RFC wil haar leden jaarlijks meer dan 2 cent op de garantieprijs nabetalen

Royal FrieslandCampina (RFC) wil haar leden jaarlijks meer dan 2 cent op de garantieprijs nabetalen. Dat zegt Piet Boer in een interview met Melk, het ledenblad van de zuivelcoöperatie.

De tot nu toe gehanteerde doelstelling van het betalen van een toonaangevende melkprijs wordt vervangen door de formulering: ‘FrieslandCampina ambieert een melkprijs die meer dan 2 cent boven de garantieprijs ligt’. Of RFC daarmee toonaangevend blijft in Europa, wordt nu de vraag. RFC kan met het vervangen van de formulering in elk geval niet meer worden afgerekend op het niet toonaangevend zijn.

De term toonaangevend zorgde volgens Boer voor te veel verwarring. ,,Een aantal leden denkt dat FrieslandCampina daarmee de toon zet in de markt voor de rest van de maand. En dat daar ook de term toonaangevende melkprijs vandaan komt. Die uitleg klopt natuurlijk niet.’

De hoogste nabetaling tot nu toe was die van 2010. Toen keerde RFC een prestatietoeslag uit van 1,23 cent per kilo melk én een reservering op naam van 0,73 cent. Daarmee kwam de totale nabetaling over 2010 uit op 1,96 cent per kilo melk. Boer vindt elk jaar meer dan 2 cent nabetalen in dat licht dan ook een ambitieuze doelstelling. ,,Maar ons vertrouwen in de toekomst is groot.’’

Angst dat er veel leden over lopen naar de nieuwe kaasfabriek van A-ware en Fonterra heeft Boer evenmin. ,,Wij willen in ons werkgebied de meest aantrekkelijke zuivelonderneming zijn. Als we daarin slagen, blijven de leden vanzelf.’’

Meer weidegang

Van de ruim 13.000 aangesloten Nederlandse melkveebedrijven van RFC weidt 73,4 procent de koeien dit jaar volledig. Dat is 1,4 procent meer dan in 2011. De cijfers werden deze week bekend.

Nog opmerkelijker was de stijging onder de ruim 1100 Duitse leden van RFC. Daar steeg het aantal weiders van 74 procent in 2011 naar 81,8 procent dit jaar. Bij de dertig Belgische leden hielden een paar veehouders de deur dicht, waardoor het percentage weidegang meteen kelderde: van 58 procent in 2011 naar 50 procent dit jaar.

In hoeverre de dit jaar geïntroduceerde weidepremie van een halve cent per liter melk een rol speelt in de stijging van weidegang in Nederland en Duitsland is moeilijk meetbaar. ,,Feit is dat we met deze premie de teruggang een halt wilden toeroepen. Dat is dus blijkbaar meer dan gelukt’’, zegt een woordvoerder, die geen cijfers over de jaren voor 2011 als referentie heeft.

Het aantal Nederlandse boeren met deeltijdweidegang bij RFC komt dit jaar uit op 7,9 procent. In Duitsland en België is dat respectievelijk en 26,7 procent.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

TwitterGrazer
Is eigenlijk goed en hot nieuws, hierover hoor je niemand?. Goed nieuws is geen nieuws?::

@ErikSmale: FrieslandCampina gaat 2 cent boven garantieprijs uitkeren, ten koste van #ledenobligaties #fusievoordeel #frieslandfoods #watisheteffect


pieta
@TwitterGrazer Ik vind het niet zo ambitieus als ze het zelf vinden. De laatste paar jaar hebben ze telkens al bijna 2 cent nabetaald.
tukker twente
Is dit oude wijn in nieuwe zakken.
gerrie-hul
Ach tukker ze doen wat hun het beste lijkt en verder geen vragen
pieta
Deze uitspraak kun je dus ook uitleggen als RFC wil meer reserveren voor het belang van Frieslandcampina.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , koeien , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , europa , fonterra , weidegang , boer , rfc , zuivelonderneming , toonaangevende melkprijs , toekomst , garantieprijs en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1