Alleen dierenarts mag antibiotica toedienen


Niet meer zelf (snel) spuiten, deze maatregel is dus ook geen kostprijsverlager:

Veehouders mogen niet langer antibiotica toedienen aan hun dieren. In de toekomst zal alleen de dierenarts daartoe bevoegd zijn. Dat laat staatssecretaris Henk Bleker weten.

Met deze maatregel wil de regering het misbruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij aanpakken. Uit onderzoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat op veehouderijbedrijven op grote schaal antibiotica niet zorgvuldig en niet restrictief wordt toegediend.

Daarnaast heeft de NVWA een grootschalig netwerk van illegaal gebruik van antibiotica in de vleeskuikensector blootgelegd.

Onacceptabel
Zowel Bleker als minister Edith Schippers van Volksgezondheid vinden deze situatie onacceptabel. Zij willen met strenge controles en verbieden van het toedienen van antibiotica door veehouders de misstanden aanpakken.

In de toekomst mogen antibiotica in de varkens-, vleeskuiken-, kalver- en melkveehouderij uitsluitend worden toegediend door een dierenarts. Deze mag ook geen antibiotica meer achterlaten op het bedrijf. Alleen onder zeer strikte voorwaarden kan daarvan worden afgeweken. Wanneer de maatregelen ingaan is nog niet zeker.

Lees de hele Kamerbrief

Bron: nieuweoogst.nu

Deel dit topic

Reacties

hookwood
Beetje kort door de bocht dit artikel. Als je de kamerbrief leest, dan blijkt dat je onder voorwaarden wel zelf antibiotica mag toedienen.
Mark de Jong
Inderdaad weer een storm in een glas water.

Alle rundveehouders hebben inmiddels een 1 op 1 relatie met hun eigen dierenarts (en een regeling voor zijn vervanger(s))en een BBP (bedrijfsbehandelplan) en een BGP (bedrijfsgezondheidsplan.
Ik het BBP staan alleen eerstekeus middelen (behalve voor mastitis, maar die zijn ook in de brief van Bleker expliciet uitgezonderd)
Deze mogen op voorraad gehouden worden en worden toegediend door de veehouder als er geen voorraad is voor langer dan ca. 2 maanden.
Tot zover verandert er dus helemaal niets aan de huidige situatie !

De grote tekortkomingen die nu door de NVWA (Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) zijn geconstateerd, blijken knoeiende vleeskuikenhouders en vleeskalverhouders te zijn. Veelal in een bepaalde regio naar blijkt en met illegaal verkregen antibiotica en grondstoffen in hun bezit. Door deze knoeiers moeten nu alle veehouders en dierenartsen bloeden ?

De bureacratische pennelikkers willen alle dierenartsen in een verplichte certificering 6.000 tot 8.000 euro per jaar afhandig maken die in een zogenaamd " nieuw verdienmodel" weer doorberekend moeten worden aan de veehouderijsector.
De totale waanzin van deze extra eis aan dierenartsen die al hun diploma hebben behaald en al meedoen in een borgingssysteem voor diersoortspecifieke werkzaamheden begint langzamerhand door te dringen binnen de beroepsgroep van veeartsen en veehouders. Het opkomende protest is nog pril, maar zal zeker grotere vormen gaan aannemen.
De knoeiers dienen keihard te worden aangepakt ! Maar daar hoeft de rest (> 95%) van de veehouders en dierenartsen niet onder te lijden.
Chocomel
Ik vind dat dierenartsen in deze kwestie niet zo veel te janken hebben. Zij kunnen hun meerkosten doorberekenen aan de melkveehouder. Maar waar mag die zijn meerkosten aan doorberekenen?
Verder moeten de heren/dames politici zich eens afvragen, als je te ver doordraaft, of daarmee het dierwelzijn niet in gedrang komt. In Denemarken gebeurt het nu al dat een koe met een mastitis in het weekend maar moet wachten op de dierenarts tot maandag, omdat het weekendtarief absurd hoog is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , antibiotica , dierenarts , gezondheid , dieren , nvwa , doc , henk bleker en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2