Bij DMK staat deur voor DOC wijd open



Door Tiny Brouwers,

Bestuur en directie van zuivelcoöperatie DOC Kaas in Hoogeveen presenteren woensdag de koers voor de toekomst aan de leden. Een fusie met het Duitse DMK lijkt de meest waarschijnlijke optie. Topman Josef Schwaiger van DMK hoopt het vurig.


Vanuit binnen- en buitenland wordt komende week met meer dan gewone belangstelling gekeken naar de voorjaarsvergaderingen van DOC Kaas. Het wordt uitermate spannend of de DOC-leden de zelfstandigheid van hun coöperatie willen behouden of gaan voor een fusie. En zo ja: met wie dan?

In november kwam een voorstel van directie en bestuur om te fuseren met de grootste zuivelcoöperatie van Duitsland, Deutsches Milchkontor GmbH (DMK) een aantal procenten tekort. Niemand zal verbaasd opkijken als bestuur en directie de komende week met een nieuw voorstel komen om te fuseren met DMK.

Spannend dus, ook voor topman Josef Schwaiger van DMK in Bremen. Hij gaf de DOC-leden tijdens de beslissende vergadering in Zwolle een overzicht van de DMK-activiteiten en -cijfers. In zijn kantoor vlak bij het vliegveld van Bremen vertelt hij: ,,U mag best weten dat ik bijzonder treurig was dat in november bij DOC Kaas geen tweederdemeerderheid werd gevonden voor samenwerking met DMK. Ik vind nog altijd dat beide coöperaties uitstekend bij elkaar passen. Ik hoop daarom dat het laatste woord nog niet is gezegd.’’

Schwaiger somt de voordelen van een fusie op. ,,DOC en DMK zijn beide sterk in kaas. DMK bouwt zijn internationale afzet uit en dat is goed voor DOC Kaas, terwijl deze coöperatie door ons uitstekend kan worden ondersteund bij de spreiding van haar marktrisico’s. We kunnen elkaar ook uitstekend aanvullen, omdat onze ophaalgebieden van boerderijmelk perfect aan elkaar grenzen.’’

,,Ik weet uit de Nederlandse media dat het Deens-Zweedse zuivelconcern Arla Foods ook voorkomt op het verlanglijstje van menig DOC-lid”, vervolgt hij. ,,We hebben zeer goede contacten met die zuivelcoöperatie. Zo hebben we met Arla een joint venture gesticht voor de verwerking en verkoop van wei. Daarom kennen we hun kaasstrategie. De focus van Arla ligt op kaasspecialiteiten, die tegen zo hoog mogelijke prijzen worden verkocht. Wij richten ons met bijzonder grote producties kaas op het kostleiderschap. Hier liggen DOC Kaas en DMK dichter bij elkaar dan DOC en Arla. Maar duidelijk is: het zijn de eigenaren van DOC Kaas, de melkveehouders, die het ultieme besluit moeten nemen over hun toekomst.”

Zuivelcoöperatie DMK is vorig jaar mei ontstaan uit de fusie van Nordmilch en Humana Milchindustrie.

Schwaiger: ,,Als ik zie hoe DMK er na die paar maanden voorstaat, dan vind ik de fusie goed geslaagd. Maar we zijn er nog niet. Uiterlijk 2013 moet onze IT op orde zijn. De innovatiekracht moet omhoog. We werken aan de nieuwe opzet van de totale zuivelproductie in onze fabrieken. Ook het ophalen van de melk moet op een nieuwe efficiënte manier vorm krijgen.”

Het coöperatieve concern boekte vorig jaar bij een 0,2 procent gedaalde melkaanvoer van 6,8 miljard kilo melk - omdat er minder industriemelk was aangekocht - een omzet, die met 500 miljoen euro steeg naar 4,5 miljard euro. Deze omzet werd voor bijna de helft gerealiseerd met kaasverkopen, voor iets meer dan 40 procent door verse melk en melkproducten en voor ongeveer 10 procent door melkpoeders. Bij een winst van ruim 20 miljoen euro na belastingen bedraagt het eigenkapitaal van de onderneming nu zo’n 32 procent.

Melkprijs

De gemiddelde melkprijs van DMK steeg vorig jaar met ongeveer 4 cent naar 34,03 cent per kilo standaardmelk met 4 procent vet en 3,4 procent eiwit, bij een aangevoerde hoeveelheid van 500.000 kilo melk. Maar de gemiddelde Duitse melkprijs over 2011 kwam uit op 34,5 cent per kilo melk.

Schwaiger: ,,Bij die melkprijzen worden soms appels met peren vergeleken. Er zijn zuivelondernemingen die niet meer dan 300 miljoen kilo melk afnemen en met hun merkproducten vervolgens een melkprijs realiseren van 36 cent. Maar vergeet niet dat wij 6,8 miljard kilo melk moeten afzetten in de vorm van zuivelproducten. Ons centrale uitgangspunt is dat DMK haar melkveehouders een melkprijs wil betalen die behoort tot de bovenste 33 procent van Duitsland.”

Meer: Nieuwe Oogst.nu

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
topagrar.com/news/…

Gemiddeld 33,7ct ipv 34,03
oldhuus
Met deze melkprijs van DOC kunnen ze in Duitsland de melkprijs mooi opkrikken,DOC is voor de Duitsers een goede partner !
oldhuus
DOC is een ideale bruid voor DMK
kaas
Wat voegt de fusie toe aan onze melkprijs??
MTSTAMMINGA
@kaas
Kaas we zitten in een tijd dat je,je moet afvragen wat zakt hij mindere denk ik
Kheb het al vaker gezegd, ga gewoon 5 jr samenwerken en kijk dan weer hoe de vlag erbij hangt, het is natuurlijk wel een POTSIERLIJKE vertoning als een fusie (overname)voorstel word weggestemd , dat er dan een tweede ronde opvolgd om alsnog de zaak er door te drukken, als de fusie in eerste ronde was aangenomen , was erook geen tweede ronde gekomen om de zaak terug te draaien, Het geheel is een aanfluiting voor het bestuur !!!
mlkvhoudr
@de tukker oet twente

Wijze woorden uit het oosten 😃 ik zou ammenooitniet nu voor gaan stemmen als ik eerst tegen was.

Laten we voor de doc boeren hopen dat er wat anders uit rolt dan weer meer van het zelfde
kaas
We zullen het morgen wel horen met wat ze domme voorstellen weer komen dit bestuur van doc
@kaas Hou ons FF op de hoogte KAAS, grt tukker.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , melk , melkprijs , fusie , kaas , voer , eiwit , doc-kaas , arla-foods , melkveehouders , arla , doc , zuivelconcern , zuivelcoöperatie , coöperatie , melkaanvoer , dmk , coöperaties , toekomst en boerderijmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1