Paardenbloem ondersteunt leverfunctie koe

Paardenbloemen zijn nuttiger dan gedacht. Ze ondersteunen onder meer de leverfunctie van runderen. Volgens Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut hoeven veehouders zich niet direct zorgen te maken bij een groeiend aandeel paardenbloemen in het weiland.

In 2010 en 2011 hebben de schrale en droge voorjaren geleid tot vertraging in de groei van gras en klaver. Dat gaf de paardenbloem optimaal de kans om zaad te zetten en zich te vestigen. ,,Paardenbloem wordt in het algemeen gezien als onkruid, maar voor de melkveehouderij is de mogelijke ondersteuning van de leverfunctie van melkvee een waardevol aspect van de paardenbloem", aldus Van Eekeren.

Al in 2010 kon de paardenbloem zich door een schraal en droog voorjaar – met weinig concurrentie van gras – makkelijk ontwikkelen en zaad zetten. Het zaad van de paardenbloem heeft meestal een kiemkracht van meer dan 90%, en kiemt vrijwel meteen. Voor grasopbrengst op de korte termijn hoeft paardenbloem niet negatief uit te pakken en leidde het zelfs in de eerste snede tot een hogere opbrengst. Mogelijk heeft het wel een negatieve invloed op het klaverdeel.

Opbrengstderving
Onderzoek in Duitsland geeft aan dat de paardenbloem pas tot een opbrengstderving van grasland leidt bij een aandeel van meer dan 25% in de droge stof. In Duitsland wordt paardenbloem tot een aandeel van 10% hoog gewaardeerd in het grasland, omdat het tot de melkkruiden wordt gerekend. De mogelijke ondersteuning van de leverfunctie van melkvee is voor de melkveehouderij dan ook een belangrijk aspect van de paardenbloem. Qua voederwaarde heeft de paardenbloem een lager eiwitgehalte dan gras en klaver, maar de verteerbaarheid en energiewaarde zijn vergelijkbaar. De mineralensamenstelling is vergelijkbaar met gras en niet specifiek aanvullend.

Bron: boerenvee.nl/?page=nieuwsbericht&id=2710

Deel dit topic

Reacties

jg
De melkveehouderij kan kansen verzilveren met meer kruiderijke graslanden waarop ook bijen hun voedsel kunnen halen. De voorlichters van Dlv, voerverkopers, graslandspecialisten hebben te extreem voor grasland met alleen tetra's of diploiden gekozen. Zoveelste gemiste kans.
jan 1
Is natuurlijk wel mooi gezicht al die paarde bloemen in het grasland,voorlopig ben ik blij dat ze alleen bij de buurman staan.Geef mij maar tetra,s/diplo voor smakelijk gras en brengt het meeste op.
jg
Sommige prikkers beginnen dan over out of de box denken, Jan. Op de oude , dus zeer intensieve produktiewijze is steeds meer aan te merken door consumenten en Ngo's.
ErikSmale
Hebben hier sinds jaar en dag al mooie gele weiden.
Enige waarvoor we spuiten is ridderzuring met de handspuit en als het teveel wordt dan wordt wel het hele perceel gespoten.
Dat blijft lastig om in de hand te houden.

Op 'gut feeling' werd thuis mij al geleerd dat alleen gras nooit goed kan zijn voor koeien. Dat dit nu wordt onderbouwt is dan wel leuk natuurlijk
Chocomel
Vind het allemaal erg vaag. Letterlijk staat er: ... MOGELIJKE ondersteuning van de leverfunctie...
Die wetenschappelijke onderbouwing is dus NIET aanwezig. En wat is eigenlijk ondersteuning van de leverfunctie?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , melkveehouderij , duitsland , onkruid , stal , koe , grasland , melkvee , eiwitgehalte en klaver geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0