Convenant Weidegang moet trend stoppen (video)

Omdat hij niet aanwezig kon zijn sprak staatssecretaris Henk Bleker vanmiddag de aanwezigen bij de ondertekening van het Convenant Weidegang toe per videoboodschap. Daarin zegt hij dat de trend van afnemende weidegang met het convenant een halt kan worden toegeroepen. De Dierenbescherming vindt het convenant weinig ambitieus, al ondertekenden ze het wel.

lh6.googleusercontent.com/-W9xE6bG4Y0s/…

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Mooi foto met een krommesloot
Met andere woorden denk niet te rechte lijnige?? 😁
Grasbaal
Quote @MTSTAMMINGA:
krommesloot

Het kan linksom of rechtsom als er maar iets gebeurt.
Grasbaal
Hier het complete convenant:

Breed gedragen initiatief voor behoud weidegang
Groot verbond voor koe in de wei


Ruim vijftig partijen uit de voedselketen hebben de handen ineen geslagen om de koe in de wei te houden. Zij hebben vanmiddag op een melkveebedrijf in Weesp het Convenant Weidegang ondertekend. Het is voor het eerst dat zoveel partijen zich uitspreken voor weidegang op melkveebedrijven.

De ondertekenaars van het Convenant Weidegang willen koeien zoveel als mogelijk weidegang bieden en zien een gezamenlijke verantwoordelijkheid om tenminste het huidige niveau van melkveebedrijven met weidegang te behouden. Daarvoor zet ieder zich vanuit zijn eigen rol in. De koe is kenmerkend voor het Nederlandse landschap en de burgers hechten veel waarde aan koeien in de wei. Weidegang levert een bijdrage aan het natuurlijk gedrag van koeien. Aan dierenwelzijn van koeien mag zowel in de wei en in de stal niets mankeren.

Onder de ondertekenaars bevinden zich organisaties van melkveehouders, zuivelondernemingen, erfbetreders, retail, kaashandelaren, maatschappelijke organisaties, terreinbeherende organisaties, overheid, onderwijs en wetenschap. De groep erfbetreders bestaat onder andere uit voerleveranciers, banken, accountants, dierenartsen en fokkerij.

Acties
Al deze partijen kunnen een rol spelen bij het behoud van tenminste het huidige niveau van weidegang, zoals: het aanbieden en promoten van weidezuivel, het financieel ondersteunen van melkveehouders die weidegang op hun bedrijf toepassen, of het geven van advies over weidegang. Hoewel de individuele melkveehouder de keuze maakt om wel, geen of beperkte weidegang toe te passen, hebben veel partijen invloed op de mogelijkheden voor weidegang. Zij bepalen dus mede de keuze van de melkveehouder.

Initiatiefnemers
Het initiatief voor het convenant is genomen door de Duurzame Zuivelketen, een samenwerkingsverband van de Nederlandse Zuivel Organisatie en LTO Nederland. Kees Romijn (voorzitter vakgroep melkveehouderij LTO Nederland): “Het belang van dit convenant kan niet worden onderschat. Melkveebedrijven in Nederland ontwikkelen zich snel. Ook in moderne bedrijfssystemen in de melkveehouderij moet weidegang van melkkoeien een onderdeel zijn”.
Piet Boer (voorzitter Commissie Duurzame Melkproductie van de Nederlandse Zuivel Organisatie): “Weidegang heeft invloed op bijna alle aspecten van de bedrijfsvoering van melkveehouders. Juist daarom is het zo belangrijk dat we nu met alle partijen in en om de melkveehouderij de handen in een geslagen hebben om de koeien in de wei te houden”.
Het convenant staat open voor andere partijen die zich willen aansluiten bij de doelen van de ondertekenaars.

Zoetermeer, 18 juni 2012

Lijst met ondertekenaars:

Organisaties van melkveehouders
LTO Nederland, Nederlandse Melkveehouders Vakbond

Zuivelondernemingen
Arla Foods BV, Bel Leerdammer bv, CONO Kaasmakers, De Graafstroom, DOC Kaas B.A., FrieslandCampina, Hochwald Nederland bv, Rouveen Kaasspecialiteiten, Vecozuivel, Vreugdenhil Groep B.V., Zuivelhoeve.

Erfbetreders
ABN AMRO Bank NV, Accon AVM, Agrifirm Feed, Alfa Accountants en Adviseurs, A.V.C. De Eendracht Rouveen, Booijink veevoeders BV, CAVV Zuid-Oost Salland u.a., C.L.V. De Samenwerking u.a., CRV Holding BV, De Heus Voeders BV, Flynth, ForFarmers BV, Fransen Gerrits BV, Gunnewick Mengvoeders BV, Hendrix UTD, ING, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, P. Bos veevoeders, Rabobank NV, Reudink Biologische Voeders B.V.

Retail
Albert Heijn, C1000 B.V., Jumbo Supermarkten

Kaasverkopers en kaashandelaren
A-ware Food Group, Kaashandel G. van der Heiden, Th. Vergeer en Zonen B.V., Uniekaas Nederland BV, Visser Kaas, Zijerveld

Maatschappelijke organisaties
Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren, Stichting Natuur & Milieu, Vereniging Milieudefensie

Terreinbeherende organisaties
De12Landschappen, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten

Overheid
Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

Onderwijs en wetenschap
Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten (CAH), Helicon MBO Den Bosch, Hogeschool HAS Den Bosch, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, Wageningen UR (University and Research Centre) Animal Sciences Group & Van Hall Larenstein
Grasbaal
In tegenstelling tot de DDB heeft de NMV het convenant wel getekend. Hier een interview van Agrio verslaggever Lauk Bouhuizen met NMV voorzitter Hans Guurts.
Grasbaal
Net als de DDB heeft ook WSPA (de oganisatie achter de Binnenmelk) besloten om niet mee te doen aan dit initiatief van de Duurzame Zuivelketen. Het is volgens de organisatie een gemiste kans.

WSPA vindt het een nobel streven van de betrokken partijen, maar is van mening dat het convenant geen belangrijke bijdrage zal leveren aan het gestelde doel. Er worden namelijk geen concrete toezeggingen gedaan. Maatschappelijke organisaties, zoals WSPA, wordt enkel gevraagd consumenten te beĂŻnvloeden om meer weidezuivel te kopen. Maar deze organisaties hebben ook als taak om het bedrijfsleven en de politiek te beĂŻnvloeden en te stimuleren, vindt WSPA.
Bovendien is ook de rol die van de overheid wordt gevraagd te beperkt. Die zegt alleen toe duurzaamheid te stimuleren binnen de kaders van het Europees Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Geen stok
Maar er wordt geen enkele stok achter de deur gezet, terwijl dit onmisbaar is voor een succesvol convenant. De overheid zou moeten toezeggen dat - als er onvoldoende gebeurt om de koeien buiten te houden en te krijgen - weidegang afgedwongen zal worden door bijvoorbeeld wetgeving.

Meer: wspa.nl/latestnews/2012/…
Coen
Weidegang: NAJK pareert kritiek

Ongenuanceerd en niet onderbouwd. Zo noemt het NAJK de uitspraken van Frank Dales van de Dierenbescherming en voorzitter Piet Boer van Royal FrieslandCampina dat jonge boeren het belang van weidegang onvoldoende beseffen.

Dales en Boer deden deze uitspraak bij het ondertekenen van het convenant Weidegang, maandag in Weesp. Dales zei daar erg geschrokken te zijn van het gebrek aan weidegangambitie onder jonge boeren. Boer onderschreef dat.

'De weidegangambitie van jonge boeren reikt juist verder dan in het convenant weidegang is afgesproken', stelt Jurgen Veron, portefeuillehouder melkveehouderij in het dagelijks bestuur van NAJK. Voor NAJK was dit de aanleiding om het convenant niet te ondertekenen.

Meer gewicht
NAJK stelt dat het in de voorbereidende gesprekken meerdere malen heeft geprobeerd het convenant meer gewicht te geven. 'Het zou Dales sieren eerst hoor en wederhoor toe te passen, voordat hij dergelijke uitspraken doet', aldus Veron.

Hij benadrukt dat weidegang een essentieel onderdeel is voor de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij. 'Maar dan wel graag de verantwoordelijkheid bij de hele keten neerleggen en niet met de vinger wijzen naar Ă©Ă©n bepaalde groep melkveehouders.'

Auteur: Jelle Feenstra
Grasbaal
Quote @Coen:
'De weidegangambitie van jonge boeren reikt juist verder dan in het convenant weidegang is afgesproken', stelt Jurgen Veron, portefeuillehouder melkveehouderij in het dagelijks bestuur van NAJK. Voor NAJK was dit de aanleiding om het convenant niet te ondertekenen.

Een gemiste kans. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.
Grasbaal
Directeur Hans Berkhuizen legt uit waarom Milieudefensie het convenant wel ondertekent
Grasbaal
Volgens Henk is de combinatie van koe in wei met bloeiende weides en goed weidevogel beheer puur natuur.
Farmer_
Om de grote groep huidige producenten vooral geen sta-in-de-weg te laten vormen, wordt er list en bedrog gepleegd. EĂ©n ervan is de schone schijn van het CBL, andere zijn afleidingsmanoeuvres als bijvoorbeeld de koe in de wei. Nog voor 2015 staan er echter al zoveel nieuwe ligboxenstallen dat de anderhalf miljoen melkkoeien op een derde van de huidige 20.000 melkveebedrijven gestald kunnen worden en veelal ook jaarrond gestald zullen worden. Velen klampen zich echter liever vast aan mooie verhaaltjes dan aan harde cijfers. Zij zijn in ieder geval zoet voor de grootmachten, degenen die stout doen worden op andere wijzen de mond gesnoerd.

farmfocus.nl/webportaal/index.php/…
Grasbaal
OOk DOC heeft het convenant getekend maar is nog een beetje vaag wat ze nu precies gaan stimuleren:

Jannes Oosterveld, DOC Kaas (zuivelonderneming):

,,Van harte werken we mee, omdat het voor maatschappij, zuivel en melkveehouderij van belang is dat het aantal weidende koeien niet verder daalt. Onze bijdrage? Meewerken aan het bevorderen van kennisoverdracht over weidegang. Of we een financiële prikkel gaan geven? Daarover discussiëren we bestuurlijk momenteel.’’

Bron: Nieuwe Oogst
Grasbaal
Hier nog enkele reacties:

Robert van Ballegooijen, A-ware (kaashandel):

,,Als er klanten zijn die vragen om weidemelkkaas, leveren wij die. Dat is onze bijdrage aan de doelstelling van het convenant.’’

Rianne van der Sar, Albert Heijn (supermarkt, zegden op het allerlaatste moment medewerking toe, maandag niet aanwezig):

,,We staan sympathiek tegenover dit landschapsinitiatief. Ons streven is om alleen melk van koeien die weidegang hebben gehad in onze schappen te zetten, maar wanneer dat precies gerealiseerd is, durf ik niet te zeggen.’’

Wim Thus, Rabobank (erfbetreder):

,,Voor het draagvlak van de melkveehouderij is het nodig dat er veel koeien in de wei blijven lopen. Nu we daar met zoveel partijen de schouders onder zetten, moet dat bijna leiden tot een groter besef dat we weidegang moeten behouden. In de gesprekken van onze lokale bankmedewerkers met de melkveehouders stimuleren we dat boeren weidegang inbedden in hun bedrijfsvoering. Maar de eindbeslissing ligt uiteindelijk altijd bij de boer.”

Piet Boer, voorzitter Royal FrieslandCampina (zuivelonderneming):

,,Niet alle boeren met groeiambities zijn blij met de inspanningen van de zuivelindustrie op dit gebied. Ook onder onze leden zit spanning op het onderwerp weidegang. Toch is die inspanning hard nodig om voldoende maatschappelijke acceptatie te houden. Dit verhaal kunnen wij niet alleen oplossen. Daarom is het goed dat we met dit convenant vijftig partijen erbij krijgen die meehelpen de zaak in beweging te krijgen.’’

Bron Nieuwe Oogst

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's weidegang en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN