Veel onduidelijkheid over uitrijden mest

Dit jaar voor het eerst sinds jaren (nog) geen verzoeken tot uitstel:

Het LTO Noord Informatiecentrum krijgt veel telefoontjes van leden over de uitrijperioden van mest. Er blijkt veel onduidelijkheid te zijn over de data.

Nieuwe Oogst meldde in de krant van afgelopen zaterdag dat het uitrijden van drijfmest op klei- en veengrond mag tot 16 september. Dat klopt niet. Dit is toegestaan tot 1 september.

Grasland
Het uitrijden van drijfmest op grasland mag op alle grondsoorten van 16 februari tot 1 september. Het uitrijden van vaste mest op grasland is op zand en lössgrond toegestaan van 1 februari tot 1 september, op klei- en veengrond van 1 februari tot 16 september.

Deel dit topic

Reacties

+2
Dre van Helmond
Misschien leren we het nog om met onze beperkingen om te gaan .
+1
jan 1
Wat heb je aan de mest als je in sept nog uitrijd,kwaliteit van het gras in oktober is niet best en het wil maar slecht drogen.Kan beter in het voorjaar meer m3 per ha op land brengen,denk ik.
oldhuus
Ik rij de putten/silo liever helemaal leeg voor 1 sept, je weet nooit wanneer je weer mag en kan beginnen (vorst).
mlkvhoudr
Als dat het geval is dat het niet kan of maf, kun je dan niet beter tegen die tijd een goedkoop adresje zoeken om je mest in op te slaan tot het wel mag?

Heb het nooit uitgerekend, maar ik zou me kunnen voorstellen dat de bemestende waarde van de mest hoger is dan de kosten van de opslag.
Melkveehouder6
Nou als je moet wegen, monsteren en nog een keer terug wegen en monsteren denk ik dat de kosten toch al gauw een € 8,- per kuub zijn als het kort in de buurt kan. Is het verder weg kost het gewoon meer!
mlkvhoudr
Neen niet afvoeren, gewoon in opslag en het dan op je eigen land gebruiken, dan hoef je het toch niet te wegen en te monsteren lijkt mij.

Maar goed laten we die 8 euro per M3 aan houden is dan de bemestende waarde van die cub mest dan groter dan als je er kunstmest voor zou moeten kopen ?
George
Ik denk ook niet dat als je een lege put huurt die niemand anders gebruikt dat je dan hoeft te wegen en te monsteren. Maar zeker weten doe ik het niet. Als je bijvoorbeeld een put huurt van een gestopte buurman en die mestopslag gebruikt om je opslagcapaciteit te vergroten zou ik niet weten waarom je die mest moet bemonsteren.
mlkvhoudr
Ik zou het ook niet kunnen bedenken waar dat goed voor zou zijn en stel nou dat het formeel wel moet, dan nog denk ik dat ieder weldenkende controleur zal begrijpen dat je mest van je eigen koeien die op je eigen land terecht komt niet gaat bemonsteren.
+1
ROORDA J
Door de aanwendings periode nog meer te verkorten zal de hoeveelheid mest per snede weer moeten toenemen en vraag me af of dat wenselijk en miljeu technich beter is.Als we op naar de 15 tot 20 ton ds/ha willen zullen we ook dat(zo geheten waardeloze herftgras)hard nodig hebben.Stikstof eenmaal opgenomen door gegroeid gras spoeld niet meer uit al is het in okt.
Frans1
Precies! En zorgen voor schoongemaaid land in september,dan kun je in oktober nog prima weiden
spotmelker
Die uitrijtijden kunnen ze wel afschaffen. Bij de huidige maximum mestgift/ha moet je (dure) kunstmest erbij gebruiken om goede fysieke en kwalitatieve opbrengsten te halen. Dan zorg je er wel voor dat je de mest zo goed mogelijk benut. Dus niet te grote giften en waar mogelijk verdunnen. In augustus/september kun je prima uitrijden (meestal laatste beetje) dit werkt door de relatief hoge bodemtemperatuur sneller dan in 't voorjaar.
MTSTAMMINGA
Verdunde mest Goeie bemesting vind ik

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , grasland , lto-noord , grond , drijfmest , veengrond en uitrijperioden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2