Arnold Ruitenbeek werkt met een nieuw systeem: klokweiden

Een man van de klok:

Arnold Ruitenbeek probeert zijn huiskavel in het Gelderse Stroe optimaal voor weidegang te benutten. Daarvoor werkt hij met een nieuw systeem: klokweiden.




Hoe weid je 65 melkkoeien elke dag op een huiskavel van 10 hectare? Met die vraag zag Arnold Ruitenbeek zich dit voorjaar geconfronteerd. De melkveehouder wilde na drie jaar de koeien opgestald te hebben, nu weer weiden. De huiskavel is echter beperkt met 10 hectare. Aan de overkant van de weg ligt nog 5 hectare, maar die wil Ruitenbeek liefst zo weinig mogelijk inzetten voor weidegang in verband met de verkeersdrukte.

Ruitenbeek weidde de koeien eerder ook en deed dat toen volgens het stripweidensysteem. Nadeel daarvan is dat de koeien niet tussentijds in en uit de stal kunnen lopen. Na een voorzet van vertegenwoordiger Izak van Engelen van mengvoerfabriek Arkervaart Diervoeding kwam de ondernemer tot een nieuw systeem. „We zijn nu vanuit het midden van het perceel achter de stal gaan denken. Zo kunnen de koeien steeds een nieuw hoekje krijgen en ook nog terug naar de stal”, vertelt Ruitenbeek. Hij maakte een soort pad van 10 tot 15 meter breed en verdeelde het grote perceel achter de stal, fictief gezien, in zeven blokken (zie kaartje).

Constant rantsoen

Een belangrijk voordeel van klokweiden noemt Ruitenbeek het min of meer constante rantsoen voor de koeien. „Ik schuif beide draden elke dag ongeveer 30 meter op. ‘s Morgens om half 10 gaan de koeien naar buiten en ze komen rond half 4 weer binnen. „Zes uur, dat moet ook in verband met de premie van FrieslandCampina.” In de weide vreten de koeien zo’n 6 kilo droge stof uit gras. De rest halen ze uit krachtvoer, 16 kilo snijmaïs en graskuil. „Met dat laatste stuur ik naar behoefte.”

Een ander voordeel is de droge, hoge zandgrond rond het bedrijf. „Daardoor valt de vertrapping mee”, vertelt de jonge ondernemer. Wat ook meehelpt is de vele regenval van dit voorjaar en deze zomer, waardoor het groeizaam weer is. „Onze grond is snel te droog en kan veel water aan. Was het eerder droog geweest, dan moest ik al lang een keer met de koeien over de weg. Dat moet ik nu ook wel, maar gelukkig veel later dan gedacht in het seizoen.”

Op 29 april gingen de koeien voor het eerst naar buiten. „De koeien willen graag naar buiten. Dat is ook een voordeel van dit systeem. Ze krijgen elke dag nieuw en vers gras en dat werkt stimulerend.”

Eind juli is het grote perceel achter de stal voor de tweede keer afgeweid. Daarna gaat Ruitenbeek met de bloter en de weidesleep over het gras heen en bemest hij met drijfmest en kunstmest om het vervolgens voor maaien te laten staan. Na de maaisnede bemestte hij eerder dit jaar ook weer op de norm voor een maaisnede. „Omdat de koeien toch vrij lang op hetzelfde perceel lopen, vind ik dat beter.”

Imago

Ruitenbeek melkt sinds december vorig jaar weer met een melkstal. De drie jaar daarvoor gingen de koeien door een robot. Die voldeed niet aan zijn verwachtingen. „Laten we zeggen dat ik geen robotboer ben”, is alles wat hij erover kwijt wil. De koeien bleven binnen, maar nu wil hij bewust de koeien weer weiden. „Vooral om het imago. Mensen in en om Stroe vinden het prachtig. Dat vertellen ze mij ook. Ik geloof echt dat wij melkveehouders met weidegang nog een plus in handen hebben en die voor het draagvlak moeten benutten. De premie van FrieslandCampina en eventueel makkelijker een vergunning krijgen wanneer je weidegang toepast, zijn mooi meegenomen, maar voor mijn keuze van minder direct belang.”

Het ureumgehalte in de tankmelk ligt bij Ruitenbeek momenteel rond de 23. Dat gecombineerd met een melkproductie van rond de 8000 kilo melk per koe met gemiddelde gehaltes. Het niveau dat de ondernemer ook nastreeft. En dat terwijl hij nu veel soja bespaart. De gift is van 3 naar 0,75 kilo per koe verlaagd. „Dat de dieren het krachtvoer zelf ophalen, scheelt mij momenteel zo’n 40 euro per dag. Daarvoor werk ik 20 minuten extra door twee draden elke dag te verzetten. Volgens mij kan dat wel uit.”

Sjoerd Hofstee

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Nou hoef ik zelf niet te maaien, maar de lonwerker jongens zullen erg blij zijn met zulke stukken zonder rechte kant eraan.

Wat precies het voordeel tov 2 blokken van 5 hectare en die dan standweiden ontgaat me ook.

Lees op het moment veel berichten van laag eiwit en voederwaarde in de eerste 2 snede's.

Dat probleem hebben we niet, wel moet ik er bij opmerken dat standweiden wat ik eigenlijk al jaren na tevredenheid doe, dit jaar TOTAAL niet wil.

Het is TE WARM dan wel TE KOUD dan wel TE NAT dat rottige gras wil dit jaar op kunstmest gewoon domweg niet groeien hoe ik het wil.

Met drijfmest erbij (voor maaien) tot op heden geen problemen, maar de te beweiden stukken, gaat gewoon waardeloos dit jaar, gras wordt/blijft geel en schiet.

Heb ze nog maar een uurtje of 5 buiten per dag op het moment omdat ik toch echt liters in de tank moet hebben op het moment
WHagradienst
Ik kom ook veel snede's tegen met laag ruw eiwit. Zelf de kuiluitslag gisteren ontvangen. De 2e snede had maar een re van 112. Had ik niet verwacht toen ik vorige week de kuil open maakte.
mlkvhoudr
Hier had de eerste snede RE van 170 en de 2e RE van 150
cs-agrar
Voordeel van het klokweiden tov standweiden is volgens mij steeds weer nieuw, vers gras, wat dan natuurlijk in no time helemaal kaal gevreten word dus een betere benutting van je gras. Bij standweiden heb je ook veel meer versmering door lopen, vooral met regenachtig, weer. En elke dag is anders qua opname.
heb de weidepercelen na 2x weiden ook elke keer wat drijfmest gegeven, 1 a 2 week wachten en vlak gemaaid. Beetje kunstmest er op en blijven mooi groen, hoewel de echte groei idd niet echt meevalt. Op deze manier wel weer schone weides. 's nachts binnen en kan het zo net een beetje leuk draaiende houden in het land.
Liters vallen mij niet helemaal mee, maar volgens de adviseuse in combi met aantal laktatiedagen best goed. Nu veel oudmelkt.
+2
mlkvhoudr
Beetje lui van mij misschien maar wil graag grote blokken in 1 keer kunnen maaien en met al die groeitrappen valt dat niet mee
cs-agrar
Die grote blokken maaien doe ik ook, haal gewoon paar draadjes weg. Voor 2ha wil ik de maaiers er niet aan hangen.
MTSTAMMINGA
Zit hier ook al tijden met een ureum van dik ondere de 20 te melken
En overdag weiden en nachts gras 6 kg mais en 5 kg aardappels
Wel meer als 3.45 eiwit in de melk
+2
mlkvhoudr
Zal ik je eens jaloers maken zo laag heb ik het het hele jaar nog niet gehad 😉 momenteel 3,58
+1
de hoef
Quote:
@: false

zal ik je een veer in je kont steken heb 3.30 kom van 3.10 vandaan met al mn zuinig voeren ,heb er weer soja tegen aan gezet ,en gaat gelukkig de goede kant weer op
Richard1
Het is in mijn ogen een bedrijfsspecifieke oplossing om te weiden die goed werkt bij een oncourant perceel zonder akkers en goed begaanbare grond. Afgezien van de geren wordt je met maaien niet blij wanneer de greppels netjes recht liggen en de draden kris kras door het perceel staan.
+1
paul1
....klok klok klok......
+1
ROORDA J
Waarom niet een pad lings en recht achter de stal en trek loodrechte draaden.Ben je ieder geval van die gerende stukjes af met bewerkingen.
MTSTAMMINGA
Zat gisteren 3.53 eiwit in met een ureum van 15 en een vet van 4.22
cs-agrar
Ben jij niet heel hard aan het interen op de koeien dan? Volgende probleem lijkt mij dan de vruchtbaarheid.
Grasbaal
Dit voorjaar zijn een aantal veehouders weer begonnen met beweiding, terwijl zij eerder de koeien op stal hielden in verband met bijvoorbeeld het groeiende aantal koeien, komst van de melkrobot of het gemak van een constant rantsoen. Juist voor deze groep veehouders kan het zogenaamde "klokweiden" een optie zijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , zomer , maaien , stal , koeien , melk , koe , frieslandcampina , campina , krachtvoer , melkstal , voer , soja , kunstmest , melkproductie , weidegang , grond , dieren , drijfmest , melkveehouders , melkveehouder , boer , rantsoen , graskuil , klokweiden en tankmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
5