Bleker komt met concrete dieraantallen die de megastal grens moet gaan aangeven

Milieudefensie is blij dat staatssecretaris Bleker aankondigde nog voor de zomer met wetgeving te komen tegen megastallen

Volgens Hugo Hooijer van Milieudefensie komt Staatssecretaris Henk Bleker voor de zomer met concrete dieraantallen die de grenzen moeten aangeven. “Tot nog toe wilde Bleker maar geen grens stellen, nu gaat dat dan toch gebeuren.”

Waar Bleker de grens precies gaat trekken is nog onduidelijk. Wat Milieudefensie betreft moeten die grenzen aansluiten op de normen voor een megastal van kennisinstituut Alterra. Het gaat dan bijvoorbeeld om 250 melkkoeien of 7.500 vleesvarkens.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Staatssecretaris Henk Bleker van EL&I komt in april met een eerste indicatie van het maximaal aantal dieren dat per bedrijfslocatie mag worden gehouden. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens Bleker is het vaststellen van een maximaal aantal dieren per locatie nodig om het platteland en de structuur in de agrarische sector gezond te houden. 'Dat is nog belangrijker dan dierenwelzijn', vindt de staatssecretaris. 'Dierenwelzijn is een kwestie van levensruimte en het aantal dieren per stal is daar geen graadmeter voor.'

'De Nederlandse regering maakt met haar beleid liberalisering mogelijk', zei Bleker. 'Maar het is voor mij helder dat kleine en middelgrote bedrijven niet gebaat zijn bij ongebreidelde groei.'

2000 koeien
Jonge boeren vertellen mij dat zij een gigantische stal van 2000 koeien en bedreiging vinden voor het voortbestaan van hun bedrijf, liet de bewindsman weten. 'Die discussie speelt enorm aan de boerenkeukentafel. Wellicht nog wel meer dan in de burgermaatschappij.'

VVD-Kamerlid Janneke Snijder liet weten de grootte van een agrarisch bedrijf geen zaak van de overheid te vinden. Bleker wil de komende maanden een maatschappelijke discussie voeren over de omvang van megastallen in Nederland.

Auteur:Arno de Snoo

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Guus Geurts
'De Nederlandse regering maakt met haar beleid liberalisering mogelijk', zei Bleker. 'Maar het is voor mij helder dat kleine en middelgrote bedrijven niet gebaat zijn bij ongebreidelde groei.'

Tja, wat moet je met deze nietszeggende en hypocriete woorden als gezinsbedrijf? Mooie woorden maar vergeet maar dat er een beleid komt dat tot een stabiel inkomen en kostendekkende prijzen leidt voor meer milieu- en diervriendelijke producten.
Met deze voortgaande liberalisering verliest zelfs de grootste
megastal het van hun collega's in Brazilië.

Het zou mooi zijn als er ook veel boeren naar Amsterdam komen zaterdag, die wel voor marktregulering (importbescheming en productiebeheersing) zijn. In Duitsland kon het ook in januari: 23.000 boeren en burgers gezamenlijk op straat.
Zie wwww.wezijnhetmegazat.nl
doordraaier
Tja 2000 koeien zijn er te veel, terwijl veel ondernemers nieuwe stallen hebben gezet om naar 200, 300 of 600 koeien uit te bereiden. Is dit wel goed? Waar trek je de grens?
2000 koeien heb je gewoon nodig om de hele dag werk te hebben, waar bemoeid bleker zich mee ???
gezienus
Je spreekt van een megastal bij de volgende aantallen dieren (bron: Alterra):
•7.500 vleesvarkens,
•1.200 fokvarkens,
•120.000 leghennen,
•220.000 vleeskuikens,
•250 melkkoeien of
•2.500 vleeskalveren

die getalen waren toch al bekend ??????????
hookwood
Alles is natuurlijk betrekkelijk:

Grasbaal
Als je een grens wil trekken, hangt het er vanaf waarom je deze wilt trekken. Als dat is vanwege de ruimtelijke impact, dan is de Wet ruimtelijke ordening het aangewezen kader.

Maar ruimtelijke kwaliteit verschilt van plaats tot plaats, een grens aan de omvang van een bedrijf voor heel Nederland is dus niet met ruimtelijke argumenten te onderbouwen”, zegt Willem Bruil van het Instituut Agrarisch Recht

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Grasbaal
Bleker moet megastal definiëren voor Dion Graus

De Tweede Kamer heeft een motie van het Heerlense PVV-kamerlid Dion Graus aangenomen over megastallen.

Daarin wordt CDA-staatssecretaris Henk Bleker gevraagd een duidelijke omschrijving van het begrip megastal per diersoort te geven. Volgens Graus wordt de discussie over voor of tegen megastallen al jaren vervuild omdat er geen duidelijke normen bestaan. Pas als die er wel zijn , kan een serieuze discussie worden gevoerd , zo stelt hij.

De motie van Graus kon rekenen op de steun van een ruime meerderheid. Alleen SP , GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Bron: l1.nl/nieuws/…
Grasbaal
Wet megastal pas in 2013

Staatssecretaris Henk Bleker wil pas per 1 januari 2013 de wet megastallen in laten gaan. Dat stelt de Partij voor de Dieren (PvdD).


Bleker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de wet megastallen wordt geregeld binnen de Wet dieren. Naar verwachting treedt deze wet per 1 januari 2013 in werking.

Tot die tijd zou er dus geen begrenzing van het aantal dieren per bedrijfslocatie, zoals Bleker heeft aangegeven in zijn voorzet op de wet megastallen.

Stormloop
Volgens een tweet van Esther Ouwehand van de PvdD zou dat de komende tijd tot een stormloop op vergunningen voor grote stallen leiden. Ouwehand wil een debat hierover met de staatssecretaris.

Bron: Nieuwe Oogst.nu
oldhuus
Welke boer heeft in z'n eentje 250 koeien, zijn meestal toch wel broers of grote families, dan kun je toch bedrijf opsplitsen en elders verder uitbreiden.
Grasbaal
Verzet tegen grenzen megastal

DEN HAAG – Staatssecretaris Bleker (Landbouw) krijgt de Tweede Kamer nog niet mee in zijn poging grenzen te stellen aan megastallen, bleek woensdag bij een Kamerdebat.


De staatssecretaris stelde de Tweede Kamer vorige week voor dat boeren op hun bedrijf maximaal 500 koeien, 2000 melk­geiten, 2000 vleeskalveren, 2000 zeugen, 10.000 vleesvarkens, 175.000 leghennen of 240.000 vleeskuikens mogen houden.

ChristenUnie en CDA riepen het kabinet woensdag per motie op nu nog geen landelijke grenzen voor veehouderijlocaties in te stellen. Wat die partijen betreft, moet Bleker de uitkomst afwachten van een onderzoek van de Gezondheidsraad naar de gezondheidsrisico’s voor de bevolking van de blootstelling aan schadelijke micro-organismen uit de veehouderij.

GroenLinks en PvdA stelden in een motie andere maxima voor. Zij willen dat boeren op één locatie niet meer dan 7500 vleesvarkens, 1200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien en 2500 vleeskalveren mogen houden.

Bleker ontraadde dat: „Dan zouden heel veel bedrijven al heel snel aan hun grens komen.”

Bron: refdag.nl/nieuws/politiek/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , stal , koeien , megastal , milieudefensie en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
3