Oproep voor betere moederzorg valse stemmingmakerij

Het wel niet erg vlotten met een verbod op nieuwe en grotere stallen, daarom richten "de dierenvrienden" hun pijlen weer rechtstreeks op de veehouders:

De moederloze veestapel - Dit onderwerp was zojuist te zien op TV: eenvandaag.nl/binnenland/39982/… gelukkig nuanceerde Henk Jan Ormel in deze uitzending de boel nog een beetje.

Hieronder enkele citaten uit het persbericht van Wakker Dier:


Kalveren worden meestal direct na de geboorte bij de moederkoe weggehaald. Dit maakt hen angstiger en minder sociaal. De kalveren krijgen vaak diarree en de moederkoe aanzienlijk vaker pijnlijke uierontsteking
wakkerdier.nl/uploads/media_items/…
Wakker Dier vindt dat Staatssecretaris Bleker bij de herziening van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren, die voor dit jaar gepland staat, betere moederzorg in de wet moet vastleggen.

De wet moet veel beter worden gehandhaafd en het massaal 'overleggen' van biggen naar pleegzeugen expliciet verboden. Bij kalveren is er veel weerstand onder boeren omdat de melk voor menselijke consumptie wordt gebruikt. Veehouders zijn er dus niet happig op om deze melk aan het kalf te geven. Desondanks houden een dertigtal (voornamelijk biologische) melkveehouders naar tevredenheid hun kalveren bij de koe. Zij zien dat de kalveren zich beter in de kudde handhaven en meer weerstand opbouwen. Deze boeren zien het geven van een deel van de melk aan de eigen kalveren als een goede investering in hun toekomstige melkkoeien.

Kalveren blijven van nature 6 tot 12 maanden bij de moederkoe, maar worden in de melkveehouderij meestal gelijk na de geboorte weggehaald. Het gevolg is dat de moederkoeien aanzienlijk vaker uierontsteking krijgen en het kalf vaker diarree krijgt en slechter groeit. Kalveren die opgroeien bij de moeder zijn later socialer en minder angstig. Ze blijken later ook betere moeders: als ze de mogelijkheid krijgen om later hun eigen kalveren te verzorgen, dan geven ze betere maternale zorg. Bovendien ontwikkelen ze zich evenwichtiger en zijn daardoor gezonder. Een dertigtal (vnl biologisch) melkveehouders laten kalveren al met succes bij de koe lopen.

Wet Dieren
Momenteel is Staatssecretaris Bleker bezig met de herziening en samenvoeging van de bestaande welzijnswetgeving tot één 'Wet Dieren'. Onder meer de huidige Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) 'Scheiden van Dieren', waarin is bepaald of jonge dieren bij hun moeder weggehaald mogen worden, wordt hierin met andere regels samengevoegd tot één AMvB 'Houders van Dieren'. De bedoeling was dat de Staatssecretaris hierbij tevens de huidige wetenschappelijke inzichten zou verwerken en daarmee de welzijnseisen rond het scheiden van moederdier en jong zou aanpassen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds duidelijker dat het vroegtijdig scheiden van moederdier en jong tot welzijns- en gezondheidsproblemen leidt. Het ziet er echter naar uit dat staatssecretaris Bleker de bestaande regels ongewijzigd wil laten.

Bron: wakkerdier.nl/wakker-dier-persberichten/…

Deel dit topic

Reacties

hookwood
Zouden ze nou nooit moe van zichzelf worden? Ze hebben de ene (niet succesvolle kiloknallerkoe actie) nog niet gehad en de volgende komt er weer aan. Wakker dier heeft maar een doel voor ogen, de veehouderij weg uit Nederland.
casev
Maar ondertussen weten ze het in zo`n reportage weer zo te draaien, dat bij de onwetende consument de Moedergevoelens gaan spreken, en met hun gedachtengang meegaat.

Immers, het ziet er allemaal wel erg leuk en lief uit, bij zo`n biologische boer.....
kleitokkers
Geen aandacht geen stemmen geen stemmen geen baan
jan.1
Als je het niet kan winnen met de waarheid dan ga je liegen,zo zie ik het bij de mensen bij wakker dier.Tis vandaag weer mooi weer geweest en de burger komt dan weer graag bij onze koeien kijken in onze stal.En elke zich zelf respecterende burger weet ook dat de boer meer verstand heeft van dieren als een bij volleverstandliegenderespectloselosgeslagen10hoogwonendewakkerdier.
Koeienboer Jannes
@grasbaal Bedoel je met die dertig de groep van www.familiekuddes.nl ?
Koeienboer Jannes
Nu met andere link hopelijk doet video 't nu wel.
ambtenarenhater
Die lui van wakker dier hebben niets met dieren , hun enige drijfveer is hun haat tegen de nederlandse boer, de beste boeren van de wereld , nergens hebben dieren het zo goeg als hier, maar dat intereseert die flapdrollen niet.
oldhuus
Laat ze eens in het buitenland kijken,ze denken dat het daar allemaal ideaal is
Farmer_
Als ze dit voorleggen op de dam, zal ook zo'n 90% zeggen dat het zo moet, die gasten leven niet in realiteit.
Grasbaal
Ik kan hun gedachtegang niet altijd volgen: volgens Karen Soeters ‏van de PvdD is er Mond- en klauwzeer in Egypte (een land zonder megastallen): tinyurl.com/76mxcv4/ en daarom moeten mensen hier actie voeren tegen megastallen?: Lijkt ver weg is dichtbij! #stopmegastallen #wezijnhetmegazat Zie jullie zaterdag! bron: twitter.com/…
mlkvhoudr
Quote @Grasbaal:
Ik kan hun gedachtegang niet altijd volgen

Pas als je ze wel kunt volgen moet je je zorgen gaan maken co 😉
hookwood
Quote @mlkvhoudr:
Quote @Grasbaal :Ik kan hun gedachtegang niet altijd volgen

Pas als je ze wel kunt volgen moet je je zorgen gaan maken co

😃
Richard1
En zelf brengen ze hun baby van 6 wkn naar het kinderdag verblijf.

Ik kan er niet veel mee met dit soort verhalen. De enige les die we er uit kunnen trekken is dat we zo open mogelijk moeten communiceren naar de burger toe en ons verhaal vertellen. En niet wachten tot de PvdD weer wat roept en dan weer in de verdediging moeten.
casev
Ik kon het niet laten, en wat begonnen te discussieren op de facebook reacties van deze ``dierenvrienden``.

Hou je `n heel verhaal, krijg je dit antwoord:

``Het gaat er uiteindelijk gewoon om dat dierenmelk voor dieren is en mensenmelk voor baby's. Dieren en hun afscheidingsproducten zijn niet gemaakt om voor de mensen als voedsel te dienen.``

Ik kan soms best wel `n stukje meedenken met de ``dierenvrienden``, maar zo`n antwoord als dit, kan ik echt met de pet niet bij....
oldhuus
Friesland Campina neemt dit zo over ,ze zijn erg gevoelig voor dingen die Wakker Dier en consumenten roepen,wordt zo weer opgenomen in Focus Planet
Chocomel
@casev Vraag die gasten is waarom wij het gebid hebben van een omnivoor...
oldhuus
Wij richten straks allemaal kalvercreches in ,klinkt toch veel beter in de oren van de consument en Wakker Dier
kleitokkers
@oldhuus mooie term elke boer noemt zijn kalverafdelingen voortaan kalvercreches goed voor communicatie met consument.
Grasbaal
De kalvercreche van de Gebr. Hoeksma is een mooi voorbeeld:

pictures.nieuwsgrazer.nl/groot/2012/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , melk , koe , kalveren , investering , biggen , wakker-dier , dieren , stallen , uierontsteking en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
86