tja hij is er toch noch en laat ook noch wat van zich horen Het beste lijkt mij niet reageren Romijn heeft een baan met een topsalaris Die klaagt niet
melkveetweet
Interessante discussie, al ben ik zelf geen melkveehouder. dus wat betekent het voor je stemgedrag? Toch maar SP?
-1
jg
Jack lees eens goed, ik heb het over kort verleden en nu, niet over de eerste 7 maanden. Jammer dat je zo reageert. Ik schets de realiteit, jammer dat een collumnist de realiteit uit het oog verliest.
-2
jg
Beste Jack, je bent het niet waard om als collumnist in nieuwe oogst te fungeren als je dit soort reakties geeft. Je hebt niet meer het vermogen om inhoudelijk te reageren maar begint met kwalificaties als jankend etc. Jammer , ik had je hoog zitten.
Jack Rijlaarsdam
Ja, ik had m'n reactie lekker prikkelend gebracht, hè?! 😉 Ik reageer net zo overdreven als jij doet.

Quote:
@jg: Je hebt niet meer het vermogen om inhoudelijk te reageren

Ik geef een onderbouwde reactie inclusief cijfers, nu mag jij inhoudelijk reageren...
Begin dan niet over realiteit 'nu en in kort verleden', een ondernemer kijkt niet alleen naar toppen en dalen, maar altijd naar een iets langere periode.
+2
mlkvhoudr
Maar jg heeft wel gewoon gelijk dat er niet gedaan moet worden of het allemaal rozengeur en maneschijn is.

Dat we het uitblijven van melkprijsverhogingen zomaar accepteren is toch ook niet echt hoogstaand ondernemersschap van ons melkveehouders
mlkvhoudr
Ik heb er de arbeid niet voor, voor een 2 e tak. Nou ja mijn vrouw werkt buiten de deur. Maar ik heb in het verleden meerdere keren dingen overwogen om er bij te doen en wij kwamen altijd tot de zelfde conclusie dat het niet interessant was voor ons.

Zelf de melk verwerken zal ik in ieder geval eerst biologisch moeten worden omdat hier om de hoek al een boerderij zit die gangbare kaas probeert te slijten.

En biologisch zie ik niet zitten
+2
mlkvhoudr
Beste jg het is een prikkebord, dan mag het toch wel een beetje prikkelend zijn.

Zelf zou ik jack meer "aanpakken" op het feit wat hij dan ondernemend vind aan zo maar een prijs accepteren 😉 en heb hem die vraag ook al gesteld
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: Dat we het uitblijven van melkprijsverhogingen zomaar accepteren is toch ook niet echt hoogstaand ondernemersschap van ons melkveehouders

Vraag wimsumar anders ff of hij hier nog een oplossing voor heeft. 😉

Ook jij volgt de zuiveklmarkt en hebt gezien dat de prijsdalingen met vertraging zijn doorgevoerd en vooral de Nederlandse zuivel heeft de prijs in vergelijking met onze buurlanden heel behoorlijk vast kunnen houden. Die prijsverhoging komt er echt aan, kan niet anders.

Over ondernemerschap en prijsnemer zijn: neem het heft dan in eigen hand en verkoop zelf je boerderijmelk of afgeleide producten! Mij past dat niet, maar wat let je?
ejb
Beste JG denk dat je het bestte even bij de dokter aan kunt gaan je reageerd zo overspannen.

als ik de situatie zoals nu in de melkveehouderij zoals jij die weergeeft uitleg aan mijn kameraad varkenshouder kun jij wel nagaan hoe die ongeveer reageerd.

dus JG ga stoom afblazen ergens buiten tussen de koeien maar niet op plekken waar je later spijt van zult krijgen
jg
Ejb, amateurpsycholoog, het gaat uitstekend met me. Toch bedankt voor je adviezen, hopelijk laat jij jezelf ook af en toe eens beoordelen.
Als jij je succes als ondernemer wil spiegelen aan bedrijfstakken waarin het nog slechter gaat: Veel succes.
ejb
Beste JG met mij gaat het prima net een week vacantie achter de rug.
natuurlijk vergelijk ik mijn succes ook met collega melkveehouders en dat stemt mij de laatste 3 jaar dik tevreden maar om de hele sector te vergelijken is het soms ook goed om te vergelijken met andere sectoren.

verder is het verkiezingstijd en de landbouw als geheel trekt niet veel stemmen en dus zijn de politici niet bezig met crisis landbouw maar crisis als geheel en dan vooral Brussel zelfs Roemer wil er zijn leven voor geven. dus verwacht nou niet veel serieuze sympathy in Den Haag

bovendien zijn de verwachtingen dat de melkprijs dit najaar serieus aantrekt doordat noteringen al een tijdje aantrekken en de melkprijs werkt iets vertragend op die noteringen.
+1
tukker twente
KEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEsie moet over wijze dingen praten,en anders moet hij de bek dicht houden, en de belangen van ons behartigen.
+2
jg
De toestroom van veel Vreemd Vermogen camoufleert de langdurig te lage melkprijs.
Begrijp niet dat sommigen dit niet willen inzien.
MTSTAMMINGA
Bij de slechten van onze sectoor misschien wel ?
Maar bij de beter in onse sectoor gaat het heel anders dan jij ons wil doen geloofen jg
jg
Zo is het Karst, hopelijk voor jou trekt de melkprijs snel weer aan.
George
Er werken dus tegenwoordig 'slechten' in onze sector.
cs-agrar
KEES ROMIJN: 'MARGES ONDER DRUK, MAAR SITUATIE NIET DRAMATISCH’
22 augustus 2012
De voerkosten stijgen en de melkprijs is inderdaad beduidend lager dan vorig jaar. Daarom is het des te belangrijker dat de toeslagen vanaf begin december vlot aan alle ondernemers tegelijkertijd worden uitbetaald en geen vertragingen optreden als voorheen. Dat stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) riep onlangs op tot vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten. De vakbond stelt dat door de lage melkprijs en de hoge voerprijs steeds meer melkveehouders hun rekeningen niet kunnen betalen.

Een dergelijke boodschap zal in politiek Den Haag niet landen, weet Romijn. 'Daar maken ze zich vooral zorgen over alle nieuwe koeienstallen die her en der verrijzen. Nu aankloppen met het verhaal dat er in de sector veel minder wordt verdiend, doet nogal raar aan.”

Dat neemt volgens de voorzitter niet weg dat de marges in zijn sector nu onder druk staan en de huidige bedrijfsresultaten schril afsteken bij vorig jaar. Er kunnen zich wel nijpende inkomenssituaties voordoen bij individuele ondernemers, maar dit geldt volgens hem niet voor de grote groep.

Niet dramatisch laag
Ook hij constateert op zijn bedrijf dat de melkprijs flink is gedaald en rond vijf cent lager ligt dan vorig jaar. “Maar het is niet dramatisch. Bovendien wordt verwacht dat de melkprijs, gezien de stijgende zuivelnoteringen, de komende tijd weer zal aantrekken.'

De vakgroepvoorzitter noemt het noodzaak dat veehouders de voerkosten in de hand moeten zien te houden. De melkveehouderijsector heeft volgens Romijn van het vorige prijsdal wél geleerd dat melk- en voerprijzen sterk kunnen fluctueren. “Daar worden we, na het recordmelkprijsjaar 2011, nu weer even mee geconfronteerd. We zullen nog moeten leren daar mee om te gaan.”

Bron: LTO Nederland
jg
Leuk verhaal Kees, leg eens uit hoe je met graanprijzen van ca 25 cent en soja van > 50 cent de voerkosten in de hand gaat houden. Wat een kul. Minder kilo's voeren ?? , dat past inderdaad NIET naast de eiwitarmere en dus tragere graskuilen. Bijprodukten zijn in dezelfde verhouding gestegen.
Het maakt mij niet uit of Kees de situatie wel of niet dramatisch vindt , wel is het belachelijk dat een Lto-voorman onzin verkoopt.
Dit betreft dus de voerkosten en het bouwen van ligboxenstallen met Vreemd vermogen en rare subsidieregelingen , wat dus niets met de huidige marge te maken heeft. Dat lijkt mij aan de politicie goed uit te leggen.
Tevens Kees worden stallen gebouwd met subsidie uit de kortingen op de toeslagrechten. De liquiditeit verdwijnt zo uit de sector.
+3
Henk van Dijk
Het onderwerp is wel of niet een liquiditeitstekort dat veel melkveehouders de komende maanden in financiële problemen zou brengen.
Veelal wordt dat door menigeen gebaseerd op een vergelijking met de resultaten van 2011. Een vergelijking met het langjarig gemiddelde geeft een heel ander beeld: de gemmidelde bruto geldstroom van 2002-2011 is 19,1 cent per kg melk.
bruto geldstroom
oktober 2010 t/m september 2011 22,6 cent
januari 2011 t/m december 2011 23,35 cent
april 2011 t/m maart 2012 22,86 cent
juli 2011 t/m juni 2012 20,88 cent

Gemiddeld was de marge over de laaste 10 jaar 3 cent per kg melk. Dit is vrij geld alle uitgaven en kosten incl rente , aflossing , prive en vervangingsinvesteringen in machines en werktuigen zijn dan gedekt. In de periode janauri 2010 t/m juni 2012 hebben melkveehouders ongeveer 8 cent extra kunnen aflossen boven hun normale aflossing. Dit is voor een gem zuiver melkveebedrijf 700.000 kg * 8 cent = 56.000 euro extra aflossen. (of minder rood staan in rekening courant)

Het langjarige gemiddelde van de voerkosten is 6,7 cent per kg melk.
De voerkosten komen voor 2012 waarschijnlijk gemiddeld op 10,0 cent uit.
Naast de stijging van de voerkosten ad 3,3 cent hebben de melkveehouders te maken met een stijging van de loonwerkkosten ad 0,3 cent, kunstmest kosten ad 0,1 cent en diesel ad 0,2 cent. totale stijging aan kosten 3,9 cent. Bij de opbrengsten wordt er 0,6 cent meer ontvangen door verkopen van vee. Per saldo uitgezonderd het melkgeld een stijging van 3,9 -/- 0,6 = 3,3 cent per kg melk voor 2012 t.o.v. het langjarige gemiddelde van 2002-2011. Voor een zuiver melkveebedrijf van 700.000 kg is dat 23.100 euro.

De melkprijs: overzicht van door het LEI gepubliceerde voorschotprijzen per maand exclusief btw:(periode juli t/m december 2012 zijn door mij geschat)

2012 gem. 2001 - 2011 verschil
jan 37,51 31,80 +5,71
febr 36,77 31,28 +5,49
maart 33,00 29,15 +3,85
april 32,51 29,04 +3,47
mei 31,52 29,39 +2,13
juni 30,84 29,49 +1,35
juli 30,84 30,51 +0,33
augustus 33,49 35,13 -/-1,64
september 34,14 35,49 -/-1,35
oktober 34,98 36,18 -/-1,20
november 35,74 36,74 -/-1,00
december 33,51 34,51 -/-1,00
gem. jaar 33,74 32,33 +/+1,41

Resumee: Melkrpijs 2012 1,4 cent hoger dan langjarig gemiddelde
Stijging kosten 3,9 cent
hogere prijs verkopen vee + 0,6 cent

Per saldo een daling van 1,9 cent t.o.v. langjarige gemiddelde
Marge langjarig gemiddelde was 3,1 cent wordt dan 1,3 cent en dus nog steeds positief.

melkgeld wordt een maand later uitgekeerd dus t/m mei 2012 konden de melkveehouders gemiddeld aan hun verplichtingen voldoen,immers melkgeld was plus 3,47 netto gestegen kosten was 3,3 cent. Vanaf Mei 2012 kunnen ze de 56.000 extra aflossingen gebruiken om hun tekort wat ze nu deze maanden ervaren opvangen.Voor bv de mand augustus is dat ongeveer 60.000 kg melk * 5cent per kg = 3000 euro.

Gemiddeld genomen zal een melkveebedrijf de komende maanden niet in financiële problemen komen. De groep bedrijven die een hoge kritieke melkprijs heeft door hoge fiancieringslasten komt waarschijnlijk tijdelijk wel in de problemen. Als er de laatste jarten veel geleend is om te investeren in gebouwen, grond, quotum dan kan deze groep waarschijnlijk tijdelijk de aflossingen niet volgens schema voldoen.
jg
Loonwerkkosten worden gemaakt va april tot oktober, kunstmest idem, toeslagrechten in december waardoor het liquiditeitsgat veel groter is.
+1
Jack Rijlaarsdam
Mooi dat je mee doet, Henk! Ik kon wel een steuntje in de rug gebruiken om het negatieve sentiment hier wat te nuanceren.

Je begeeft je wel wat op glad ijs met de schatting van de melkprijs 2012. Stiekum reken ik toch op een sterker oplopende melkprijs. 😃

Ik denk gewoon dat een goede melkprijs sneller went dan een mindere. Vorig jaar is het uitgavenpatroon vlot aangepast, nu is te lang gewacht met de tering naar de nering zetten.

Tegenvaller is hier vooral de forse belastingaanslag 2011 die nu betaald dient te worden. En ja, dat kan in termijnen, maar dan krijg je elke maand zo'n blauwe envelop in de bus. Daar word ik ook niet blij van...
mlkvhoudr
Ja die heb ik ook al betaald en dat deed best zeer 😉
Henk van Dijk
Ter aanvulling:

Lang vreemdvermogen (exclusief korte schulden en rekening courantstand)
31 december 2009: 1,17 euro per kg melk
31 december 2010; 1,10 euro per kg melk
31 december 2011: 1,08 euro per kg melk
jan w
Het zou mooi zijn als je alles eens in een bedrijfsbegroting zou zetten. Dan wordt het overzichtelijk. en kunnen we zien waar we het fout doen.

Bij 1 euro per kg financieringskosten ga je richting 10 cent per kg melk voor de bankkosten. ( nu door de rente wat minder )
Als de bedrijven dan ook nog 8 cent extra af zouden kunnen lossen kom je aan 18 cent. Tel daar je voerkosten bij op van 17 cent kom je uit op 35 cent + 6 cent prive = 41 cent. Dan heb je met de rest van de kosten geen rekening gehouden.

Mocht het zo zijn dan zou ook het bedrag van de langlopende schuld sneller moeten dalen, dit ook al door de afschaf van het quotum. Hieruit blijkt volgens mij dat de afschrijvingen lang niet parallel lopen met de aflossing van de schulden.
+1
Henk van Dijk
Niemand doet het fout denk ik. Sommige dingen worden geroepen zonder dat men de feiten kent.

De door mij genoemde 8 cent extra kunnen aflossen was over de periode van jan 2010 t/m juli 2012. (2,5 jaar) = 3,2 marge per jaar
(marge 2010 was 4,0 cent per kg, marge 2011 was 4,6 per kg)Ik heb dat zo neergezet omdat er een langere periode was van een bovengemiddeld resultaat in de melkveehouderij met een hogere marge dan gemiddelde = meer ruimt voor aflossen of de rekening courant minder rood maken.

Verwachting heel 2012

Voerkosten 10.0
vee kosten 2,4 (incl strooisel)
gewaskosten 1,6
overige directe kosten 0,9
pacht 1,1
uitgaven gebouwen 2,4 (incl waterschapslasten en onr zaak bel.)
uitgaven machines 2,2
uitgaven mestafzet 0,2
uitgaven auto 0,1
uitgaven lease melk 0,7
loonwerk 2,8
algemene kosten 3,0 (incl. energie en water en telefoon)
rente 4,5
aflossing 4,5
netto priveontrekking 4,0
betaalde arbeid 0,4
vervanging machines 2,3
==========================
totaal uitgaven 43,1

minus
omzet en aanwas vee 3,8
eu-bijdragen 3,8
lease opbrengsten 0,5
overige bedrijfsopbr. 0,7
==========================
kritieke melkprijs 34,3

verwachte melkprijs 35,3 (incl nabetaling)

marge 2012 1,0 = positief)

Intensiteit is ± 16.000 kg melk per ha productie is 8500 kg melk pe r koe , 7,0 stuks jongvee per 10 melkkoeien. Gebaseerd op resultaten van 2300 melkveehouderij bedrijven.
Henk van Dijk
Vorig jaar werden de toeslagrechten ook vanaf december betaald, dat maakt dan geen enkel verschil voor de liquiditeitsplanning en maakt het dus niet groter of kleiner.
jan w
En voor de volledigheid zou een bedrijfeconimische begroting ook nog mooi zijn.

Alleen een paar bedragen zet ik toch wel mijn ??? bij.
Ik kan voor 0.1 cent = 700 euro geen auto rijden. En hebben deze veehouders geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. En betalen ze ook geen ziektekosten.
Hier arbeidsongeschiktheidsverzekering bijna 1 cent en ziektekosten ruim 1 cent blijft er 2 cent over. Dat is wel heel weinig.
Vraag mij af bij welke boekhouder die zijn. Of zijn het de gunstigste bedragen van die bedrijven bv. 25 % beste.
+1
Henk van Dijk
Voor veel ondernemers is het voordeliger om de auto in prive te hebben in verband met bijtelling. Die 700 euro zijn alleen de uitgaven de afschrijving zit bij de totale afschrijving.

Netto prive ontrekkingen aan bedrijf zijn 28.000. Veel melkveehouders hebben een partner die ook inkomsten buiten bedrijf verwerft. Het LEI schat deze inkomsten op gemiddeld 13.000 - 14.000 euro per bedrijf. Vanuit die inkomsten van de partner worden ook privelasten betaald. De resultaten zijn van bedrijven die hun financiële administratie door ons laten uitwerken en wij verzorgen voor hun ook de belastingaangifte. Het zijn gemiddelde resultaten, dus niet van een kopgroep.

De ziektekosten zijn in 2012 inderdaad veel hoger , voor 2 personen is de premie 102 euro per jaar hoger en het eigenrisico 100 euro per jaar hoger.
De inkomensafhankelijke deel is het maximum per inkomen verhoogd van 2590 naar 3554.Bij een winst van 50064 euro per vennoot/maat betaal je dan inderdaad die 3554 per persoon. De bruto winst op bedrijf is dan ook 50064 * 2 /0,9 = 111253 euro op bedrijfsniveau.
Indien 1 ondernemer dan betaal je maximaal dus die 3554 via de belastingaanslag
Echter door de lagere winst in 2012 wordt er minder betaald en ook
minder belasting.

Er zijn ook heel veel ondernemers die een zorgtoeslag krijgen omdat het inkomen gedrukt wordt door de hoge afschrijvingen of verhoogde afschrijving door de crisiafschrijvingen.
jg
Waarom zonder korte schulden en de rc?, Er circuleren veel verschilende cijfers tav VV per kilo melk, laatste cijfers van accountantsgroep in Boerderij van 1.29.

Tevens heeft Rabo al meer dan 11 miljard in de melkveehouderij uitstaan, bij een marktaandeel van ca 80 %. Tevens is er jaarlijks een quotumverruiming van 1 %.
De afschrijvingen zijn vele malen hoger dan de aflossingen en dus het VV per kilo melk.
jg
Het gaat om het jaarlijkse absolute verschil. Ieder bedrijf heeft een fors liquiditeitstekort in de zomer, medeveroorzaakt door de zomerheffing.
ErikSmale
Ieder bedrijf een fors liquiditeitstekort in de zomer???

heb je belrondje gedaan bij accountantskantoren? geloof dit namelijk niet
+1
mlkvhoudr
Dat hangt er van af hoe je liquiditietstekort ziet, elk jaar moet ik in de winter en het voorjaar een buffer aanleggen om de zomer door te komen.

Dus in die zin heb ik elke zomer een liquiditietstekort, bedoel je of ik de rekeningen niet kan betalen, in die zin heb ik geen liquiditeitstekort in de zomer, maar zoals gezegd elke zomer geld er achteraaan, tot nu toe elke winter geld erbij 😉
Coen
Erik, wij maken elk jaar een liquiditeitsbegroting, per maand inkomsten en uitgaven met als resultante mutatie RC-saldo. Na alfoop van de maand worden de prognosecijfers van die maand vervangen door de realiteit en daarmede blijft de liquiditeitsbegroting dynamisch.

In de zomermaanden is bij ons het uitgavenpatroon altijd hoger dan het inkomstenpatroon ondanks dat wij in de zomermaanden geen aflossingsverplichting hebben maar wel alles in loonwerk laten uitvoeren.
Globaal houden wij altijd aan dat wij jaarlijks op 1 april een buffer moeten hebben van 10 cent per kg melk om de periode tot 1 november te overbruggen.

Mijn vraag: wie houdt jaarlijks ook op deze manier de vinger aan de pols?
mlkvhoudr
Dat speelt zich bij allemaal in mijn hoofd af en dat gaat meestal wel goed, die planning maar dit jaar gaat het wel erg hard met de kosten en sta ik voor het eerst in jaren rood
jg
9 cent minder VV in 3 jaar, is ca 3 % per jaar. De waarde van quotum daalt met
ca 25 % per jaar.Zie quotum.nu.
+1
Henk van Dijk
De afschrijvingen "lijken" vele malen groter dan de aflossingen. Echter de ruimte om af te lossen was de laaste 10 jaar 4,1 cent(verplichte aflossing)+ 3,1 (marge) = 7,2 cent per kg melk. Daarbij komt de ruimte voor vervangingsinvesteringen machines 1,8 cent. (die was al ingerekend in de marge) Totaal 9,0 cent dus. De afschrijvingen (incl afschrijving melkquota, afschrijving gebouwen en afschrijving machines en auto indien auto op bedrijf staat) waren de laaste 10 jaar gem. 7,7 cent.Dat er daadwerkelijk minder afgelost wordt komt o.a. door schaalvergroting.
Schaalvergroting houd ook in dat de bedrijven meer grond in egendom hebben en grotere gebouwen hebben. Het lening neemt toe in omvang maar ook het vermogen neemt toe. De hogere financiering komt door uitbreiding in eigendomsgrond, vergroting gebouwen en aankoop quotum.

Dat er in de zomer op de meeste bedrijven een klein liquiditeitstekort is klopt wel,maar dat wil niet zeggen dat de stand van de rekening courant in de problemen komt. Voor de zomer komt er een herfst, winter en lente met een liquiditeitsoverschotper maand. Van september t/m mei kan een ondernemer zijn rekening courant dus in het zwart krijgen (of minder rood). Dit komt met name door hersfttoeslag in de melk en door melk met hogere gehaltes in die perioden. Overigens is het ook te plannen (nabetaling melkgeld april= vervanging machines in april voor het oogsten)en uitkering toeslagrechten in december = aflossen bij de bank in december. Dat maakt voor je maandelijkse budget een verschil uit van 1,85 nabetaling) + 3,65 (toeslagrechten) = 5,5 cent
Met de langjarige marge van 3,1 cent is er dan = 8,6 cent buffer.

verschil in melkprijs periode mei t/m juli (ontvangen in juni- augustus) = 3,4 cent t.o.v. melkgeld ontvangen in september t/m mei.

Bovenstaande resultaten zijn een gem. van 2300 melkveebedrijven.
pieta
Welke fabriek betaalt 1,85 cent nabetaling uit?
Henk van Dijk
In 2011 en 2012 heeft Friesland Campina dat ongeveer uitbetaald respectivelijk over boekjaar 2010 en boekjaar 2011.
jg
Die 2300 bedrijven zijn klanten van een accountantsbureau ??
Henk van Dijk
Ja van Flynth
jan w
Dus als ik het goed begrijp kunnen al die 2300 bedrijven rondkomen met 1 vak en moet de vrouw zorgen dat ze geld verdient voor brood op de plank.
jg
Henk, kijk ook even naar het verloop van het VV per kilo melk vanaf bv 2000.
jg
Gem 7 ton melk geef je aan in je berekeningen. Dus geen extreme groeiers, dus geen grote vermogensgroei, wel een forse groei van VV sinds 2005.
jg
Henk 1,85 is deels uitbetaald en deels op naam gezet.
pieta
Ook even voor Henk: winst uit nabetaling 1,85 cent wv plm 0,7 cent obligaties bij RFC, plm 0,75 cent belasting en dus plm 0,45 cent voor de ondernemer privé.
Henk van Dijk
Pieta,
De reservering klopt, die is niet beschikbaar. is wel rentedragend en ook inkomen en aangroei eigen vermogen.) De belasting moet je hier echter niet direct gaan verrekenen. Belasting betaal je (of niet) prive, en zit dus bij de prive-ontrekkingen.
Voorbeeld als de krachtvoerkosten hoger zijn (bv 3,0 cent per kg melk) dan zeggen we ook niet dat scheelt direct deze maand ook 1,5 cent minder belasting betalen die maand.
gerrie-hul
Gezienes Spreekt deze man niet met 2 monden of viert de belangenverstrengeling bij deze man hoogtij
George
Quote:
@jan w: Dus als ik het goed begrijp kunnen al die 2300 bedrijven rondkomen met 1 vak en moet de vrouw zorgen dat ze geld verdient voor brood op de plank.

Zo is het maar net Jan W. De man beoefend zijn miljoenenhobby melkveehouderij en zijn vrouw gaat uitwerken om de kost te verdienen.
+1
Grasbaal
George,

Ik denk niet dat iedereen het hier met elkaar eens zal worden wat de netto jaarwinst van een gemiddeld melkveebedrijf minimaal MOET zijn. Maar om de discussie weer bij de kern te brengen: De cijfers van @henk van Dijk laten zien dit jaar financieel niet veel afwijkt als het gemiddelde van de laatste tien jaar. Dus daarom geen reden voor NMV paniek in de tent.
George
Het was gemiddeld de laatste 10 jaar ook niet zo geweldig allemaal.
Maar Co waar komt die Henk eigenlijk plotseling vandaan? Haal jij zo iemand erbij?
+1
jan w
Paniek is denk ik ook niet direct nodig. alleen als DR het geld heeft kunnen ze het ook wel weer zo snel als mogelijk uitdelen. Er wordt ook geen rente over betaald. Als andere landen het eerder kunnen betalen moet het hier ook mogelijk zijn.
Verder kun je LTO ook wel een balletje opgooien, want een uitspraak van Romijn dat de boeren niet moeten klagen is ook onzin. Als je ziet dat bij een 700000 kg melk per bedrijf de vrouw eigenlijk voor het inkomen moet zorgen en de mijn op zijn bedrijf aan het hobby'en is.
Dit belemmert ook de ontwikkeling en innovatie op die bedrijven. Als er een keer bv maatregelen komen op het gebied van ammoniak emmissie dan hangen al die 2300 bedrijven omdat er geen geld is om te investeren. Dat is ook spelen met vuur.
jg
Grasbaal , de cijfers van Henk zijn niet correct. Zie o.a. de nabetaling. Is Henk werknemer van LTO ?. Grasbaal, in de huidige vorm bestaat de melkveehouderijsector alleen voor de financiers en de toeleverende bedrijven, o.a. Flynth, die rendementen van > 5 % behalen. Zij vinden de melkveehouderij een geweldige sector om geld aan te verdienen. Dat is prima indien ze ook respecteeren dat melkveehouders nu ook voor zich zelf gaan zorgen.
Grasbaal
Quote:
@jg: Grasbaal , de cijfers van Henk zijn niet correct.

JG, aub de discussie zuiver houden. Henk heeft hier open en eerlijk verteld dat hij bij Flynth werkt en niet bij LTO zoals jij nu suggereert. Ruim 10% van de Nederlandse melkveehouders is klant bij Flynth dus kun je aannemen dat de gepresenteerde cijfers in grote lijnen correct zijn. Het zijn alleen gemiddelde cijfers en je weet dat je in een hele lange rivier van gemiddeld 30cm diep op diverse plekken kunt verdrinken. Hier uit het archief een oud ABAB plaatje waarin de enorme verschillen in kostprijs per kg melk in een klap duidelijk wordt gemaakt:

Coen
Co, LTO-advies is een onderdeel van Flynth (voorheen Gibo), dus daar zit wel een duidelijke link
+2
Henk van Dijk
Correctie heren.

Er is LTO-belangenbehartiging en LTO-Noord Advies. LTO-Noord advies is een onderdeel van Flynth (voorheen GIBO-Groep). Ik werk bij Flynth en heb geen directe banden of belangen met LTO-belangenbehartiging. Ik heb me een poosje geleden aangemeld bij deze discussie pagina. Als u het nog terug kunt lezen, daar ging het over de discussie rondom de accijnsverhoging van Diesel. LTO riep toen in het nieuws dat dat 5000 euro per bedrijf zou gaan kosten. Ik heb toen uitgerekend dat het ongeveer 1800-1900 euro pe r melkveebedrijf is.(incl de stijging van de loonwerktarieven.) Dat bericht was dus niet LTO-minded of positief voor hun. Ik heb nu gereageerd omdat in mijn ogen dhr Hans Geurts de politiek en de pers en de burger voorhoud dat de melkveehouders in financiële problemen zijn/ of geraken en de snijmais is september of oktober niet meer zouden kunnen betalen zonder eerst met hun bank te moeten overleggen. Ik vind dat een foute boodschap die niet op een enkel feit berust. Zie ook bericht RABO-bank vandaag in de pers te lezen.

Wij zouden een POll kunnen houden hoeveel van onze discussieforumleden hier de snijmais in september/oktober/november niet kunnen betalen zonder eerst met hun bank te moeten overleggen.

Correctie 2 :Wij hebben totaal ongeveer 20 % van de melkveehouders als klant.

Correctie 3)
Als ik hier met een dubbele pet zou zitten dan kan ik beter schrijven dat het heel slecht gaatmet de melkveehouderijsector.(waarschijnlijk heb ik dan een NMV - pet en Flynth - pet.) Verder als ik hier ga schrijven dat het slecht gaat en jullie het advies geef om bij ons een liquiditietsbegroting op te laten stellen dan jaag ik jullie weer op extra kosten die voor menig melkveehouder nu niet nodig zijn om te maken en zou Flynth meer omzet genereren. Ik hoop dat de melkveehouderijsector deze herfst een mooie melkprijs ontvangt zodat de verplichte liquiditietsbegrotingen op verzoek van de bank niet gemaakt hoeft te worden. Overigens is het wel handig om een liquiditeitsoverzicht te hebben.

De resultaten die ik boven gepubliceerd heb berusten op werkeijke cijfers van de afgelopen 10 jaar en de werkelijke resulaten van het eerste halfjaar van 2012 heb ik gebruikt om de prognose te maken.

Vergelijken is altijd moeilijk, bv de A-brok is nu goedkoper dan in 1984 en 1985. De laagste melkprijs van dit jaar (in juni 2012) is 9 cent hoger dan in juni 2009.Ik denk dat dat soort vergelijkingen niet zoveel zin hebben. Ik probeer aan te geven dat als een melkveehouder nu een groot liquiditietsprobleem heeft dat er wat anders aan de hand is en dat dat dan niet door de hoge voerprijzen en een "lage" melkprijs veroorzaakt wordt.
Grasbaal
Quote:
@Henk van Dijk: Wij zouden een POll kunnen houden

Op Melkvee.nl staat nu een soortgelijke poll, op dit moment 37 stemmen waarvan 62% zegt met een kastekort te komen als de melkprijs niet snel stijgt
-1
Zeerserieuzeboer
We kunnen niet anders dan constateren dat het voor sommige boeren erg confronterend is om met de neus op de feiten gedrukt te worden. LTO als schuldige naar voren schuiven, lijkt dan een laatste noodsprong te zijn
-1
jg
Is er eindelijk weer een leuke discussie, kom je met deze onzin-opmerking. Doe dan niet mee!!!
+1
George
Zeerserieuzeboer = Marcster
+2
jan w
LTO is een belangenbehartiger voor de boeren, en daar hoort het zorgdragen van een redelijk inkomen ook bij. Zoals dat nu lijkt gaan ze daar kompleet aan voorbij. Als je nu leest van Romijn dat de boeren niet moeten klagen en een andere uitspraak van een klein jaar geleden, dan past die tekst niet bij elkaar. Het lijkt wel op een automaat waar je geld in gooit en dan er een uitspraak uitkomt die naar dat geld smaakt.

uitspraak van romijn op 11 okt 2011

"Ik krijg nu geld uit Brussel omdat de politiek wil dat de melk- en vleesprijzen laag blijven. Dat houdt ergens een keer op, dat begrijp ik ook wel. Maar de prijzen zijn nu zó laag dat ik niet verder op mijn inkomsten kan interen.
jg
Sindsdien is de garantieprijs gezakt van 37 naar 32 cent en zijn de voerkosten ca 3 cent gestegen. Hoe verklaar je dit Kees ???
pieta
@henkvandijk Feit is en blijft dat de huidige melkprijs te laag is ten opzichte van de voerkosten. Bij een 17.000 kg melk per hectare(plm zelfvoorzienend ruwvoer)dien je ongeveer 10 a 11 cent ruwvoerkosten te rekenen. Daarbovenop komen de krachtvoerkosten a plm 8 cent per kg melk. Dan vind ik de marge gewoon te klein voor een goede boterham. Aan wat geweest is hebben we niets. Ik ben gewoon in de blijde verwachting dat de melkprijs rap gaat stijgen.
Henk van Dijk
Pieta,

Uit mijn prognose over het hele jaar 2012 komt dat de melkprijs over 2012 niet te laag is om alle uitgaven (incl rente, aflossing en prive) te dekken. Om bij een zelfvoorziende melkproductie per ha ruwvoerkosten in te rekenen? wel je mag dat doen , maar dan moet je dus rente (geleend voor grond), pacht, zaaizaad, gewasbescherming, loonwerk, en een gedeelte van de machinekosten, een gedeelte van betaalde arbeid, een gedeelte van prive, een gedeelte van de aflossing etccc... gaan corrigeren. Dat wordt moeilijk voor veel melkveehouders om de eigen kostprijs van eigen geteeld en gewonnen ruwvoer te bepalen.In mijn prognose zijn al die uitgaven en de inkomsten naast melk (9 cent, wordt gemakshalve steeds vergeten) vermeld zo als ze zijn.

Wel aan wat geweest is hebben we wel degelijk wat, nl. inzicht in de marge, de opbouw eigen vermogen en inzicht in de ontwikkeling van de omvangg van de bedrijven ontwikkeling van de kostprijs,inzicht in de opbrengsten, inzicht in technische prestaties, je kunt je eigen resultaten vergelijken met collega,s (of concurrent), je kunt analyseren waar je het beter doet dan collega,s melkveehouders en waar je eventueel nog aan kunt en moet werken om een beter resultaat te behalen.

De melkprijs: De melkprijs kun je niet beoordelen op een niveau van een paar maanden. De melkprijs in juni 2012 is 9,0 cent hoger dan in juni 2009. Als je het met de langjarige behaalde marge (= geld voor reservering, uitbreiding etc) van 3,1 cent vergelijkt dan is de melkprijs over 2012 inderdaad ongeveer 2 cent per kg melk te laag. Echter in 2010 was de marge 4,0 en in 2011 was de marge 4,6 cent en dus bovengemiddeld. De melkveehouderijsector heeft te maken met flucturerende prijzen, zowel bij de belangrijkset kosten post (voer) als bij de belangrijkste opbrengstpost melk. We hebben geen garantie systeem voor de melkprijs zoals in Canada, als je daar naar toe wil betekendt dat einde export en voor de Nederlandse consument prodceren, dat houd wel in dat 70-75 % van de bedrijven moet staken, wat zoveel productie wordt er nl. geexporteerd. De melkprijs in Nederland wordt mede bepaald door de ontwikkeling van de internationale markt.
pieta
Even om iets duidelijk te maken, je verdient met melken pas geld nadat je je voer op waarde hebt gezet. Verder heb je gelijk dat je weer moet gaan corrigeren voor andere dingen. Ik wou maar aangeven dat die marge klein is.
Nog even over die nabetaling van RFC: ik wil aangeven dat de nabetaling van RFC nauwelijks bijdraagt aan je liquiditeitsontwikkeling doordat een groot deel vastgelegd wordt als vaste obligaties bij RFC. Die komen pas vrij als je stopt. Zodoende rekende ik even de belasting(puur voor de vrijkomende netto liquiditeit vd nabetaling).
jg
Aanvulling op het vreemd vermogen: Rabo topman geeft in januari 2011 in nieuwe oogst aan dat de jaarlijkse groei van het VV in de melkveehouderij van 10 tot 15 % per kilo melk ten einde is. Er is dus te weinig geld verdiend in de sector om gedane investeringen, die afgeschreven worden, tijdig terug te betalen. Grond geeft vermogensgroei.
Henk van Dijk
JG.

Lang Vreemd vermogen per kg melk per 31 december 2001 was 0,83 euro per kg.

Lang vermogen per kg melk per 31 december 2010 = 1,08 euro per
Stijging is 0,25 = 30 %

Bron LEI-side

Gedeeld door 9 jaar is 3,3 % per jaar.

Dat het vreemd vermogen per kg melk daalt is een goed teken. De ondenemers hebben geld om meer af te lossen dan verplicht was en zijn op die manier (meer) klaar voor de toekomst om moeilijkere periodes door te komen.

vermogensgroei gaat ook zitten in grotere gebouwen, grotere melkstallen met meer automatisering, duurdere machines door zwaardere trekkers en grotere machines voor ruwvoerwinning, grotere mestopslag, grotere ruwvoeropslag, een grotere ruwvoervoorraad, een grotere veestapel,hoger aandeel melkrobots, mestrobots,voerrobots.
jg
Quotumverruiming van ca 5 %.
Henk van Dijk
Klopt helemaal JG

Even een globale berekening:
35.000 kg melk * bruto geldstroom ad 20 cent/ kg = 7000 euro of
35.000 kg melk * 20 cent lease opbrengsten / kg = 7000 euro per jaar.

Dit kun je dan besteden aan huur,pacht,rente,prive,betaalde arbeid extra aflossen etc....

Als je die 5 % moest aanschaffen was dat in 2011 bv 35.000 * 0,80 per kg = 28.000 investeren.
jan w
Bij zulke bedragen is het toch ook geen wonder dat de jeugd geen boer meer wil worden.
U praat hier over 2300 bedrijven, hoe is hier de continuiteit te waarborgen en zijn zulke bedrijven zo nog wel over te nemen.
Omgerekend komt het er op neer dat die groep boeren gemiddeld ( omrekenen is moeilijk) zo'n 1350 euro per maand bruto verdienen. ( naar werknemers begrippen). Daar wil geen werkloze uit rotterdam voor werken.
Met de MKB is het niet veel beter gesteld. Als bij Flynt de MKB en de land en tuinbouw weg zou vallen ziet het er niet rooskleurig uit.
U moet er wel rekening mee houden dat 70% van de nederlandse bevolking die kan werken, werkt voor of in de agrarische industrie en of MKB.
Als de mkb en de land en tuinbouw hun krachten gaan bundelen kan er een heel groot probleem ontstaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Omgerekend komt het er op neer dat die groep boeren gemiddeld ( omrekenen is moeilijk) zo'n 1350 euro per maand bruto verdienen. ( naar werknemers begrippen).

Hoe kom jij aan dit getal?
jan w
Bedrag voor prive gedeeld door de benodigde uren om gem 700000 kg melk te melken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: benodigde uren

Tja, ga je omrekenen naar een bedrag per uur dan worden er weinig ondernemers blij. Toch wil je vast niet ruilen met een loonslaaf in een doorzonwoning met een bruto maandsalaris van 3.000 euro. 😃

Zonder arbeid geen arbeidsvreugde, zeg maar...
+4
Henk van Dijk
Geachte leden discussieforum.

Ik zal mij nog even voorstellen. Mijn naam is Henk van Dijk. Geboren en opgegroeid op Kampereiland (Overijssel). Mijn ouders hadden een een gemengd bedrijf akkerbouw met melkvee. Mijn broer runt momenteel daar een akkerbouw bedrijf.
In 1984 agestudeerd richting Agrarische Bedrijfskudne op de CHLS te Dronten. In 1984 en 1985 een jaar gewerkt(op drie verschillende bedrijven) en rondgereisd in New Zealand en Australie. Sinds 1985 in dienst bij Adviesgroep Bedrijfskunde hoofdkantoor Flynt in Arnhem (voorheen GIBO Groep)met als specialisatie melkveehouderij & managment. Inmiddels 27 jaar ervaring opgedaan met o.a verwerking van DELAR, project-praktijkcijfers, Mineralenboekhouding, Minas, Bex en bedrijfeconomische- en bedrijfsboekhoudings resulaten en kwartaalcijfers. Naast stafmedewerker begeleid ik een grote studiegroep (25 leden) in de Betuwe.

De laaste jaren heb ik melkveebedrijven bezocht in Nederland ,Italie, Polen, Engeland, Ierland en Hongarije.

Ik hoop af en toe een positieve bijdrage te leveren aan de discussie op dit forum.
mlkvhoudr
Welkom vind je bijdrage's nu al interresant
MTSTAMMINGA
Welkom hier
spotmelker
Henk, zit je broer (Cor?)net voorbij Ramspol tegen de N 50 aan?
Henk van Dijk
Ja klopt als je van uit het Noorden richting Kampen gaat.
Hoe is het met de twee linker en rechter handschoenen?
spotmelker
@Henk van Dijk
Die handschoenen zijn inmiddels versleten, is trouwens goed opgelost en ik heb er letterlijk en figuurlijk schik van gehad.
erickl
Proficiat alvast,zie dat 't 29e zover is,vabnet.nl.Goede bijdrage.
Wat ik me wel 'ns afvraag is welk % het substantieel dikke verplaatsers betreft tav die getallen,link en rechts zit er wel een.Deze hebben natuurlijk aanzienlijk meer buffer en zouden ze in toekomst blijvend meer rekening mee kunnen houden met toeslagrechten ed. Of wordt dit zorgvuldig uitge-balans-ceerd en weggewuifd enzo? Zo ook bv voerleveranciers in de q500, als deze straks veel hoger komen daarin wordt 't ook tijd voor een andere leverancier zou je zeggen.sorry moest dr ff uit. Hoop verder niet dat Flynth met flinterdunne marges geassocieerd wordt.
cs-agrar
Henk, een vraagje, kan je cijfers van verschillende accountantkantoren eigenlijk allemaal wel een op een vergelijken?
Meen dat zoiets laats in een vakblad, of zelfs hier op het prikbord aangehaald werd, dat men niet allemaal hetzelfde rekent
Henk van Dijk
Over het algemeen zijn alle resultaten goede te vergelijken denk ik. De meeste resultaten zijn op fiscale grondslag. Begrippen als bruto geldstroom, kritieke opbrengstprijs van de melk en marge zijn meestal goed te vergelijken. Een uitzondering kan zijn hoe de vervanging van machines en werktuigen ingerekend is. (of deze wel in de bruto geldstroom zit of niet). Bij onze jaarrekeningresultaten is de vervanging van machines en werktuigen al wel als uitgavenpost opgenomen in de kritieke opbrengstprijs melk.

Verder moet je er goed op letten of het per kg melk is of per kg meetmelk. De meeste organisaties vermelden het per kg melk, Alfa-accountants meestal of altijd per kg meetmelk.

Bij onderdelen vergelijken moet je er op bedacht zijn dat de intensiteit kg melk en jongveebezetting een grote rol spelen.
pieta
@henk van dijk, wordt bij de opbouw van de kritieke opbrengstprijs ook rekening gehouden met de verplichte vastlegging van een deel van de nabetaling in obligaties?
jg
Tevens is het aandeel pachtgrond via de fagoed asr etc behoorlijk gestegen wat het vreemd vermogen verkleint. En het eigen vermogen verkleint.
tukker twente
Ja dijk, welkom
ejb
Vind ook de inbreng van Henk van Dijk een zeer welkome aanvulling dus Henk van harte welkom op dit forum
jan w
Wordt de cijfergeest ook weer een keertje bijgewerkt.
-1
Zeerserieuzeboer
Het doet me toch deugd dat de werkgever van Henk (Flynth) ooit is opgericht door 1 van de LTO-voorlopers (de Aartsdiocesane Boeren en Tuindersbond om precies te zijn)..
jan w
Maar dat is bij Accon/Avm en Alfa ook zo.
+2
cs-agrar
Jelle Veenstra heeft er ook een mening over, net als Andries de boer, in Nieuwe Oogst. Kan iemand het plaatsen, de techniek laat mij een beetje in de steek.
+1
jg
Henk, Ierland is toch het land van de lage kostprijs? Moet je lezen hoe daar de situatie is melk melkprijzen van 31 cent. Zie agd.nl
George
Beste JG voor dat geld kunnen ze nergens melken. 40 cent is wat het minimaal moet zijn en dan is het nog niks aparts. Trouwens dat andere accountantskantoor komt tot een andere conclusie dan Flynth.

Van het andere prikbord:

Accon/Avm: "geldnood in helft melksector"
Gepost door: Borg ()
Datum: 25 augustus 2012 18:26

Het is toch erger dan ik dacht!!

Acute betalingsproblemen doen zich voor bij 20% van de melkveehouders. 'Die staan op het punt aflossingen op te schorten, geld bij te lenen of koeien en quotum te verkopen.'

Ruwweg de helft van de melkveehouders heeft of krijgt op korte termijn problemen met het betalen van de rekeningen.' Dat zegt branchedirecteur Agro Andries-Jan de Boer van Accon AVM vandaag in Nieuwe Oogst

[www.nieuweoogst.nu]: 'Geldnood in helft melksector'
ejb
Vorig jaar waren al een heel aantal boeren niet in staat om af te lossen dus verbaasd het pergentage mij niet, snap aleen niet dat er boeren zijn die alleen maar investeren zonder te kijken naar rendament en dus een zeer ongezonde bedrijfsvoering hebben.

persoonlijk vind ik dat je altijd moet proberen om bij de 25% beste boerenondernemers te horen, wijze les die Harm Holman ook meerdere keren verkondigd heeft
gerrie-hul
Wat moet je geloven De 1 spreekt de ander tegen ook wat accounts betreft
+3
jan w
De heer van Dijk komt in zijn berekening op een kritieke kostprijs van 34.3 cent dat is het gemiddelde van de 2300 bedrijven.
Hierin zit voor prive gerekend een bedrag voor arbeid van ongeveer 9 euro bruto per uur.
Wil je van een ri-eel prive gebruik uitgaan dan moet je 3 cent bij die 34.4 optellen en dan kom je aan een kritieke kostprijs van 37.4 cent.
Mijn gaat in de berekening van Flynth uit, dat de vrouw voor het brood op de plank zorgt en dat de man hobby'd op zijn bedrijf.
Henk van Dijk
Jan.

De netto-priveontrekkingen in onze berekening moet je niet een op een doortrekken naar beloning voor arbeid.

De kritieke opbrengstprijs is ook niet de kostprijs. De kritieke opbrengstprijs van de melk is die prijs waarbij alle uitgaven gedekt zijn in dat jaar (incl de verplichte aflossingen). Als er naast die prijs nog een marge overblijft dan is de daadwerkelijke beloning: netto prive-ontrekking + marge.

Voor 2011 is het resultaat van de bedrijven van waar we tot nu toe de financiële administratie uitgewerkt hebben: de prive-ontrekkingen 4,3 cent en de marge 4,67 cent= totaal 8,97 cent * 767.660 kg geleverd aan fabriek = 68.900 euro per bedrijf
(dit is exclusief het eventuele inkomen van de eventuele partner)

Per gezin/ondernemer = 68.900 / 1,3 gezin = 53.000 euro
Dit is dan 4417 per maand
Inkomen buiten bedrijf 12.600 /12 = 1050 euro per maand
Totaal inkomen = 5467 euro per maand

Stel dat er in Nederlandse omstandigheden met de arbeid gemiddeld 200 kg melk per uur behaald kan worden dan wordt er op deze bedrijven 3838 uur gewerkt.(incl betaalde arbeid) Per uur is de beloning dan (68.900 + 3500 euro (betaalde arbeid)) / 3838 = 18,86 euro per uur.

Als je als bedrijf bv. in 2011 alleen ge-investeerd had in vervanging machines (18.000 euro) volgens het gem. patroon dan waren de besparingen in 2011: 767.600 kg melk * 4,67 (marge)= 35.800 euro.
Dit bedrag kon je dan reserveren voor mindere tijden of reserveren voor schaalvergroten in de toekomst , bv door het op de spaarbank te zetten of bv extra af te lossen op je leningen.

De berekening van Flynth geeft weer wat er in de prakijk daadwerkelijk gebeurt op de bedrijven. U kunt zelf uw resultaat spiegelen hoe dat zich verhoudt tot uw collega melkveehouder.

Prive:
Er is dus netto aan het bedrijf onttrokken 767.6000 * 4,3 = 33.000 euro om prive (incl. belastingen) uitgaven te doen.

Het gezin heeft dan gem. besteed: 33.000 / 1,3 = 25.400 + 12.600 inkomen partner buiten bedrijf) = 38.000 = 3167 per maand.

Naast deze bestedingen heeft het gezin dan 35.800 /1,3 gezin = 27.538 euro marge / 12 maanden = 2295 euro per maand kunnen sparen van de marge.

Vergelijken met een betaalde baan is heel moeilijk omdat er in deze berekeningen geen rekening is gehouden met:
rendament/beloning voor eigen vermogen
aangroei stille reserve door waardestijging grond
belastingtechnische faciliteiten die ondenemers genieten en personen in loondienst niet.

In de berekeningen va Flynth nemen we dus niet als uitgangspunt dat de vrouw voor het brood op de plank zorgt en we beschouwen de melkveesector als een van de meest gezonde takken van de agrarische sector met goede toekomst mogenlijkheden

Door deze methode te hanteren kunnen we o.a. zien of bedrijven aan hun verplichte aflosingen kunnen voldoen.
gerrie-hul
Dus het betekend gewoon dat de melkprijs te laag is
+3
jg
Ik meen dat zelfs LTO en o.a. de rabobank van mening was / is dat de producent een
grotere marge uit de keten nodig heeft, blijf hier dan voor pleiten!!
jg
Allemaal leuk en aardig Henk, komen met cijfers uit 2011 toen de melkprijs hoog was en de (voer)kosten lager. De discussie gaat over het heden Henk, probeer nou geen gelijk af te dwingen met cijfers die er kwa kasstroom nu niet meer toe doen. De NMV praat over ook over de actuele situatie.
Henk van Dijk
JG.

Lees eventueel artikel in nieuwe oogst van afgelopen zaterdag over de mening van Alfa-accountus en de RABO-bank.

Gedeelte uit dat artikel:

Banken geven aan dat er nog geen problemen zijn met aflossen
Wim Thus van de RABObank:'Bij een aantal melkveehouders is het krap aan de maat, met name in Noorden. In het zuiden komen de rekeningen vooral na de maisoogst. Onze inschatting is dat 10, hooguit 15 procent van de boeren krap zit op de rekening courant. Maar melkveehouders die het aflossen stop moeten zetten zijn we nog niet tegengekomen. Thus verbaasd zich wel over de cijfers van Accon AVM. Het geeft aan dat er in de melkveehouderijsector op gebied van planmatig werken, financieel beheer en liquiditietsmanagement nog een weg te gaan is. "einde citaat"

Wat recentere cijfers:
De resultaten van de eerste 6 maanden van elk jaar van 1000 bedrijven waarvoor Flynth het kwartaalbericht samenstelt:

bruto kasstroom /kg melk per bedrijf
2008 20,4 356.000 72.600
2009 10,4 374.000 38.800
2010 15,0 396.000 59.400
2011 20,4 402.900 81.900
2012 18,8 414.000 77.900

beschikbaar voor prive, aflossing en reservering:
2008 14,3 356.000 50.900
2009 4,1 374.000 15.200
2010 9,4 396.000 37.400
2011 14,3 402.900 57.300
2012 12,6 414.000 52.100

Ik deel je mening wel dat er in elke zomer een liquiditeitstekort is en dat deze nu bv. over de maand augustus groter is dan in andere jaren. Ik deel de mening niet dat de stand van de rekening courant nu zodanig is dat de voerrekening niet betaald kan worden.
Een bepaalde groep melkveehouderijbedrijven heeft wel een probleem met het betalen van de rekeningen. Deze groep heeft een hogere kritieke melkprijs (o.a. door hoge financiering)of heeft een lage bruto kasstroom. Dit laatste kan komen door minder goede technische resultaten of doordat de bedrijfsvoering intensief is.
jg
Henk 12000 kg melk extra geproduceerd in 2012, in het eerste half jaar ? Is 3 % quotumverruiming is 1 % ,er zal gekocht/geleased moeten worden dus is niet alles beschikbaar voor pr afl en res.
Henk van Dijk
@jg

Stel 2011: 402.900 * 2 = 805.800 kg geleverd op jaarbasis.
werkelijk vet % = 4,54
vetreferentie is 4,26
Om heffingvrij te leveren = 826.106 kg melkquotum benodigd(2011/2012)

Qoutum uitbreididng 1 % per 1 april 2012 = 8261 kg melk

Bij zelfde vet heffingvrij te leveren in 2012/2013 = 834.367

2012 = 414.000 * 2 = 828.000 op jaarbaisis
werkelijk vet % = 4,51
om heffingvrij te leveren = 846.630 kg Melkquotum benodigd

Extra bij te kopen of leasen is dan 12.263 kg voor 2012/2013

op halfjaarbasis is dat 6132 kg

In 2012 eerste halfjaar is er extra geleasd 2000 kg.
(deze leasekosten zitten al in de uitgaven tussen bruto geldstroom en beschikbaar voor prive en reservering)

was dan benodigd om aan te kopen 4132 kg * 0,118 * 4,51 % vet = 2200 euro of te leasen:

4132 kg * 4,18 * 4,51 % vet = 779 euro lease kosten
pieta
@henk van dijk

Twee opmerkingen: besparing = toename eigen vermogen. Marge is iets anders.
Als in 2011 de marge bijna 5 cent was (wv bijna 4 cent uit bedrijfstoeslag) en de voerkosten zijn (fors) gestegen en de melkprijs is op dit moment 6 cent lager kan er dus wel degelijk sprake zijn van een liquiditeitstekort op dit moment.
Coen
Pieta, zo is het maar net 😞
In 2011 een marge van krap 5 cent is natuurlijkveel te weinig om de op dit moment lagere melkprijs van 6 cent en hogere kosten (zowel variabel als vast) van 4 cent te kunnen opvangen.
Hopenlijk is er op de meeste bedrijven nog enige financiele reserve uit het topjaar 2011 beschikbaar want de kasstromen zijn op dit moment op de meeste melkveebedrijven natuurlijk negatief 😞

Waar Henk jammer genoeg in al zijn cijfers geen duidelijkheid over verschaft is de discrepantie tussen enerzijds afschrijvingen en anderzijds aflossingen en (vervangings)investeringen 😞
jan w
Als mijn trekker van 16 jaar oud het vandaag begeeft, moet ik morgen naar de dealer kunnen stappen voor een nieuwe en in principe zou ik die zo moeten kunnen betalen, want de oude is afgeschreven en dat geld zou in de pocket moeten zitten, maar dat doet het niet.
Frans1
@ Jan W
Dan heb je er niet goed op gepast 😄
jan w
Daarom zeg ik ook , "als".

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkprijs , nmv , melkveehouders , bank , melkgeld en financiering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
128
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
4