Illustratie van: Jotke

NVV protesteert met spandoeken tegen grootgrutters, wanneer haken de NMV (en LTO) aan?

Op diverse plaatsen langs de snelwegen rond de hoofdkantoren van Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo en C1000, zijn professionele spandoeken geplaatst met de tekst '(naam supermarktketen) wurgt voedselproducenten'.

Het is nu nog alleen een actie van varkenshoudersvakbond, maar NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg verwacht dat ook de melkveehoudersvakbond NMV en pluimveehouderijvakbond NPV (en LTO) zich bij de actie zullen aansluiten. Volgens Wyno is het tijd voor actie omdat er afspraken met supers gemaakt zouden moeten worden over kostenvergoedingen voor kosten die de boer zelf niet meer kan trekken.

Reactie Huib Rijk: Is het slim om je afnemers met zulke acties tegen je in het harnas te jagen? Ongetwijfeld niet, maar het tegenovergestelde - eindeloos overleggen met afnemers om ketenafspraken te maken - wat is daar het positieve gevolg van?

Bronnen: Boerderij.nl en Foodlog.nl

Deel dit topic

Reacties

zeppmann
Zolang het aanbod van varkens groot is zullen ze de prijzen blijven drukken.

Hier moeten we als melkveehouders onze lering uit trekken.
noordhollander
ondehandelen doe je niet via een spandoek en het staat echt niet stoer het verwoordt alleen dat er geen overlegsituatie bestaat die funktioneert voor beide partijen
arie.j
Misschien nuttig om frustraties af te reageren.
Maar verder nut kan ik niet ontdekken.
W Verhoef
Ik mag toch hopen dat de organisaties binnen de melkveehouderij hier niet aan mee gaan doen.
Ik snap best de frustratie bij velen die vinden dat de grote supers teveel marktaandeel hebben en daardoor aan de onderhandelingstafel (te)veel macht hebben maar aan de andere kant zijn we zelf ook ondernemers die voor het eigen bedrijf ook goederen en diensten tegen de beste condities willen inkopen. Iets meer begrip voor de supermarkten lijkt me dan ook wel op zijn plaats
Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl doen niets anders als dat wij melkveehouders ook doen. Deze ketens zijn dat aan hun eigenaren (aandeelhouders) verplicht.
Wel kan ik me ergeren aan het oprekken van de betalingstermijnen van de supers. Dat is een slechte zaak !!
Maar ook hier geldt weer dat veel boeren de hand in eigen boezem moeten steken omdat ook zij in toenemende mate de betalingstermijnen (fors) aan het oprekken zijn als je loonwerkers, veevoerbedrijven en overige dienstverleners mag geloven.
Farmer_
@W Verhoef

Zo'n 9 mnd(herfst 2011) terug wist Aldi en Lidl ook de contracten 4-5 ct te laten zakken, toen was er nog geen overschot van melk, en idd iedereen probeert er de beste prijs uit te halen, wat voor klungels zaten toen voor de boeren aan de andere kant van de tafel.
jan w
@Farmer_
Mensen die voor ons de erwten uit de soep moeten halen hebben meestal een betaalde baan. Dergelijke personen en ook te top van onze coop's zouden allemaal op provisie-basis moeten werken, dan haalden ze er wel meer uit.
En een volgend punt wat wij niet mee hebben is de nma, die is er alleen voor de consument.
Ook het gestunt van de supers met vlees kost de consument en de producent veel geld.
gerrie-hul
Ik ben van mening dat de consument best gewezen mag worden op de grote productieprijs verschillen Maar denk ook dat je als boeren de hand in eigen boezem moet steken Niet produceren voor een markt die er niet is of anders gezegd vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen Je kunt nu ook weer zien groot.groter groots werkt niet
euroknaller
Naast het op peil brengen van onze kostprijs waar we met z'n allen dagelijks mee bezig zijn is ook het op peil brengen van de opbrengstprijs een belangrijk onderdeel. Natuurlijk is de wet van de economie in een markt waarin redelijk aanbod is "de goedkoopste mag leveren". Toch denk ik dat dat onder Nederlandse omstandigheden niet altijd even gemakkelijk te realiseren is.

Denk alleen al eens aan de discussie die geweest is over "megastallen" Het overgrote deel van de bevolking en ook de NL melkveehouders is geen groot voorstander van mega-bedrijven (>500 mk. Daarnaast zitten we met relatief hoge grondprijzen, arbeid en andere zaken. Daarmee vind ik dit een goeie zaak, je moest eens weten hoeveel moeite het kost om een fatsoenlijk gesprek aan te gaan met o.a. C1000, Appie Heyn en dergelijke firma's om er een eerlijke prijs voor de boer uit te slepen. Dit mag wat mij betreft best eens onder de aandacht van de bevolking gebracht worden en is in mijn beleving zeker niet in de rol van het slachtoffer kruipen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nvv , nmv , boer , voedselproducenten , albert heijn en aldi geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!