De DDB vindt het spijtig dat beleidsmakers zich afzijdig houden bij hervorming landbouwbeleid

Persbericht DDB

Groeiende steun voor EMB voorstellen

“Melkpakket en Suikerquotum moeten in de teststand”

De voorstellen van de EMB krijgen openlijk steun van Euro parlementariër Michel Dantin, Christen Democraat, die zich kritisch heeft uitgelaten over de door de Europese Commissie voorgenomen afschaffing van het suikerquotum in 2015 en tegen de inhoud van het Melkpakket, aldus het agrarische Topagrar-online op 21 mei 2012:


“De Europese Commissie krijgt tegenwind uit het Europees Parlement voor het plan om de suikerquota al in 2015 af te schaffen. Christen democraat Michel Dantin die bij de hervorming van de Gemeenschappelijke Marktordening de leiding heeft, kondigde al aan dat verlenging van de regeling onderdeel is van zijn rapportage. De Commissie zal tot 2018 de tijd moeten gebruiken om na te denken over de periode daarna.

Verder vindt Dantin het begin dit jaar besloten Melkpakket, onvoldoende. De nieuwe regels voor de EU-erkenning van producentenorganisaties, de mogelijkheid om op nationaal niveau contracten voor te schrijven tussen melkfabrieken en melkproducenten, evenals het versterken van branche organisaties, bieden geen oplossing voor acute crises.

De landbouwwetenschapper wil de melkveehouders in het geval van overaanbod, de mogelijkheid bieden tot vrijwillige productieverlaging. Een dergelijk concept is door EU Landbouwcommissaris Dacian Cioloş al in 2010 in de discussie gebracht. Daarnaast verklaarde Dantin, voor wat betreft de marktordening van de tachtiger jaren, dat er geen weg terug is. Maar men moet de landbouwers de mogelijkheid geven, zich te organiseren en zich op de markt te richten. Daarom moeten er vrijstellingen van het mededingingsrecht worden gemaakt.
Dantins rapport zal midden juni in de landbouwraad worden voorgesteld – tezamen met de voorstellen van de Portugese Manuel Luis Capoulas Santos ten aanzien van de directe betalingen en de landelijke ontwikkeling en de voorstellen van de Italiaan Giovanni La Via betreffende de financiering. (AgE)” (bron Topagrar-online)

De DDB vindt het positief dat meerdere EMB-voorstellen tot marktordening, een groeiend gehoor vinden in de discussies rond de Hervorming van het GLB. Zowel de vrijwillige productieverlaging (die momenteel onderzocht wordt in opdracht van EU Landbouwcommissaris Dacian Ciolos) als de erkenning dat er vrijstellingen binnen het mededingingsrecht moeten worden gecreëerd voor landbouwers (waarvoor de EMB al in 2010 een juridisch rapport aanbood aan de EU landbouwcommissaris, met de wettelijke mogelijkheden binnen de bestaande EU wetgeving en de te implementeren voorwaarden om vrijstelling mogelijk te maken), zijn door de EMB in de discussie gebracht. De intensieve lobby van de EMB, die nog steeds wordt gevoerd, krijgt steeds meer steun binnen o.a. het Europese Parlement. De huidige melkprijscrisis is daar mede debet aan.

De DDB vindt het spijtig dat juist Nederlandse politici en beleidsmakers, zich afzijdig houden bij het hervormen en herstellen van hiaten in het huidige landbouwbeleid. Juist Nederland, als topexporteur van landbouwproducten, waar nog slechts 1600 agrarische bedrijfshoofden beneden de veertig jaar zijn door gebrek aan perspectief in de landbouwsector, heeft alle belang bij het herstellen van het evenwicht in de landbouwketen, zodat de continuïteit van de sector niet in gevaar komt.

Namens het DDB- bestuur,
Sieta van Keimpema, voorzitter

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Tja,nederlanders..nieuwsgrazer.nl/Oze3/5l9n/
Grasbaal
Quote @cs-agrar:
tja,nederlanders.

Je wilt toch niet beweren dat jullie nog nooit superheffing hebben betaald?
cs-agrar
Weinig Co, zeer weinig
gerrie-hul
Nee helmaal niet Geen gulden of euto

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwbeleid , emb , ddb , melkveehouders , europees , glb , melkproducenten , sieta , financiering , europese commissie , vrijstelling en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0