Omzet tweede tak is in vier jaar met 52 procent gegroeid
Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van de Taskforce Multifunctionele Landbouw. Vier jaar geleden werd met de meting begonnen. In totaal doen 13.900 bedrijven in Nederland aan multifunctionele landbouw, 20 procent van alle boeren. De behaalde omzet is vergelijkbaar met de omzet in de biologische landbouw.
De meeste boeren met een tweede tak verzorgen recreatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om een camping, boerengolf of een bed&breakfast. In die sector werd afgelopen jaar 156 miljoen euro verdiend. Met boerderijwinkels werd 147 miljoen omgezet. Daarna volgen natuurbeheer (86 miljoen), zorglandbouw (80 miljoen), kinderopvang (20 miljoen) en educatie (2,2 miljoen).
Kinderopvang en zorglandbouw zijn de afgelopen jaren het meest in omzet gegroeid. Het agrarisch natuurbeheer is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven. Alleen in ganzenbeheer was er een stijging. Agrariërs in Fryslân, Groningen, Utrecht en Zuid-Holland zijn het meest actief met een tweede tak. Multifunctionele landbouw doet de regio vaak goed op gebied van werk, landschapsbeheer en sociale betrokkenheid.
Bron: frieschdagblad.nl/index.asp/?artID=59319
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's landbouw , wageningen-ur , tweede tak en natuurbeheer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
Zo had bijna 60 procent van de kleine landbouwbedrijven (met een standaard opbrengst per jaar tussen 25 duizend en 100 duizend euro) neveninkomsten. Bij de bedrijven met meer dan 3 miljoen euro standaard opbrengst per jaar is dat maar 20 procent. Op de kleinste agrarische bedrijven, met een opbrengst tot 25 duizend euro, wordt minder vaak bijverdiend.
Schapen
Het aandeel bedrijven met neveninkomsten verschilt sterk per sector. In de glastuinbouw wordt het minst bijverdiend, 27 procent in 2010. Bij schapen-, geiten- en paardenbedrijven daarentegen is dit bijna 60 procent.
Bron: bnr.nl/topic/beurs/…