Melkkoeien hebben een eigen temperament

BEDUM – Melkkoeien verschillen al van jongs af aan onderling sterk in de manier waarop zij reageren op prikkels uit de omgeving. Dit temperament bepaalt de reacties van het dier tijdens stressvolle situaties, maar beïnvloedt mogelijk ook de algehele gezondheid. In de toekomst zou temperament in de fokkerij gebruikt kunnen worden om de robuustheid en het welzijn van melkkoeien te verbeteren. Dat concludeert zoötechnicus en oud-Bedumer Kees van Reenen, die op 30 maart promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Melkkoeien reageren als kalfjes al verschillend op prikkels uit de omgeving. Zo stapt het ene dier zelfverzekerd af op een vreemd voorwerp, terwijl het andere beest angstig in een hoekje blijft staan.

Het blijkt ook dat koeien niet loeien uit angst, maar dat ze roepen om soortgenoten. Koeien met temperament zouden gezonder kunnen zijn dan hun angstige soortgenoten. Fokkers kunnen temperament daarom gaan zien als een goede eigenschap, net als sterke benen en vruchtbaarheid.

Jerrycan

Om de verschillen in reacties te bestuderen bracht Van Reenen de dieren in potentieel stressvolle situaties: gedurende korte tijd vastgezet aan een halter, afgezonderd van soortgenoten en geconfronteerd met een persoon of onbekend voorwerp. Voor deze laatste test gebruikte hij een jerrycan. ‘Het kalf of de koe betreedt bij deze test een kale ruimte waarin na enkele minuten via een katrol een gekleurde jerrycan verschijnt,’ vertelt Van Reenen. ‘De variatie tussen de dieren onderling wordt dan goed zichtbaar: het ene dier maakt al binnen enkele seconden contact met de jerrycan, een ander dier durft het ding de hele test van tien minuten niet aan te raken.’

Radio interview met Kees van Reenen: rtvdrenthe.nl/nieuws/…

Bronnen: rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp/… en noorderkrant.nl/nieuws/3873/…

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Meestal zijn koeien die angstig zijn en temperament hebben de sterkere, deze staan meestal ook snel op na melkziekte of zwaar kalven.
Koeienboer Jannes
Angstig en temperament zijn mijn inziens twee verschillende dingen.

d'r moet in ieder geval wel een beetje pit in zitten, maar te veel is ook niet handig in de omgang.
Koeienboer Jannes
Hebben er al niet eens resultaten van een zelfde test in de veeteelt gestaan?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , koe , gezondheid , fokkerij , dieren , fokkers en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0