Dichtheidsbepaling kuilen moet beter

BLGG AgroXpertus en WUR Livestock Research zoeken gezamenlijk naar eenbetere methode om de dichtheid van gras- en maiskuilen beter in te schatten. Detabelwaarden die nu in het kader van BEX worden gebruikt, blijken in de praktijkaanzienlijke afwijkingen te kunnen geven. Productschap Zuivel ondersteunt dezoektocht naar betere informatie over de dichtheid van kuilen.

Deel dit topic

Reacties

ErikSmale
Het wordt tijd dat we gaan meten hoeveel we van het land halen!!

Bij voer aankoop willen we op de kilo nauwkeurig weten hoe zwaar de pakken zijn maar van het eigen land maakt het allemaal niets meer uit?!
hookwood
Kunnen ze direct ook even naar de ronde balen kijken. Daar zit ook nog wel eens een beetje verschil in.
MBTrac1100
@hookwood De ene pers is de andere ook niet. De persdruk kan behoorlijk verschillen evenals het aantal messen wat (sterk) invloed heeft op de dichtheid van de balen
hookwood
@MBTrac1100Dat is mij bekend, maar bij BLGG schijnbaar niet.....
adrie
Dan alles maar over de weegbrug, meten is weten !
Loonwerker zou standaard met bijv. het hakselen, een mobiele weegbrug achter de hakselaar mee naar de klant kunnen nemen, probleem opgelost. 😄
MBTrac1100
Hakselaars met opbrengstbepaling zijn er ook wel meende ik eens een keer gelezen te hebben, hoe het werkt geen idee. Of het betrouwbaar is weet ik ook niet....
beemster5
Quote @ErikSmale:
Het wordt tijd dat we gaan meten hoeveel we van het land halen!!

Velen kunnen toch met de voerwagen wegen ? Als je de inhoud van een blok meet, het ds-% weet en via de wagen het gewicht: heb je toch een hele goeie benadering.
euroknaller
Het idee van een weegbrug meenemen lijkt mij zo gek nog niet. Dan weet je de geoogste kilogrammen gras. Als de hakselaar daarnaast in staat is om drogestofpercentage goed te meten is de rekensom tonnen product x percentage droge stof. Dan weet je al heel wat en bovendien al vroeg in het seizoen.
MTSTAMMINGA
Alles we het goed willen doen moeten we vandaag nog bij de Koeien en kansen bedrijfen beginnen Met echt alles teweegen denk ik
hookwood
Quote @beemster5:
Velen kunnen toch met de voerwagen wegen ? Als je de inhoud van een blok meet, het ds-% weet en via de wagen het gewicht: heb je toch een hele goeie benadering

Zodoende ook mijn opmerking. Ik koop nog wel eens wat balen en dan zie je de verschillen wel in de mengwagen en aan het voerhek. Dat maakt dus dat je goed moet opletten als je balen koopt. Ik heb nu balen van 350 kg ds. En dan valt de prijs van 35 euro thuis geleverd best mee....
jvt
We hebben een sleufsilo voor mais met muren van 2 meter hoog, en 1 met 1 meter hoge muren. Die met 2 meter is gewoon altijd ongunstig voor BEX, zit altijd zeker 20% meer in dan volgens BEX, omdat deze door de loonwerker gewoon betonvast is te rijden. Die van 1 meter heeft bult boven de muren, deze klopt wel heel aardig. Heb dit ook al meerdere malen aangekaart bij BLGG, en krijg elke keer te horen dat ze het probleem kennen en naar een oplossing aan t zoeken zijn..
ErikSmale
@hookwood, het voordeel van het wegen bij inkuilen is dat je per perceel ook weet wat je er vanaf haalt. Hierdoor kan je veel specifieker je meststoffen die je hebt (en schaars zijn) benutten voor het hoogste rendement!

Ga maar eens kijken naar 'GIS-kaarten' ofwel bodemgesteldheid kaarten. Deze zijn al een inschatting maar als je dan ziet hoeveel verschil er al is binnen percelen is het logisch dat de opbrengsten en behoefte's verschillen?!

Koeien doen we al dynamisch voeren, nu de bodem nog!!
hookwood
@ErikSmaleDat zal best Erik maar heb ik het daarover?
MTSTAMMINGA
@hookwood
Nu snap ik je produktie stijging per koe ook beter Jan Roelof
spotmelker
Op de Koeien en kansen bedrijven hadden ze dat al moeten doen, is helaas nog steeds niet gebeurd. Misschien durft men de controle op de BEX (waar eigen grasopbrengst de sluitpost is) niet aan.
Nieuwe opraap/silagewagens kunnen met weegstaven worden uitgerust en op hakselaars kan via infraroodsensoren op de blaaspijp het produkt al analyseerd worden. Wel bedenken dat het RE-gehalte in gras vanaf het maaien daalt. Dus voor bemestingsefficientiebepaling vers gras analyseren.
ErikSmale
@hookwood Voor jezelf is mbv een mengwagen het idd. prima om een goed ebenadering te krijgen, al moet je dan eigenlijk alwel met pakken werken wil je het volume fatsoenlijk kunnen bepalen.

Voor een bex of dergelijke heeft het geen enkel nut, daar klopt het ook wat @spotmelker zegt, K&K bedrijven hadden dit al lang moeten doen!!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zuivel , productschap-zuivel , bex , blgg en tocht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0