Is voerefficiëntie een marketingtruc?

Column Berdine Sweep,

Al weer enkele maanden probeert menig adviseur de melkveehouders er van te overtuigen dat de voerefficiëntie op het bedrijf beter kan. Is dit kengetal wel goed toepasbaar in de melkveehouderij of is het meer een marketingtruc van de mengvoerbedrijven? Wat is de voerefficiëntie eigenlijk en van welke factoren spelen een rol? Een onafhankelijke blik op dit veelgebruikte kengetal.


De voerefficiëntie is een afgeleide van de voederconversie uit de varkenshouderij. De voerefficiëntie (VE) is de meetmelkproductie, gedeeld door de drogestofopname per dag. Een goede voerefficiëntie van een koppel ligt tussen de 1,4 en 1,6. Factoren als klimaat, genetische aanleg, kwaliteit ruwvoer en voer- en melkmethode hebben invloed op de VE. De voerefficiëntie in de melkveehouderij is dus gecompliceerder dan de voerderconversie bij de varkens.

Als een voerefficiëntie van het hele koppel te hoog ligt (groter dan 1,6), teren de koeien in. Bij een VE onder de 1,4 zijn er problemen als pensverzuring of een te lange tussenkalftijd. Op bedrijven die meerdere keren per dag voeren, is de voerefficiëntie vaak hoger. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze koeien minder droge stof opnemen.

Meer: boerenbusiness.nl/columns/vaste-colunnisten/…-

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

meelezer
Het is zeker geen marketingtruc. Bij de aankoop van voer wordt duidelijk betaald per kg ds. Er zijn alleen gigantische verschillen in prijs per kg ds. Herfstgras heeft een veel lagere ds-prijs dan de prijs die voor maiskuil/ mengvoer betaald moet worden.
Efficiëntie van voergeld zou veelal een beter begrip kunnen zijn.
jan w
Alleen bij beweiding wordt het een stuk moeilijker.
hookwood
Quote @meelezer:
Het is zeker geen marketingtruc. Bij de aankoop van voer wordt duidelijk betaald per kg ds. Er zijn alleen gigantische verschillen in prijs per kg ds. Herfstgras heeft een veel lagere ds-prijs dan de prijs die voor maiskuil/ mengvoer betaald moet worden.
Efficiëntie van voergeld zou veelal een beter begrip kunnen zijn.

Precies, wat kost een kilo drogestof! Dat is de vraag. Eigenlijk moet je als je de voerefficiëntie uitrekent gewoon de kosten per ds moeten meenemen in de berekening.
jg
Betaalde of berekende kosten per kg ds ?, meetmelkproduktie incl eiwitcorrectie ? . Gelijk fosfaat en N even meenemen ? , etc.
meelezer
En bij het begrip voerefficiëntie wordt het restvoer uit de berekening gehaald :sad:
Nou. Tot dusver heb ik restvoer nog nooit kunnen inleveren bij de leverancier voor het geld dat ik er ooit voor betaalde.
veel restvoer -> meer melk / koe -> hogere berekende voerefficiëntie en deels voer dat 0 melkgeld oplevert, maar dat telt niet mee :shock:.
GeertS
bij voer eff is het ook belangrijk de ds% van je ruwvoer te kennen. een buitje regen over een openstaande mais, gras en evt bijprod kuil neem je al gauw enkele tientallen liters water mee!
kleitokkers
Ds van brok of grondstoffen 86 87 88 89 90 91 92 93 of 94 %
Wie van jullie krijgt gegarandeerde gehaltes qau ds. Hier kan al bijna 10% per levering verschil in zitten.
Coen
voerefficiency is wel degelijk een marketingterm vanuit de voerindustrie 😞

hoe geconcentreerder het krachtvoer hoe hoger de voerefficency, ook de prijs zal meegenomen moeten worden
varkenshouders praten niet voor niets meer over voerkosten per kg vlees en minder over voederconversie

melkveehouders behoren te spreken over rantsoenefficiency, het eigen gewonnen voer dient op de juiste wijze te worden bepaald --> het kengetal is dus "voerkosten per kg melk"
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , voer , melkproductie , melkveehouders , ruwvoer , voerefficiëntie , klimaat , pensverzuring , tussenkalftijd , voederconversie en kengetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!