Bleker: tot 2020 voor zachte landing

Nederland zal de gehele GLB-periode tot 2020 gebruiken om bedrijven te laten wennen aan de overgang naar betalingen per hectare . Die toezegging deed demissionair staatssecretaris Henk Bleker vandaag in de Tweede Kamer.

De overgang van de huidige historisch bepaalde bedrijfstoeslagen naar een stelsel van betalingen per hectare, is voor veel bedrijven een grote klap, vindt CDA-Tweede Kamerlid. Samen met zijn collega van de SGP Elbert Dijkgraaf kreeg hij Bleker zo ver om de toezegging voor een maximale overgangsperiode te doen.

Daarmee maakt Bleker een draai. Eerder wilde hij de overgangsperiode nog ‘zo snel mogelijk’ laten verlopen.

Tijd nodig
Bedrijven in die sectoren hebben tijd nodig om hun bedrijfsvoering aan te passen en de markt te laten wennen aan de nieuwe situatie, zo stelden Koopmans en Dijkgraaf tijdens het debat.

De ondernemers die het meest geraakt worden door de overgang zijn de intensieve melkveehouders, aardappelzetmeeltelers en de vleeskalverhouders.

Auteur:Arno de Snoo

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

George
Da's goed nieuws voor de meeste boeren.
pieta
En terecht.
oldhuus
Het is al weer verkiezingstijd
mlkvhoudr
Ik heb de eerste 4 jaar al nodig om van tijdelijk grasland, permanent grasland te maken 😉 dus van mijn mag het nog wel wat langer duren.

Ik vroeg me trouwens over die voorwaarden glb nog het volgende af: wanneer is er sprake van vruchtwisseling en gaat het dan met name om de teelt of ook de oogst van de produkten.

Want korrelmais is bijvoorbeeld een ander produktcode dan snijmais, dus kun je een bouwplan met snijmais rogge als nateelt en het volgende jaar korrelmais een wisselteelt noemen.

Voor de duidelijkheid, het is niet mijn bedoeling om de korrelmais dan te dorsen maar gewoon mee te hakselen
jan w
Gewoon de hele mikmak afschaffen. En een acceptabele prijs voor de producten ontvangen. Scheelt veel tijd, geld en een hoop andere ellende.
Nadruk ligt veels te veel op dat blijvende grasland. De enigste manier om grasland goed te vernieuwen op zandgrond is vruchtwisseling, dit wordt dan ook weer te niet gedaan.
casev
Wat zullen eigenlijk de overhead kosten zijn van heel dit GLB ? Al die ambtenaren, papierwinkel, en controle. Laat ze het gewoon afschaffen. Het voelt nu meer als een stok waarmee je geslagen word, wanneer je een foutje maakt, en gekort word.
MTSTAMMINGA
De slime ondernemer heeft zijn TSR verkocht,en er hele duure TSR voor weerterug gekocht
Om goed gebruik te kunnen maaken van de afrooming ?? denk ik

Heb het wel overwoogen om te doen laaste maar niet gedaan
mlkvhoudr
Quote @MTSTAMMINGA:
De slime ondernemer heeft zijn TSR verkocht,en er hele duure TSR voor weerterug gekocht
Om goed gebruik te kunnen maaken van de afrooming ?? denk ik

Heb het wel overwoogen om te doen laaste maar niet gedaan

Dat zijn van die kruimelwerk constructies volgens mij, tenminste bij mij. Ik heb het een accountant wel voor zien rekenen maar ik had de indruk dat ik daar niet veel beter van werd
Jack Rijlaarsdam
Quote @mlkvhoudr:
Dat zijn van die kruimelwerk constructies volgens mij

Kreeg van de week een stuk appelkruimelvlaai. Best lekker, zo'n schoteltje met kruimels...
mlkvhoudr
Quote @Jack Rijlaarsdam:
Kreeg van de week een stuk appelkruimelvlaai. Best lekker, zo'n schoteltje met kruimels...

Maar ik neem aan dat je er niks extra's aan over hebt gehouden 😉
Jack Rijlaarsdam
@mlkvhoudr Een kraaltje extra op het telraam.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , bedrijfsvoering , melkveehouders , doc , henk bleker , glb en bedrijfstoeslag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1