Melkveehouder in één klap 33.000 euro lichter door internetcriminelen

Ook ik krijg bijna dagelijks vage e-mails waarvan je eigenlijk direct kan zien dat het niet klopt. Helaas trapt er toch af en toe weer iemand in. Hieronder het tragsiche verhaal van A. de Jong. Ik heb er bewondering voor dat hij met zijn verhaal in de krant wil staan:

WIJNGAARDEN – Internetcriminelen plunderden in de afgelopen week de bankrekening van A. de Jong (60) uit Wijngaarden. In één klap verloor de melkveehouder 33.000 euro. „Ik vertel ons verhaal als waarschuwing.”

Afgelopen maandag krijgt De Jong een e-mail van ABN Deutsche Bank, waar hij een betaalrekening heeft ondergebracht. „Daarin stond te lezen dat internetcriminelen het op onze rekening hadden gemunt. Daarom zou onze bankpas zijn geblokkeerd. Ik moest wat gegevens invullen om de boel weer te activeren.”

Een vrouw die zich voordoet als medewerker van ABN Deutsche Bank belt woensdag met de mededeling dat het e.dentifier, het apparaatje waarmee De Jong kan internetbankieren, opnieuw moet worden ingesteld. Nietsvermoedend geeft hij de nummers door die in de display verschijnen. „Op dat moment belde de echte bank op onze vaste lijn”, zegt De Jong. „Ze waarschuwden dat er in korte tijd vier keer 3000 euro en nog eens 21.000 euro in één keer van onze bankrekening was overgemaakt naar andere rekeningnummers.”

Had De Jong dan geen enkel vermoeden dat het niet pluis was? „We meenden de stem van de mevrouw die ons belde te herkennen van ons bankfiliaal in Dordrecht. Achteraf gezien vind ik wel dat het blokkeren van de pas en het zogenaamde opnieuw instellen van de e.dentifier wel erg lang duurde. We hebben drie kwartier met haar aan de lijn gezeten.”

Hoewel het om een groot bedrag gaat, zegt De Jong niet door de criminelen aan de grond te zitten. „Het was geld van melkopbrengsten en nabetalingen dat juist vorige week is gestort. Ze hebben eerst vier keer 3000 euro geprobeerd. Dat ging goed en toen hebben ze vast gedacht dat ik nog veel meer geld op die rekening moet hebben gehad. Vandaar de geslaagde poging om in één keer die 21.000 euro over te maken.” De Jong heeft „geen moment” vermoed dat er iets niet in de haak was. „Het klonk allemaal zo vertrouwd. Ik vertel ons 
verhaal als waarschuwing. Het zou heel vervelend zijn als iemand opnieuw het slachtoffer werd.”

Bron: refdag.nl/nieuws/binnenland/…

Deel dit topic

Reacties

ejb
Ook ik krijg af en toe van die vage mails

heb de mail doorgestuurd naar de lokale bank en gelijk opgebeld om te vragen wat dit betekend en desbetreffende mail kwam niet van hun
casev
Erg voor die mensen, maar kom op zeg, we leven in 2012. Je zou toch zeggen dat iedereen door dit soort oplichters heen prikt.
Misschien handig om anno nu eens wat verder te kijken, dan het ref dagblad.....
meelezer
@casev Absoluut niet met je eens. Ongeacht welke krant de slechte boodschap vermeld blijkt dus nog steeds dat misdaad loont. En zolang het loont zal er een "beroepsgroep" zich er in blijven specialiseren.
En ook al klinkt het belachelijk om wachtwoorden te geven, dan nog maakt een ieder fouten. En ook de internet-crimi's worden steeds proffesioneler. Iedere waarschuwing die dergelijke oplichting kan voorkomen is een erg rendabele!
ronk
Ik denk, dat hij gewoon even wil laten weten, dat hij 33.000 euro op de rekening heeft staan. Ik geloof er dus de ballen van. Wat een opschepper!!!
jan.1
Quote @ronk:
Ik denk, dat hij gewoon even wil laten weten, dat hij 33.000 euro op de rekening heeft staan. Ik geloof er dus de ballen van. Wat een opschepper!!!

Maar je bent wel gewaarschuwd.
ronk
@jan.1

Goed opletten moeten we elke dag, en wie niet goed oplet, tja, die komt zichzelf tegen een keer, of beter: meerdere keren.
oldhuus
Toch vreemd dat de bank dan niks doet, en ze weten toch ook waar het geld heen is gegaan, terugboeken?
jani
Je geeft zelf opdracht het geld over te boeken. Dan is het gebeurt. Bij automatische incasso kun je het ten allen tijde terug laten boeken. Zelf kreeg ik geregeld mail van ABN om iets door te geven. Staat inmiddels bij ongewenste mail.
Als een bank iets wil veranderen zal er altijd schriftelijk kontakt zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grond , melkveehouder , bank en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0