Zaterdag: DDB-zuivelsymposium over uw toekomst als melkveehouder!

DDB-zuivelsymposium “Samen sterker: coöperatie en lid”

Wie van jullie gaan hier heen??. Het is een flinke zit, bijna dagvullend, maar hopen dat het zaterdag niet al te mooi weer is:


De Hervorming van het EU Zuivelbeleid nadert de eindstreep.
Producentenorganisaties, contracten en onderhandelingen over volume en melkprijs moeten de positie van melkveehouders in de zuivelketen versterken.

Maar wat betekent dat voor de, grotendeels coöperatief georganiseerde, Nederlandse melkveehouders nu coöperaties in het nieuwe zuivelbeleid worden vrijgesteld van de plicht om met hun leden te onderhandelen? Welke belemmeringen leveren de Mededingingswet en de Nma nog op? En hoeveel kans van slagen heeft een Nederlandse producentenorganisatie in de onderhandelingen, als 95% van de melkveehouders niet mag onderhandelen over zijn/haar melkprijs?

De DDB vindt het tijd dat de Nederlandse melkveehouders deze vragen voor kunnen leggen aan deskundigen uit de melkveehouderijsector en organiseert daarom op (zaterdag) 17 maart 2012 een zuivelsymposium in Hotel Hilversum - de Witte Bergen Rijksweg 2, 3755 MV Eemnes (Laren), van 10.30 uur tot 15.45 uur met de titel:

Samen sterker: coöperatie en lid
Een symposium over de toekomstige mogelijkheden van de Nederlandse melkveehouders binnen de zuivelondernemingen en producentenorganisaties en de hobbels die zij daarbij moeten overwinnen om hun positie in de zuivelketen daadwerkelijk te versterken.

De sprekers zullen allemaal vanuit hun eigen expertise ingaan op de visie die zij hebben omtrent het versterken van de positie van de producent in de zuivelketen: Kees Wantenaar zal het als waarnemend voorzitter van het PZ hebben over de toegevoegde waarde van het PZ voor de melkveehouders ná 2015. Greetje van Heezik, advocaat bij Houthoff Buruma, is gespecialiseerd in de Europese en nationale mededingingsregels en de Europese landbouw- en marktordeningsvoorschriften en geeft inzicht in de mededingingsrechtelijke positie van zuivelondernemingen en producentenorganisaties en de mogelijkheden om de positie van producenten in de keten, binnen de grenzen van de mededingingsregels, te versterken.

Teunis Sterk, voorzitter zuivelcoöperatie Deltamilk, zal zijn visie geven op de positie en invloed van leden binnen een zuivelcoöperatie. Joop Kleibeuker, Secretaris Generaal bij de Europese koepel voor melkverwerkers, EDA (European Dairy Association) geeft inzicht in de toekomstvisie van de Europese zuivelverwerkers. Krijn Poppe, econoom en onderzoeker bij LEI Wageningen UR, zal over de rol en functie van kostprijs- en kritieke melkprijsberekeningen praten.

Sieta van Keimpema, voorzitter DDB en vicevoorzitter van de EMB, praat over de visie van de DDB/EMB die zal leiden tot een maatschappelijk verantwoorde en duurzame zuivelketen waarin een kostendekkende melkprijs essentieel is. Dagvoorzitter is Eelke Lok, programmamaker bij Omrop Fryslan.

Het volledige programma: ddb.nu/images/pdf/…

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Alles gaat weer veranderen ,niks is meer zeker,maar de melkveehouder melkt gewoon door.
MTSTAMMINGA
@oldhuus
Deden we toen de superheffing kwam ook gewoon 2 keer dags melken :):)

Kan me de protesten nog wel herhinderen van toen
En het is anders gegaan dat we doen dachten dat het zou gaan
NieuwsGrazer2
Het symposium is gestart, helaas nog veel lege stoelen
jan.1
Zal niet vol komen ook denk ik,want overal rijden de tanken met stront rond en alles is al een x gezegd en onderhandelen over je melkprijs is alleen in Frankrijk mogelijk..
als je tenminste getekend hebt.
gerrie-hul
Is Wimsumar er ook want die mis ik hier
jan.1
Quote @gerrie-hul:
Is Wimsumar er ook want die mis ik hier

Ja,hij zit ergens voor in de zaal,die man met die luciferhoutjes in z,n ogen.
casev
Quote @jan.1:
Zal niet vol komen ook denk ik,want overal rijden de tanken met stront rond en alles is al een x gezegd en onderhandelen over je melkprijs is alleen in Frankrijk mogelijk..
als je tenminste getekend hebt.

Met alle respect voor de organisatie. Maar zo`n symposium te organiseren in het voorjaar, kan je hierop wachten........
oldhuus
De NMV en LTO had ook al op diverse plaatsen vergaderingen ,de boeren zijn al weer druk aan het werk op het land en zo hoort het,ze horen en lezen ook dat alles verandert ,maar niemand kan precies zeggen hoe het wordt,onzekerheid is troef,dat zijn de boeren ook wel gewend,waarom dan al die vergaderingen bezoeken ?
Grasbaal
DDB zuivelsymposium “Samen sterker”, sterk bezet

Een sterk programma met aansprekende sprekers, levert een betrokken publiekop met kopstukken uit de zuivelsector. Aanwezig waren, naast een groep DDB-leden en collega-melkveehouders,de voorzitters en vicevoorzitters van drie grote Nederlandse zuivelcoöperaties, collega-belangenbehartigers in de melkveehouderij, managers uit de zuivelindustrie en afgevaardigden van het landbouwministerie en het Productschap Zuivel. Het bestuur van de DDB ziet daarmee terug op een geslaagd zuivelsymposium dat een breed zuivelpubliek heeft weten te interesseren!

Positieve markt
Zowel plaatsvervangend voorzitter van het Productschap Zuivel, de heer Kees Wantenaar, als de Secretaris-Generaal van de Europese koepel van de zuivelindustrie EDA de heer Joop Kleibeuker,zien de toekomst voor de zuivelsector positief tegemoet. Een wereldwijd groeiende vraag naar zuivel door de toename van de welvaart, die groter is dan de groei van het aanbod zijn in hoofdzaak reden voor die positieve opstelling.

Een visie die door de DDB niet wordt betwist, echter is daarmee nog niet gegarandeerd dat ook de zuivelproducenten van deze groeiende afzet hun deel van de ‘koek’ ontvangen. Immers, ondanks de enorme groei in de afgelopen decennia van de Nederlandse zuivelindustrie in vermogen en invloed, zijn de melkproducenten in Nederland er in diezelfde periode drastisch op achteruit gegaan: de kritieke melkprijs ligt al meer dan tien jaar beneden de opbrengstprijs, de schuld van de Nederlandse melkveehouders bij de Rabobank is in deze tien jaar meer dan verdubbeld en het rendement op eigen vermogen ligt op het nulpunt.

Melkprijs en kostprijs
Uit de cijfers van de heer Poppe, econoom en onderzoeker bij het LEI - Wageningen, blijkt dat de kostprijs voor melk de komende jaren waarschijnlijk zal toenemen, opnieuw alle reden om er voor te zorgen dat melkproducenten een eerlijke prijs voor hun product uitbetaald krijgen. Een doelstelling die, via de nieuwe marktordeningvoorstellen in het GLB door middel van de extra mogelijkheden die geboden worden aan producentenorganisaties, meer mogelijkheden biedt dan in het tot nu toe gepresenteerde Melkpakket. Hoewel ook daar, binnen de structuur van de zuivelcoöperatie, nieuwe kansen liggen, aldus mevrouw Greetje van Heezik, jurist bij Houthoff Buruma, gespecialiseerd in Europese en nationale mededingingsregels en de Europese landbouwen marktordeningsvoorschriften.

Oproep
De DDB heeft in haar presentatie alle schakels in de zuivelketen uitdrukkelijk opgeroepen om met hun lobby in Brussel niet te rechtlijnig alleen het eigen belang van hun schakel in de zuivelketen na te jagen, maar het belang van de totale zuivelsector in het oog te houden. Zij kunnen bij hun lobbywerkzaamheden bij de Europese Commissie, het belang van eerlijke marktregels die voor iedere schakel in de keten tot een rechtvaardig rendement leiden, ondersteunen om ervoor te zorgen dat iedere marktdeelnemer door scherpe en transparante marktregels dezelfde concurrentiepositie heeft.

Bovendien is dat het uitgangspunt van het in Nederland en de EU beoogde duurzaam, maatschappelijk ondernemen. Een monitoringsagentuur die de kostprijs van melk en alle, voor de melkprijs, relevante marktbewegingen registreert en coördineert is daarbij beslist noodzakelijk om te kunnen toetsen of de doorgevoerde wijzigingen in het EU zuivelbeleid leiden tot een zuivelsector met een versterkte
positie voor de melkproducent. Dat het lid van een zuivelcoöperatie daarbij ook zelf een verantwoordelijkheid heeft binnen zijn zuivelcoöperatie werd door de heer Teunis Sterk, voorzitter van zuivelcoöperatie Deltamilk, nadrukkelijk naar voren gebracht

In de maand april houdt de DDB ledenavonden door het hele land waar de uitkomsten van het DDB symposium en de toekomstige stappen van de DDB verder worden toegelicht om te zorgen voor een versterkte positie van de Nederlandse melkproducent.

Namens het DDB- bestuur,
Sieta van Keimpema, voorzitter
Grasbaal
Presentatie Kees Wantenaar in het hol van de leeuw - Hier de 9 "leukste" minuten geplukt uit een presentatie van in totaal 28 minuten
Grasbaal
Greetje van Heezik over de mededingingsregels. 3 minuten uit een presentatie van bijna een half uur over de mededingingsregels. In dit stukje een uitleg over de mogelijkheden op dit gebied.
Grasbaal
Http://vimeo.com/38841942

Een vraag uit de zaal aan Joop Kleibeuker - Secretaris Generaal bij de Europese koepel voor melkverwerkers, EDA (European Dairy Association) over de toekomstvisie van de Europese zuivelverwerkers.
cs-agrar
@Grasbaal
nou Co, als dat de leukste minuten waren...
Grasbaal
Quote @cs-agrar:
leukste minuten

Greetje had een taai, ingewikkeld en moeilijk te volgen verhaal, Teunis Sterk kon het beter uitleggen:
mlkvhoudr
@cs-agrar

Dat is van die taal, dat je het beste je ogen dicht kan doen en dat je je alleen maar hoeft te concentreren op wat er nou gezegd wordt, en dan moet je nog 3 keer luisteren en dan kom je volgens mij tot de conclusie dat je nog steeds zelfstandig ondernemer bent en dat je het niet van deze regelgeving moet hebben.

Maar alleen jij komt tot die conclusie he, ik kom gewoon tot de conclusie dat ik te dom ben om dit te snappen 😉

Want volgens mij zegt ze dat zelfverwerkende cooperatie's er geen gebruik van zullen maken en niet zelf verwerkende cooperaties wel.

Maar wat dan in de lieve vrede niet zelf verwerkende cooperaties zijn is mij een raadsel of ze moet leveranciersvereniging bedoelen.
Grasbaal
Hier een groot deel van de presentatie van Sieta:
Grasbaal
Hier een vermakelijke discussie tussen een oudere DDB melkveehouder en Kees Wantenaar over hetzelfde onderwerp als dit: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/movie/141/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , nma , wageningen-ur , emb , ddb , deltamilk , melkveehouders , zuivelcoöperatie , coöperatie , lei , zuivelketen , dairy , sieta , coöperaties , 2012 , toekomst , toegevoegde waarde en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0