Nederlandse spotprijs blijft hangen op 23 euro

De Nederlandse spotprijs blijft in week 17 hangen op 23 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet. Iets lagere gehaltes en iets meer ruimte bij de verwerkers zorgen ervoor dat de melk beter zijn weg weet te vinden dan in week 16.

Vorig seizoen, rondom deze tijd bevond, de Duitse melkproductie zich op een hoogtepunt. Dit seizoen laat dat hoogtepunt iets langer op zich wachten, maar marktkenners verwachten toch dat de piek snel nadert. Op het zelfde moment leveren Fransen nog altijd 3 procent meer melk dan in het voorgaande seizoen. Vorig jaar rond deze tijd leverde de Fransen zelfs 8 procent meer dan het jaar ervoor.

Uitdaging voor de Duitsers zijn de komende vrije dagen. Dinsdag is de dag van de arbeid, maar in Polen hebben ze deze week met nog een vrije dag te maken en kennen ze zelfs een vakantie rondom de vrije dagen. Dat alles gaat effect hebben op het aanbod zuivel en de vraag naar zuivel.

In Noord-Duitsland blijft niettemin de notering van spotmelk staan op 23,00 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet. Melkveehouders krijgen daar gemiddeld 30,00 euro voor de melk. Ook in Zuid-Duitsland blijft de notering voor rauwe melk staan op 23,00 euro per 100 kg melk. Daar ontvangen melkveehouder echter nog 35,00 euro, wat waarschijnlijk de komende tijd gaat dalen naar 34,00 euro.

In Nederland merken we daar echter vrij weinig van. Daar melken de boeren op volle kracht door, waarbij gehaltes langzaam dalen. Op de markt zelf blijft alles nagenoeg gelijk aan de situatie van de voorgaande weken.

Room noteert daarbij een waarde van 2,65 euro per kilo af-werk. Magere melkconcentraat zakt iets weg en komt uit op een bedrag van 1.400 euro per ton.

Bron: Nieuwsbrief DCA markt boerenbusiness.nl/melkmarkt/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Tinus
Wat is eigenlijk het verband tussen vrije dagen en vraag/aanbod?
Jack Rijlaarsdam
@TinusWaarschijnlijk gaan er fabrieken dicht of op een laag pitje, het heeft dan weinig zin om melk door de brievenbus naar binnen te pompen. 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , melken , vakantie , zuivel , melkproductie , melkveehouders , melkveehouder , spotmarkt , spotmelk , spotprijs en rauwe melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0