Column Sjakie: Het gebruik van droogzetters heeft zijn langste tijd gehad

De emotie regeert

door Jack Rijlaarsdam,

Het is al langer duidelijk dat onze volksvertegenwoordiging op basis van emotie de politieke lijnen uitzet. De situatie waarin de nertsenhouders zich bevinden is hiervan een schrijnend voorbeeld.


Het lijkt erop dat ook het antibioticabeleid hierdoor wordt beïnvloed. De doelstelling was al gewijzigd van 20 procent reductie naar 50 procent. Nu de eerste vermindering vrij vlot wordt gerealiseerd, zet de overheid opeens in op 70 procent reductie.

Aanleiding voor de antibioticamaatregelen is het opduiken van resistente bacteriën (MRSA) die vooral mensen met een zwakke gezondheid bedreigen. Natuurlijk is resistentie bij bacteriën een slechte zaak, maar de bal wordt wel erg eenzijdig bij de veehouderij neergelegd. Uit onderzoek blijkt dat een flink deel van MRSA aan vee is gerelateerd, maar de meest agressieve varianten zijn afkomstig van exotische oorden. Een zieke varkenshouder wordt uit voorzorg apart behandeld in een ziekenhuis, maar een reiziger uit een risicogebied wordt niet in quarantaine gezet en hoeft zelfs geen onderzoek te ondergaan.

De emotie regeert, dus aan ons de taak het ontstaan van resistente bacteriën te voorkomen. Niet alleen vermindering van het antibioticagebruik is daarin belangrijk, maar ook verstandig gebruik ervan. Het belang van het afmaken van een antibioticakuur is wijdverbreid. Wanneer een veehouder wordt afgerekend op de hoogte van het antibioticaverbruik op zijn bedrijf, wordt de verleiding echter toch groot om een kuur van een op het oog genezen dier in te korten.

Het voeren van antibioticamelk aan kalveren is ook zo’n handeling met een dubbel gevoel. Onder het motto ‘weggooien is zonde’ wordt op veel bedrijven uitgehouden melk aan de kalveren gevoerd. Vaak wordt er schuldbewust bij gezegd dat alleen de stierkalveren antibioticamelk krijgen, alsof die uiteindelijk niet bij de consument belanden.

Ik las van een kalverhandelaar zelfs de stelling ‘Antibioticamelk is als chemisch afval voor een kalf’. Hij zal zich niet bewust zijn van het feit dat het overgrote deel van de kalveren biest krijgt verstrekt waarin zich nog restanten droogzetantibiotica bevinden. Wij testen zelf regelmatig melk op aanwezigheid van antibiotica. De eerste vier melkmalen na afkalven reageren doorgaans positief.

De emotie regeert. Het wachten is op een actiegroep die melkveehouders niet alleen beschuldigt van het bruut van de moeder scheiden van pasgeboren kalveren, maar daarbij ook nog eens aan de kaak stelt dat deze kalveren daarna worden volgegooid met chemisch afval. Het gebruik van droogzetters heeft zijn langste tijd gehad.

Jack Rijlaarsdam,

Stompetoren

Bron: nieuweoogst.nu/

Deel dit topic

Reacties

spotmelker
Geen droogzetters is meer schadelijke bacterieën in de voedselketen? Tis maar net hoe je de boodschap(emotie) brengt. Wat wordt de keus?
de hoef
Wij hebben van het jaar ook maar 5% drooggezet met pencyline bevalt best tot nu toe ben er wel twee eerder gaan melken omdat ze na een maand een hard kwartier kregen 1 is goed gekomen ander 3 speen
jg
Droogstandsmanagement zonder antibiotica vraagt meer vakmanschap van de ondernemer. Geen droogzetters betekent niet dat er meer schadelijke bacterien in de V-keten komen. Kwa weerstand is er veel te winnen bij melkvee , echter vele melkveehouders kiezen voor lage directe kosten en gebruiken antibiotica om hun mismanagement te compenseren.
de hoef
@jgben zeker niet de beste vakman maar het lukt hier ook maar cel ligt altijd rond 250 vind ik persoonlijk niet erg .zijn ook boeren die vanaf 200 droogspuiten ieder zn keus.
jan 1
Weet niet hoelang Sjakie de koei droog zet ,maar als termijn van droogzet preparaat verstreken is,dat zit er geen antibiotica meer in.
kees n
"erg verstandig" om hierover te schrijven en te discuseren.
mlkvhoudr
Quote @kees n:
erg verstandig" om hierover te schrijven en te discuseren.

mijn idee, maar het is al gebeurd. Dus het zal ongetwijfeld weer een eigen leven gaan leiden
jg
Ooit gehoord van reductie antibiotica gebruik , en geen preventief antibioticagebruik, beste Kees ??
jan w
In Denemarken hebben ze al strengere regels op het gebied van het droogzetten. Alleen daar hebben 52% van de koeien meer uierontsteking dan in vergelijking tot nederland. De vraag is dan waar je beter mee af bent. Of droogzetters gebruiken of de helft van de koeien meer behandelen in de lactatie aan mastitus.
In de meeste gevallen is er dan meer antibiotica nodig dan alleen voor het droogzetten gebruikt wordt. En verder nog de rest van de ellende , melkt uithouden, werk en de verdere gevolgen voor de koe.
jvt
Het eerste gedeelte van de column is zonder meer goed geschreven van Sjakie. Penecillinemelk voeren na 3 dagen na de geboorte is iets wat elke weldenkende boer al jaren niet meer zou moeten doen; niet vanwege de penecilline in de melk, maar vanwege de gezondheid van de kalveren.
Om dan in de laatste zin meteen de droogzetters in de ban te willen doen is dan echter een brug te ver; ben er nog steeds van overtuigd dat droogzetters gebruiken penecilline in de volgende lactatie bespaard..
Dre van Helmond
Sjakie doet de droogzetters niet in de ban ,hij is bang dat het gebeurt .Wij gebruiken droogzetters selectief en wij zijn er tevreden over . Celgetal boven 200 van de koeien die we met antibiotica droogzetten !
jvt
@Dre van Helmond,

ik denk dat er bij jouw bedrijf natuurlijk wel iets meer mogelijk is; ventilatie en koecomfort is natuurlijk wel een stuk beter dan op de meeste bedrijven. Daarnaast heb jij volgens mij een iets andere veestapel dan veel andere melkveehouders; wij moeten regelmatig een koe droog zetten met +20 kg melk. Ik blijf voorlopig in elk geval aan de dubbel dutch; antibioticadroogzetters + orbeseal..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , kalveren , mrsa , antibiotica , biest , gezondheid , overheid , droogzetten , melkveehouders , droogzetters en antibioticabeleid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1