Kees Romijn: 'Zorg over 2015'

Tot 3 maal toe sprak Kees Romijn vandaag zijn zorg uit over de continuïteit op melkveebedrijven vanaf 2015. De vakgroepvoorzitter van LTO Melkveehouderij vreest dat een categorie boeren te gekke groeisprongen moet bekopen.

Romijn deed zijn uitspraken tijdens de presentatie van de LTO Melkprijsvergelijking, vanmorgen in Giethoorn.

Hij waarschuwt de ledenmelkveehouders van LTO om in hun groeiambitie de komende jaren serieus rekening te houden met grote en soms langdurige fluctuaties in melk- en kostprijs en daarvoor tijdig geld te reserveren.

LTO verwacht dat Nederlandse boeren tussen 2015 en 2020 zo'n 20% meer gaan melken. 'Maar de stalruimte om die 20% meer te melken, is nu al bijgebouwd, terwijl we nog 2,5 jaar verwijderd zijn van 2015. En er wordt nog veel meer gebouwd.'

Meer: Nieuweoogst.nu

Deel dit topic

Reacties

gerrie-hul
Ach Romijn na 2015 zorg maar dat is het geval van vrije markt Of zoals ze bij lto roepen de markt moet zijn werk doen
Is het qoutum misschien toch zo slecht nog niet ???????
Grasbaal
Maar is er wel markt voor die extra 20%?, Kees Romijn geeft antwoord.
jan.1
Als dollar stijgt tov euro worden wij toch goedkoper?
Coen
Kees Romijn: als het kalf verdronken is, dempt men de put 😞
LTO: met raad komen na de daad 😞
de melkveehouderij heeft de laatste jaren veel te veel in vaste kosten 😞 geinvesteerd
jan.1
Quote @Coen:
ees Romijn: als het kalf verdronken is, dempt men de put 😞
LTO: met raad komen na de daad 😞
de melkveehouderij heeft de laatste jaren veel te veel in vaste kosten 😞 geinvesteerd

Wat heeft dat met LTO te maken,volgens mij ben je als boer zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van je doen en laten.
Zeerserieuzeboer
@jan.1Helaas zijn er nogal wat boeren die hun collega's (die zich in LTO verenigd hebben) de schuld geven van het feit dat ze zelf problemen hebben om het hoofd boven water te houden.
Beetje vreemd, nietwaar?
jan w
Ik snap die hele toko van LTO niet.
Vroeger had men het over belangenbehartigers, maar daar is weinig meer van over. Gemiddeld is de kritieke kostprijs gestegen naar 35 cent en dan praat men over reserveren voor moeilijke tijden.
jan w
Trouwens mag hij ( Kees Romijn ) zich zonder overal laten fotograferen?
MTSTAMMINGA
Gemiddeld is de kritieke kostprijs gestegen naar 35 cent

@jan w Ik snap die boeren die zo'n hoge kostprijs hebben niet Hoe krijgen ze het voorelkaar denk ik weleens om zoveel kosten te maken

@jan w De probleemen die we vroeger hadden,hebben we doorstaan en opgelost met hulp van onze belangenbehartigers Maar waren omdat moment net zo groot als de probleemen die we nu ondervinden en hebben
mlkvhoudr
Quote @MTSTAMMINGA:
@jan w Ik snap die boeren die zo'n hoge kostprijs hebben niet Hoe krijgen ze het voorelkaar denk ik weleens om zoveel kosten te maken

Nou karst, de kosten rijzen momenteel bij mij wel de pan uit, het is een momentopname, maar de rekeningen blijven maar komen op het moment. Op zich is het rond deze tijd van het jaar altijd wel schrapen tov de winter, maar toch heb ik er wel het idee bij dat het bij mij op dit moment met mijn buffer net zo hard omlaag gaat als in het crisisjaar. De pacht, de loonwerker, de belastingdienst het komt allemaal tegelijk dit jaar.

Maar goed dan hebben we dat ook weer gehad en kunnen we weer omhoog gaan kijken
pieta
@mlkvhoudr De belastingdienst komt toch alleen om een gedeelte van je winst op te halen?
mlkvhoudr
Quote @pieta:
@mlkvhoudr De belastingdienst komt toch alleen om een gedeelte van je winst op te halen?

Dat klopt 😃 maar ik heb net toch alle rekeningen betaald inclusief de belastingdienst, en ik kan met een gerust hard zeggen dat ik deze maand toch echt 2 keer zoveel uit geef dan ik binnen krijg 😃 Maar goed dat niet alle maanden zo zijn 😃
jan w
@MTSTAMMINGA

Vroeger had je meerdere organisatie's, dat gaf ook wel eens problemen dat ze het niet met elkaar eens waren. Maar bij meer organisaties moesten ze zich ook meer bewijzen en was de "strijd" veller dan het nu is.

Of je nu LTO hebt of de zuivelondernemingen er is helemaal geen eigen belang meer. Wat interessert het de werknemers nu wat voor een prestatie dat ze leveren ze gaan toch met hetzelfde geld naar huis. of ze nu een extra marge hebben gerealiseerd van 1 cent of van 5 cent.

Afgelopen jaar was het ook weer goed te zien. DOC en RFC met beiden bijna een zelfde melkprijs. DOC met zijn bulkkaas en RFC met al zijn merkkaas (wereldkampioen ) en al zijn producten met een toegevoegde waarde. Dan zit er gewoon ergers iets goed fout, of zie ik het nu verkeerd.
Coen
@jan w
extra toegevoegde waarde via extra toegevoegde kosten 😞
per saldo dus niets mee opgeschoten
Frans1
Quote @pieta:
@mlkvhoudr De belastingdienst komt toch alleen om een gedeelte van je winst op te halen?

Dat klopt pieta,maar dat is het probleem met fluctuaties,ze komen het halen als het je niet past 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melken , melkveehouders , doc , melkprijsvergelijking en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0