11

Hoe snel wordt mest goud waard?

Hoe lang zal het duren voordat mest de waarde krijgt die het verdient?:

LTO-bestuurder Hans Huijbers: Mest wordt vitale schakel in groene economie


LTO Nederland ziet de brief van staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer over het toekomstige mestbeleid als een doorbraak in dit al 25 jaar voortslepende dossier. “De weg is nu vrij om van Nederlandse mest een waardevolle grondstof te maken, die kunstmest kan vervangen, energie levert en organische stof aanvoert voor onze bodem. Mest zal straks een onmisbare schakel zijn in de kringloop van onze groene economie,” aldus LTO-bestuurder Hans Huijbers in een eerste reactie op de brief.

Huijbers benadrukt, dat de sector voor een gigantische transformatie staat. “Deze omschakeling vergt op korte termijn grote investeringen van onze veehouders die toch al moeilijke tijden doormaken. Zij zien die investeringen pas op termijn renderen. En in de verdere uitwerking van de regelgeving zitten ook nog de nodige haken en ogen. Maar nu deze grote stap is gemaakt, kunnen we daar gezamenlijk de schouders onder zetten.”

Verplicht deel van overschot verwerken
Kern van de regelgeving is, dat veehouders alleen dieren mogen houden waarvoor de mestafzet op een duurzame manier is geregeld. Bedrijven met een mestoverschot moeten een deel daarvan via verplichte mestverwerking afzetten. Dat geldt voor alle diersoorten. De belangrijkste reden waarom mestverwerking de laatste jaren nog onvoldoende op gang kwam was dat de investeringskosten slechts door een beperkt aantal ondernemers werd gedragen. Met de gedeeltelijk verplichte verwerking zullen alle ondernemers met een mestoverschot nu moeten participeren en worden initiatiefnemers beloond.

Eind vorig jaar concludeerde LTO samen met andere partijen in een gezamenlijke studie, dat drijfmest uit de veehouderij binnen tien jaar een nuttige grondstof kan zijn voor onder meer energieopwekking. Met als nevenresultaten een aanzienlijke vermindering van broeikasgassen en andere emissies uit drijfmest (inclusief uitspoeling naar het grondwater) en energiewinst. Mest wordt dan een product met een positieve handelswaarde voor de agrarische sector.

De omslag van drijfmest als restproduct naar een nuttige en rendabele grondstof vereist echter wel forse investeringen en daadkrachtige samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, ketenpartijen en de agrarische sector. De technieken om bestanddelen uit drijfmest om te vormen tot kunstmestvervangers, energie en vaste mestkorrels, worden steeds verfijnder. Daarmee komt ook de economische haalbaarheid in beeld.

Vervolgstappen
Hans Huijbers, portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen van LTO Nederland, benadrukt dat de juiste kaders met het aanstaande wetsvoorstel zijn gezet: “We hebben een lang en intensief traject met de Ministeries van EL&I en I&M en onze collega landbouworganisaties achter de rug. Deze eendrachtige samenwerking leidde tot helderheid over de juridische contouren en percentages. Nu moeten we de vervolgstappen zetten: primaire ondernemers in de gehele agroketen zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en daadwerkelijk moeten investeren”.

Bron: LTO

goud-kopen-beleggen.nl/wp-content/themes/…

Deel dit topic

Reacties

Mest het nieuwe goud !
Hans Huibers wil de verantwoording leggen bij de primaire ondernemers in de gehele agroketen .De veehouders mogen dus nog afwachten ?
Wij zijn met ons loonbedrijf ook aan het kijken naar mogelijkheden voor mestverwerken .
Uit ons onderzoekt blijkt dat veel vraag is naar mest voor export !
Dus daar licht het probleem niet .Maar om voldoende volume bij elkaar te krijgen om een machine rendabel te laten draaien is het probleem .
Als de veehouders met een overschot niet worden verplicht te verwerken kiezen ze voor de goedkoopst oplossing .
Als we in de toekomst nog vee willen houden hoort daar ook een verantwoorde afzet bij , of grondgebonden .
Grondgebonden is wel de beste oplossing !
Vind ik
@Dre van Helmond
Dre, helemaal gelijk, grondgebondenheid van de melkveehouderij is de enigste juiste outlook 😄
de toekomstige kosten van deze verplichte mestverwerking nodigt straks uit tot fraude in een periode van minimaal rendement in de sector 😞
Quote @Dre van Helmond:
Mest het nieuwe goud !
Hans Huibers wil de verantwoording leggen bij de primaire ondernemers in de gehele agroketen .De veehouders mogen dus nog afwachten ?
Wij zijn met ons loonbedrijf ook aan het kijken naar mogelijkheden voor mestverwerken .
Uit ons onderzoekt blijkt dat veel vraag is naar mest voor export !
Dus daar licht het probleem niet .Maar om voldoende volume bij elkaar te krijgen om een machine rendabel te laten draaien is het probleem .
Als de veehouders met een overschot niet worden verplicht te verwerken kiezen ze voor de goedkoopst oplossing .
Als we in de toekomst nog vee willen houden hoort daar ook een verantwoorde afzet bij , of grondgebonden .
Grondgebonden is wel de beste oplossing !

Dre,naar welke mest is vraag,je zet een mestscheider bij een boer en rijd het naar Frankrijk ,is toch geen probleem?
De percentages voor verplichte mestverwerking zijn (voorlopig) vastgesteld: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/46291/
Als je genoeg grond hebt kun je deze opmerkingen maken.
Je zou er aan toe kunnen voegen deze grond mag dan ook alleen maar hiervoor bestemd blijven.
De technieken zijn er allemaal al alleen de vergunningen en het geld missen nog en daar blijft ruim 80% van de ideeën op hangen.
Jan 1
Er is veel vraag naar droge mest of dikke fractie .
Mag zijn van kippen varkens of rundvee .
Word rechtstreeks geleverd aan buitenlandse verwerkers .
Is volkomen legaal ,er moet wel voldoende fosfaat in zitten , en niet allen op de bon .
Dus even scheiden met de vijzelpers is er niet bij .
Kleitokkers
Wij willen dus gaan scheiden met een mobiele decanter .
Het geld is bij ons dus ook het grootste probleem .
@Dre van Helmond Hoezo is geld het probleem? Wat kost zo een ding dan per kuub die het verwerkt?
Pieta je moet bij de les blijven ,we hebben het over aanschaf van die machine voor loonwerk .
Als je met die machine laat scheiden gaat dat tussen de 10 en 15 euro per ton kosten .Als je de dunne fractie op je eigen land kwijt kunt .Alleen verwerken kost rond 3 euro .Dan moet je de afvoer nog regelen .
@Dre van Helmond Ik dacht toch toch dat ik bij de les was gebleven. Als jij hem voor drie euro per ton kan verwerken (=kunstmestvervanger van gemaakt of je kunt het dan afzetten in Duitsland bijv.) dan kan dat best interessant zijn. Bewerken intereresseert mij niet zo.
Pieta voor 3 Euro heb je mest gescheiden in: een dikke fractie met ongeveer 20 kg fosfaat , en een dunne fractie met minder dan 0.5 fosfaat .
Naar die dikke fractie is veel vraag ,dus dat word zeker niet duurder .
De opbrengsten van fosfaat en stikstof uit mest zijn niet dusdanig hoog dat er als veehouder meteen rijk van wordt. Een snel sommetje±

Per m3 rundveedrijfmest:
4,5 kilo stikstof; prijs per kilo stikstof (vergeleken met KAS) +/- 1,10 is een opbrengst van 5 euro voor de stikstof ruim gerekend
1.9 kilo fosfaat per m3 mest; +/- 1 euro per kg zuivere fosfaat;2 euro.

Er zit dus vergeleken met kunstmest geleverd in de bulk voor 7 euro aan waarde in een m3 mest. Daar moeten vervolgens de transportkosten en bewerkingskosten vanaf worden gehaald. Volgens mij is mest scheiden een bewerking en nog geen verwerking waardoor mest als kunstmest kan worden aangemerkt.

Het vreemde is dat boeren die aan de BEX mee doen, mestverwerking minder interessant wordt. Er zit minder stikstof en fosfaat in een m3 mest waardoor de opbrengst na verwerking iets lager zal zijn. Iet wat niet is meegerekend is de organische stof. Mogelijk dat dit in de toekomst nog zal worden gewaardeerd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , energie , duurzaam , mestoverschot , mestbeleid , kunstmest , regelgeving , dieren , drijfmest , eli , mestafzet , henk bleker , mestverwerking , grondstof en goud geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!