Wordt het moderne melkveebedrijf een goudmijn??

Zolang er in deze plannen met inzet van veel fossiele brandstof grote hoeveelheden gras en snijmais worden vergist dan zal de pot met duurzaam goud niet snel gevuld zijn. Zeker niet als er hierdoor nog meer concurrentie om goede landbouwgrond ontstaat:

Moderne boerderij wordt goudmijn


De boer wordt de spil in de biobased economy. Hij genereert onze dagelijkse stroom. Hij voedt de snelgroeiende wereldbevolking. Door nieuwe technologie wordt de boerderij een echte goudmijn.

Uit cijfers van de Universiteit Wageningen WUR blijkt dat boerderijen die de poort naar de samenleving openzetten uitstekend presteren. De omzet van multifunctionele landbouw is de laatste vier jaar met 52 procent gegroeid . Er is meer aan de hand, het broeit en gist in de stal. Overtollig groen uit de sloot gaat samen met mest de vergister in. De stal van vroeger is inmiddels een complete energiecentrale. De positie van de boer wordt sterker. Hij wordt de spil in de ‘biobased economy’. Zijn omzet groeit, want de prijzen stijgen. De stijgende honger van een snelgroeiende wereldbevolking kan alleen gestild worden door een superboerderij die geavanceerde techniek inzet. Al deze ontwikkelingen maken de boerderij van de 21e eeuw tot een regelrechte goudmijn.

Door biomassa steeds ‘geraffineerder’ te kraken, krijgen we een schoon alternatief in handen die een einde kan maken aan de import van dure olie. Boerenorganisaties snappen dat als geen ander, er zijn al boeren met een witte jas in het laboratorium gesignaleerd. De Universiteit zoekt op haar beurt contact met de veeboer, zoals blijkt uit de nieuwe Diary Campusvan de Universiteit Wageningen WUR in Friesland.

Het boereninitiatief Harvesta GG in de Flevopolder is het meest ambitieuze energieproject van het land. Harvest GG wil binnen 10 jaar 300 miljoen m³groen gas produceren. De energie komt vrij bij de vergisting van gras, gewasresten en gewasbijproducten van aanleverende boeren. Het bedrijf in Swifterbant werkt samen met energiebedrijf Essent Grootzakelijk en roept boeren op om gewassen aan te leveren. Friesland krijgt een biogasleiding tussen Leeuwarden en acht boeren in Hantumhuizen voor 40 miljoen m3 groen gas. Heeft er ergens een bioboer nog wat bio-afval over? Met dit laatste restjes bioamssa kunnen de boeren direct door naar de beurs, maar dan bedoelen we de nieuwe Biomassabeurs in Amsterdam

Meer: kennislink.nl

Deel dit topic

Reacties

Jack Rijlaarsdam
De prijs van fossiele brandstoffen zal nog flink omhoog moeten om al dit soort initiatieven financieel aantrekkelijk te maken. Ik heb het idee dat dit soort onderzoekers/auteurs onvoldoende rekening houden met de invloed van marktwerking: iets meer vraag naar voedsel of biomassa maakt de rekensom compleet anders.
cs-agrar
Zolang er biomassa geteeld moet worden voor energieproduktie is duurzaam ver te zoeken
Dre van Helmond
We hebben de laatste 100 jaar , miljoenen jaren energie sparen opgemaakt.We beginnen nu aan onze toekomst .
Hoe lang zal dat goed gaan ?
oldhuus
De Chinezen en Japanners hebben bijna alle landbouwgronden in Afrika opgekocht,ook de visgronden rond Afrika hebben ze gehuurd van de dictators, deze worden bijna leeggevist voor hun eigen thuisfront,De dictators in Afrika kopen weer veel wapens voor dit geld.Zo is de cirkel weer rond

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , landbouw , Mais , stal , energie , landbouwgrond , duurzaam , boerderij , grond , boer , snijmais , vergister , melkveebedrijf , biobased economy , goudmijn , biomassa , bijproducten en goud geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
2