Pioniers mestvergisters dupe van lagere stroomprijzen

DEN HAAG – Steeds meer boeren die groene stroom produceren uit mest en ander organisch materiaal, komen in de problemen.

Volgens belangenorganisatie LTO Nederland staan op dit moment al zo'n twintig vergistingsinstallaties in Nederland stil omdat ze niet rendabel meer zijn. Tientallen boeren zitten met de handen in het haar. "Het gaat hard. Elke week ontvalt ons wel weer een andere installatie omdat de eigenaar failliet gaat of moet stoppen", zegt LTO-bestuurder Eric Douma.

Dat veel vergistingsinstallaties het nu moeilijk hebben, ligt niet aan het beleid, maar aan een combinatie van de lage elektriciteitsprijs en de hoge kosten van organische stoffen die samen met mest vergist kunnen worden. "Voor sommigen is het moeilijk het hoofd boven water te houden, maar er zijn nog steeds bedrijven die dat wel lukt."

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Eerder dit jaar signaleerde melkveehouder en kippenhouder Luuk de Boer uit Stiens in de Landbouwbijlage bij deze krant al de grote problemen waar MEP-boeren tegen aan lopen. ,,Het blijft vreemd dat de overheid geen goede opvolger heeft geregeld voor de MEP”, zei hij toen. ,,Die tien jaar is zo voorbij en de pioniers lijken nu de doodsteek te krijgen als er niets voor ze wordt gedaan. Als het voor hen straks klaar is, dan kun je niet zeggen dat het allemaal duurzaam is geweest.”
Door de dure co-producten besluit bijna iedere week in Nederland wel een boer uit de MEP-regeling te stoppen met het toedienen ervan. De installatie wordt dan alleen nog maar gebruikt als mestopslag.

Meer: frieschdagblad.nl/index.asp/?artID=60438
Fendt926Driver
Ja jammer voor die mensen. maar dat heet nu ondernemerschap. niemand heeft hun gezegd het te moeten doen. maar door voedermiddelen en dergelijke te gaan vergisten drijven ze voor blijvende boeren de prijs ook nog op en zullen we ze ook nog weer gaan extra gaan betalen met subsidie? nee dankje.
RobertR
kleitokkers
Ruim 10 jaar geleden was de verwachting dat de stroomprijs bij verkoop bijna het dubbele zou zijn t.o.v. nu Het verschil is dat alleen de consument meer dan het dubbele betaalt en wederom de producent weer niet me mag profiteren. (dit gebeurt alleen maar in agro land heb ik het idee)
beemster5
Quote @Grasbaal:
Die tien jaar is zo voorbij
als het na 10 jaar nog niet wil wordt het toch wel tijd om conclusies te trekken. We kunnen met z'n allen toch niet elk schip van bijleg in stand houden ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , mestvergisting , elektriciteitsprijs en failliet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
4