Bleker: begrenzing aantal dieren nodig

nieuweoogst.nu/_img/logo_lto.gif/
Een begrenzing van aantal dieren per locatie is goed voor het Nederlandse platteland. Dat zei demissionair staatssecretaris Henk Bleker gisteren tijdens een lezing op de Universiteit Wageningen.

'Het dierwelzijn in een grote stal kan heel goed zijn', zei Bleker. 'Maar maatschappelijk gezien zijn grote stallen geen goed idee.' Hij noemde geen harde grens van het aantal dieren per locatie.

Veehouderijbedrijven zijn familiebedrijven die van generatie op generatie overgaan, zo legde Bleker uit. 'Als bedrijven te groot worden dan kan de volgende generatie het niet meer overnemen.'

Geen Amerika
Bleker vindt dat in Nederland niet dezelfde groeimogelijkheden zijn als in Polen of de Verenigde Staten. 'Hier is een grens aan de groei en die grens moeten we in eigen hand houden.'

Volgens de bewindsman krijgt hij veel steun van boeren voor zijn begrenzingsplannen. 'Ook jonge boeren hebben me laten weten dat zij geen ongebreidelde groei van de veehouderij in Nederland willen.'

Auteur:Arno de Snoo

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

Marrik
Die Bleker blijft maar brallen over bedrijfsomvang. De ene keer mag het best gigantisch zijn, de andere keer past het niet in Nederland. Nu zou het ineens moeilijk zijn voor een volgende generatie om over te nemen. Morgen komt hij daar weer op terug, want een multinational kan misschien best verantwoord een megafarm opkopen. Als hij die omvang dan zo belangrijk vindt, waarom geeft hij niet gewoon duidelijk een grens aan?
Als je geen keuzes maakt omdat je iedereen te vriend wilt houden, hou je geen vrienden over.
Grasbaal
Quote @Marrik:
Als je geen keuzes maakt omdat je iedereen te vriend wilt houden, hou je geen vrienden over.

Direct genomineerd voor uitspraak van de week!
cs-agrar
@MarrikWaar stopt gangbaar en begint gigantisch, zeg het maar.
Bleker heeft laatst iets genoemd over 500 koeien. Maar een concrete wet is er, gelukkig, nog niet voor. Nu doet hij een uitspraak op een lezing, nou en, volgens mij alleen om een voorbeelden aan te halen, als ik de context zo lees.
Jack Rijlaarsdam
Quote @cs-agrar:
Waar stopt gangbaar en begint gigantisch, zeg het maar.
Bleker heeft laatst iets genoemd over 500 koeien. Maar een concrete wet is er, gelukkig, nog niet voor.

Hmmm, ik dacht dat Vlagtwedde en omgeving van mening is dat 1.000 melkkoeien en 800 stuks jongvee toch echt veel te veel is...
Marrik
"Waar stopt gangbaar en begint gigantisch, zeg het maar."

Dat vraag ik juist aan Bleker. En als hij geen dieraantallen wil noemen, kan ik dat nog begrijpen, want dat verandert natuurlijk elk jaar. Maar je kunt bijvoorbeeld kijken naar het aantal NGE's. Of naar het maximum dat nodig is voor een inkomen voor één gezin. Of twee. Dat is aan Bleker. Maakt me niet uit wat hij zegt, als hij maar iets zegt. Maar dat durft hij niet, want hij weet dat er dan mensen zijn die het niet met hem eens zullen zijn. Zoiets noemen ze populistisch. En dat is toch niet des CDA's.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , stal , amerika , megastal , platteland , dieren , stallen , doc , henk bleker en jonge boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0