Zonnepanelen zonder subsidie populair

Mijn panelen zijn deze week ook aangesloten op het net en volgende week komt mijn elektrische auto:

Boerenorganisatie LTO Noord legt de komende maanden 20.000 zonnepanelen op daken van schuren en stallen. Dat gebeurt zonder subsidie: 150 leden van LTO Noord hebben ingetekend op een inkoopactie waarmee ze tot 20 procent goedkoper uit zijn.

content.nos.nl/data/image/…

Bij Wiebe Keizer, melkveehouder in Espel, zijn deze week de eerste panelen op het dak van de schuur gelegd. In totaal heeft hij 230 panelen gekocht waarmee hij driekwart van zijn energiebehoefte kan dekken.

Brancheorganisatie Holland Solar juicht gezamenlijke inkoopacties van organisaties en particulieren van harte toe. Inmiddels zijn er landelijk al meer dan 70 van dit soort acties.

Tegen subsidies
Maickel van Haren van installatiebedrijf ATAMA pleit tegen subsidieregelingen van het rijk voor de aanschaf van zonnepanelen. "Wij krijgen afmeldingen van opdrachten, zodra er weer over een subsidieregeling wordt nagedacht. Dat geeft een hoop onrust binnen ons bedrijf. Je kan er geen bedrijfsvoering op los laten".

De markt heeft een subsidieregeling niet nodig, betoogt van Haren. "We zijn het afgelopen jaar met 300 procent gegroeid, zonder subsidie. Die inkoopacties werken juist heel goed voor ons".

Een reportage van Peter van de Meerschaut: nos.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Heb het even omgerekend, de 230 panelen van Wiebe Keizer kosten omgerekend incl alles 348 euro(ex btw??) per stuk, mijn 60 panelen kosten incl de hele installatie 377 euro per stuk ex btw. Zo groot is het voordeel van gezamenlijk inkopen dus ook weer niet...
ArdEshuis
@ grasbaal, hier idem... Afgelopen voorjaar waren we even goedkoop uit als bij de Stimuland combi van 58 boeren. Rekende hun leverancier nog eens een hogere meerprijs voor x aantal panelen extra en voor een 17 kW omvormer ipv 15kW (SMA).
Zorg dat je met een specialist een perfect passende installatie krijgt op je bedrijf, is 10 x belangrijker dan die inkoopprijs!
aldert
@Grasbaal377 min 20% is volgens mij 305,of kan ik nu niet meer rekenen ?
producent
@aldert
Co heeft misschien 13% korting gekregen,en bij wie heb je ze gekocht er zit ook heel veel verschil in kwaliteit en prijs per aanbieder.
jan w
@ArdEshuis
Ben het volkomen met je eens dat een passende installatie en de prijs/kwaliteit verhouding belangrijker is dan dat je 20% korting krijgt.

Veelal zijn de actie's van LTO, als je er mee aan het rekenen komt veel te duur.

Voor een paar jaar terug met een oude banden actie, was lto € 190.00 per ton duurder dan ze zo door een recycle bedrijf op te laten halen.
oldhuus
Quote @jan w:
Veelal zijn de actie's van LTO, als je er mee aan het rekenen komt veel te duur.

Ja, met de diesel zijn ze ook altijd duurder als een lokale dieselboer hier. Laat ze maar eens wat doen voor boeren die met de overheid in de knoop liggen, dealtjes sluiten met grote bedrijven daar hebben we niet zo veel aan.

Quote @jan w:
Voor een paar jaar terug met een oude banden actie, was lto € 190.00 per ton duurder dan ze zo door een recycle bedrijf op te laten halen.

Misschien hebben ze over 10 jaar wel een oude-zonnepanelen-actie?
Grasbaal
Quote @aldert:
377 min 20%

Mijn vermelde prijs is de netto prijs, is in onze situatie ook nog iets duurder doordat we 2 stroommeters hebben.
kleitokkers
De prijzen die op dit forum genoemd worden waar praten we dan over geplaats, operationeel, in of exl btw en hoeveel wattpiek per paneel
Grasbaal
Quote @kleitokkers:
waar praten we dan over

Mijn genoemde prijs is ex btw, geplaatst en operationeel
kleitokkers
@grasbaal en hoeveel wattpiek per paneel
Coen
Complete prijs per wattpiek is toch het het meest reeel ?
Grasbaal
Quote @kleitokkers:
hoeveel wattpiek per paneel

Wat piek?.

Heb even op de offerte gekeken:

Vermogen per zonnepaneel: 230 Wp
Totale vermogen van het systeem: 13800 Wp
Coen
@Grasbaal
investering compleet dus € 1,64 per Wp excl. BTW
kleitokkers
@grasbaal bedankt voor je info. ik moet nog een keer aan de bak watt mijn offerte betreft.
jani
Het meest interessant is zonne-energie wanneer je het koppelt aan een terugdraai-meter. Als je nu de overtollig opgewekte stroom aan het net levert krijg je maar een klein bedrag bedrag per kilo wattuur. Voor een melkveehouder met melkrobot zou het meer lonend kunnen zijn. Deze gebruikt meer verdeeld over de dag een zelfde hoeveelheid stroom met minder pieken.
Grasbaal
Quote @jani:
meer verdeeld over de dag een zelfde hoeveelheid stroom met minder pieken

Kleingebruikers zoals ik mogen tot 5000 Kwh per meter (ik heb 2 meters) onbeperkt salderen. We mogen het elektriciteitnet dus gebruiken als accu. Dus overdag pompt de zon rechtstreeks in het net en 's nachts laad ik de accu van mijn auto.
kleitokkers
Er is nog al wat verschil per energie leverancier wat salderen betreft. Ook qau stroomprijzen, wat je waar betaald. Het zijn net telefoon tikken verkopers. Degenen die de kortste afspraken maken die betalen het minst. !!!
cs-agrar
@GrasbaalDan vragen wij ons bij deze natuurlijk af, wat voor nieuwe auto heeft de Grasbaal besteld?
Grasbaal
Quote @kleitokkers:
Er is nog al wat verschil per energie leverancier wat salderen betreft.

Sinds vorig jaar de overheid het salderen wettelijk heeft gemaakt (voor kleingebruikers) is het pas rendabel geworden om zonder subsidie te investeren in zonne-energie:

Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. De mogelijkheid tot salderen is van belang voor de bezitters van zonnepanelen. Zij kunnen hierdoor de stroom die zij opwekken maar niet direct verbruiken verrekenen met verbruik op het moment dat de productie van de zonnepanelen niet toereikend is om het verbruik te dekken (zoals 's nachts wanneer de zon niet schijnt bijvoorbeeld). Het voordeel van salderen t.o.v. eerst de geproduceerde stroom verkopen en daarna weer stroom terug kopen is dat er in die laatste situatie bij het terug kopen energiebelasting en btw betaald moet worden die men niet ontvangt bij het verkopen van de stroom. De energiebelasting is momenteel ruim 11 cent en de btw over de EB en de stroomprijs is ongeveer 4 cent. Het voordeel van salderen is daardoor dus dat het korte termijn overschot 11 + 4 = 15cent meer waard is (op een stroomprijs van ongeveer 23cent). Dit maakt bijna altijd het verschil tussen een (zeer) rendabele investering en een (zeer) onrendabele investering.

Meer info: zonnestroomproducenten.org/salderen.html/
Grasbaal
Quote @cs-agrar:
wat voor nieuwe auto heeft de Grasbaal besteld?

Is normaal gesproken niet mijn favoriete merk maar het is de Opel Ampera geworden.
Grasbaal
Asbest eraf en zonnepanelen erop

De asbestplaten op de ligboxenstal van melkveehouder Jurjen de Jong uit Eastermar zijn onlangs verwijderd. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe golfplaten bevestigd met daarop 90 zonnepanelen.

De Jong is de eerste deelnemer aan het project Skjin en Enerzjy Neutraal, een initiatief van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). Maandagochtend 18 juni namen staatssecretaris Atsma, gedeputeerde Konst en wethouder Rijpstra de panelen symbolisch in gebruik.

“Wij kunnen onze leden één totaalpakket aanbieden. Asbest saneren, dakrenovatie, een geschikt zonnesysteem laten plaatsen en een gunstige, bijpassende financiering”, zegt vice-voorzitter Gjalt Benedictus van de NFW, een koepelorganisatie van zes agrarische natuurverenigingen in Noordoost-Fryslân met ruim duizend leden.

Meer: waldnet.nl/wn/nieuws/…
Grasbaal
Quote:
Is normaal gesproken niet mijn favoriete merk maar het is de Opel Ampera geworden.

Heb vanmiddag de auto opgehaald, staat nu al weer lekker goedkoop te laden onder de zonnepanelen:



gezienus
Zou maar afscheid van opel nemen die van mij staat al bijna 2 maand bij de garage zoeken van opel nu wereldwijd naar het onderdeel wat nu pas in april 2014 leverbaar is maar ja hij is al oud 6 jaar

dus de vectra en signum en de eerste insignia van 2007 de deur uit hier geen opel weer
George
Co zal die Wir leben autos wel een keer inruilen op een I8.
+2
Grasbaal
@George de onderhandelingen lopen al, ik sta hier op de foto met onze plaatselijke BMW verkoper tijdens de i3 introductie in Amsterdam. De Opel doet het trouwens nog steeds uitstekend.
George
@Grasbaal
Goed zo Co. Maar beter nog even wachten op die i8.
gezienus
Kunnen julie in nederland niet beter het stroom verkopen en zelf via het net weer binnen halen ?

waarom niet het hele dak co
Grasbaal
In Nederland is dat (nog) niet interessant omdat de overtollige stroom te weinig opbrengt. Dat we hier nu als kleingebruiker al mogen salderen is al heel mooi.
+1
gezienus
Oke hier gaat volgende week alles aan het net nieuwe trafo staat er 200 meter dikke aluminium grondkabel verlegd hier komt 1 maal 50 kw en een keer 70 kw er op de solar platen zijn van chinese makeladij
cs-agrar
@Grasbaal veel plezieer en geluk met je nieuwe wagen Co, de eerste ritten zullen best "spannend" worden 😄
mlkvhoudr
@Grasbaal

Kun je ook wegrijden met het snoer er nog aan? want dat is echt iets wat mij een keer overkomen gaat als dat kan 😃
albert1
Er zijn toch ook een paar energieaanbieders waar je onbeperkt mag salderen?
Coen
@albert1
wat ik begrepen heb nu Atoomstroom en Greenchoice, de rest zo snel volgen 😄
Grasbaal
Quote @mlkvhoudr:
Kun je ook wegrijden met het snoer er nog aan?

Nee, die auto is ook een rijdende computer. Met allerlei beveiligingen en voor mij leuke foefjes. Als het snoertje er nog aanzit kan je niet rijden. Je kunt de sleutel in je zak houden, die heb je niet meer nodig. De auto herkend de rijder.
Grasbaal
Dat kan een gouden uitvinding zijn maar ben zeer benieuwd hoe lang die dure verf blijft zitten:

Meer opbrengst zonnepaneel door lak


Australische onderzoekers hebben een lak ontwikkeld die de weerkaatsing van zonlicht op zonnepanelen vermindert. Daardoor kunnen de panelen 3 procent meer stroom produceren .

De lak moet ervoor zorgen dat er door de zonzijde van zonnepanelen minder licht wordt weerkaatst. Veel licht wat nu op de zonnepanelen komt wordt alle kanten gekaatst en draagt dus niet bij aan de stroomproductie. Met het aanbrengen van de lak zouden onderliggende zonnecellen meer licht krijgen.

De lak kan al snel op de markt komen, meldt dagblad Trouw. De prijs van de lak is nog niet bekend

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
jansen2
1 paneel en aan beide zijden een spiegel die weerkaatst op paneel levert veel meer winst op

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , lto-noord , schuur , stallen , bedrijfsvoering , zonnepanelen , zonneenergie , melkveehouder en solar geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1