Grens megastal wellicht minder absoluut dan tot nu toe gedacht

nieuweoogst.nu/_img/logo_no.gif/
De wettelijke bovengrens aan veebedrijven wordt wellicht minder absoluut dan tot nu toe gedacht. Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) wil ruimte laten voor megabedrijven met een extra duurzame opzet.

Bleker gaf die opening tijdens een werkbezoek aan Horst aan de Maas. Hij sprak daar met initiatiefnemers van het Nieuwe Gemengd Bedrijf (NGB) en met het gemeentebestuur. Die verdedigden de plannen voor het project met een pluimveebedrijf met meer dan een miljoen slachtkuikens en een varkensbedrijf met 48.000 mestvarkens.

Duurzamer
Bleker herhaalde zijn zorgen over de komst van zeer grote veebedrijven. 'Ik vraag me af of die ontwikkeling goed is voor de agrarische sector in Nederland en voor het platteland.' Hij erkent echter dat de opzet van het NGB goed doordacht is en op verschillende punten duurzamer dan bij doorsnee bedrijven.

De staatssecretaris blijft van mening dat megabedrijven die alleen in schaalgrootte van gangbare bedrijven verschillen, ongewenst zijn. Hij beoordeelt het project in Horst aan de Maas echter als een ‘geïntegreerd concept’ met verbeteringen ten opzichte van bestaande bedrijven.

Genuanceerde wet
Daarom wil hij nadenken over een wettelijke bovengrens aan de stalgrootte ‘met een haakje.’ Dat haakje zou ruimte moeten scheppen voor sterke concepten die boven de wettelijk toegestane omvang uit komen.'Ik acht een genuanceerde uitkomst mogelijk', zei Bleker over zijn wetsontwerp dat in juni klaar moet zijn.

Auteur:Jan van Liere

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

Marrik
Ik hoor het hem nog zeggen: "Excessen, waarbij het gaat om bedrijven met een miljoen kippen of meer. Die passen niet bij Nederland.”
Volgens mij weet die Bleker precies wat hij wil. Alleen laat hij dat afhangen van het electoraat.
Grasbaal
Het nieuwe kabinet kiest vooralsnog niet voor een megastallennorm. “We toetsen planologische regels voor de bouw van zeer grote stallen en regels voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij op volksgezondheidsaspecten. Waar nodig worden de regels aangescherpt”, staat in het regeerakkoord

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden lto , stal , kuikens , megastal , doc en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!