Mestproductie vanaf 2013 aan een duidelijke grens gebonden

Er komt een grens aan de productie van mest voor veehouders. Voortaan mogen ze niet meer mest produceren dan ze op eigen grond en via vaste contracten kwijt kunnen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel hierover van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw).

Overschot verwerken
Als een veehouder toch meer mest produceert, wordt hij verplicht een deel van het overschot te laten verwerken tot een product dat geen dierlijke mest meer is (bijvoorbeeld kunstmestvervangers) of te exporteren.

Duurzaamheid
Mest is volgens de ministerraad een afvalproduct dat problemen kan opleveren voor de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. De nieuwe regels, die 1 januari ingaan, moeten leiden tot meer duurzaamheid.

Overleg
Het systeem is uitgewerkt in overleg met de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (dus niet de NMV??). Het nieuwe stelsel moet op 1 januari 2013 in gaan.

Bron: ANP

Hier een link naar het originele persbericht: Nieuw stelsel voor verantwoorde mestafzet en verplichte mestverwerking

Deel dit topic

Reacties

vaak
Nu zijn de rapen gaar voor ons Brabanders!!!!!!!!!!!!!!!!
Dus boer boer transport valt hier ook onder???
Grasbaal
Quote @de tukker oet twente:
Dus boer boer transport valt hier ook onder???

De omvang van het te verwerken deel van de mest wordt bepaald door de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Over de percentages voor 2013 zal de Tweede Kamer in april/mei worden geïnformeerd

Bron: rijksoverheid.nl/ministeries/eleni/…
Grasbaal
Premier Mark Rutte kan (nog) niet bevestigen dat de nieuwe mestwet het mestprobleem van Nederland oplost.

”Het zal in ieder geval sterk bijdragen aan een oplossing van het mineralenprobleem”, aldus de premier. De Europese Commissie ziet liever dat er wordt ingegrepen in de omvang van de veestapel. Rutte wil dit voorlopig niet, en verwijst hierbij naar het economische belang van de veehouderij voor Nederland

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
oldhuus
Grond is cruciaal in de nieuwe mestwet
George
Grond is veel belangrijker dan quotum.
Frans1
Dit is de wet die onze derogatie gaat redden denk ik
jan.1
Volgens mij veranderd er nix,alle mest heeft al een grond bestemming,alleen moet er nu onnodig gesleept worden met mest,zal ook geen lang leven krijgen.
Frans1
@jan.1

Van alle mest die niet op eigen grond geplaatst kan worden moet een deel ter verwerking aangeboden worden
Grasbaal
Quote @Frans1:
alle mest

Maar zoals ik het heb begrepen zijn die voorwaarden straks per regio verschillend. Er komt waarschijnlijk eenzelfde regio indeling als nu met de varkens en pluimveerechten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , duurzaamheid , grond , mestafzet , henk bleker , mestakkoord en mestproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0