Maagbolus mogelijk alternatief voor oormerk rund

Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I ziet een maagbolus met elektronische chip als een bruikbaar identificatiemiddel voor runderen. Ze kunnen dienen als alternatief voor oormerken bij veehouders die daar gewetensbezwaren tegen hebben.

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt Bleker aan dat hij in september een uitgewerkt voorstel hierover zal indienen bij de Europese Commissie. Op dit moment vindt in Brussel een herziening plaats van de Europese regelgeving van de Identificatie en Registratie van runderen (I&R). De insteek hiervan is het in de toekomst mogelijk maken van elektronische identificatiemiddelen.

In Nederland is reeds enige ervaring met het toepassen van een identificatie bolus bij runderen. Eind jaren ‘90 heeft Nederland meegedaan met een groot opgezette Europese proef. Voor schapen en geiten is het toepassen van een bolus in combinatie met een ander identificatiemiddel reeds een gangbare toegestane identificatie. ,,Door een combinatie van het toepassen van een bolus en gebruik maken van de waarborgen welke in het huidige protocol gewetensbezwaarden zijn opgenomen zie ik mogelijkheden voor een sluitende identificatie en registratie", aldus staatssecretaris Bleker. ,,Ik zal bij de uitwerking in overleg treden met de gewetensbezwaarden."

Bron: boerenvee.nl/?page=nieuwsbericht&id=2697

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's geiten , schapen , regelgeving , eli , henk bleker , europese commissie , maagbolus , oormerk , toekomst en brussel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
2