0,4 hectare per koe simply the best

Een van de redenen waarom ik gestart ben met dit nieuwe Prikkebord is omdat het beter aansluit met Twitter en Facebook. Daarop zijn regelmatig leuke discussies of nieuwtjes geplaatst door "bekende melkveehouders". Hieronder een bijdrage van Jan Cees Vogelaar. Ik denk dat de meeste melkveehouders ook wel in zijn voor een dergelijke simpel en makkelijk te controleren norm:

Goed stuk in Boerderij vandaag van @elbertdijkgraaf over mest. Ik zeg stop de papieren waanzin en doe 0,4 hectare per koe simply the best

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Ik ben natuurlijk voor dit systeem
Maar denk toch dat het maar niet door moet gaan
In verbandt met het verschil in opbrengend vermogen van de grond
En krijgen we noch het probleem wat is een 0.4 ha voor een koe
Kunnen we dan de wegberm ook meetellen 😁
dorpsrandhoeve
Ik vond die man vroeger al een idioot. Hij kwekt vooral wat hem goed uitkomt, en verliest alle werkelijkheid uit het oog.
Coen
Het opbrengend vermogen van de grond zal al vanaf 2014 bepalen hoeveel melkkoeien er gehouden mogen worden, een strakke administratie zal het gevolg zijn.

op de vruchtbare gronden in de polders zullen dus meer melkkoeien gehouden mogen worden en op natuurgronden op het oude land zullen dus nauwelijks nog melkkoeien gehouden mogen worden.
henk bleker heeft dit scenario al een paar keer aangehaald, zal vanaf 2014 werkelijkheid worden.
brabo
Jan Cees bedoelde het goed, maar heeft zich helaas in het getal vergist. Hij bedoelde niet 0,4 ha per koe, maar hij bedoelde 4 koeien per ha. Dit klinkt ook gelijk veel logischer want met een beetje bemesting kun je makkelijk 4 koeien op 1 ha aan de vreet houden.
JAAP AAP
Dus Coen, na 2014 mag je geen mest meer afvoeren en geen ruwvoer meer aankopen?
Coen
@JAAP AAP alles mag natuurlijk.
of er aan de liters, geproduceerd op basis van aankoop ruwvoer en mestverwerking, iets verdiend gaat worden is natuurlijk nog een open vraag.
dorpsrandhoeve
@CoenHier in de streek is het vrij normaal dat een melkveehouder voer aankoopt en mest af voert. Het maakt je wel kritisch. tenminste mij wel.
Anderzijds moet je constateren dat grondprijzen hier op plaatsen over de 60000 per ha gaan. Of de oplossing zoeken in grondaankopen de goede oplossing is, is dan ook nog maar de vraag.

Ook moeten we constateren dat hier op de goede zandgronden en de beregenbare zandgronden afgelopen jaar mits goed bewerkt gewoon flink over de 20 ton droge stof mais kon worden geoogst.
hookwood
Quote @Coen:
of er aan de liters, geproduceerd op basis van aankoop ruwvoer en mestverwerking, iets verdiend gaat worden is natuurlijk nog een open vraag.

Net alsof grondaankoop goedkoper is....
de broer van Gait
Ik heb nog nooit een interessante discussie op Twitter gezien, jullie wel?
George
Ik heb nog nooit getwitterd dus ik weet niet wat ik ervan moet denken.
Coen
@hookwood als eigen ruwvoerproductie en eigen mestafzet bij ons met een melkdruk van 15.000 kg melk per ha straks 20 cent gaan opbrengen dan zijn de kosten van grondaankoop goedkoper.
mlkvhoudr
@de broer van Gait @george

Jongens toch, het is de toekomst dat twitteren 😉 Ik ben alleen ook zo'n simpele boer die naar de toekomst toe leeft, maar er nog niet is 😉

Maar nu mijn serieuze mening over twitter : voor mensen die exposure nodig hebben zal het best nuttig zijn, gewoon een extra platform om je te profileren.

Voor de gemiddelde sterveling is het slechts een egokwestie 😉 in de zin van zie mij eens belangrijk zijn..........
spotmelker
0,4 ha/koe = 2,5 x 43 =ca 110 kg fosfaat/ha. Zou me wel passen.
Die ontrekking haal je hier ook wel.
jan.1
Quote @Coen:
hookwood als eigen ruwvoerproductie en eigen mestafzet bij ons met een melkdruk van 15.000 kg melk per ha straks 20 cent gaan opbrengen dan zijn de kosten van grondaankoop goedkoper.

Welke prijs reken je dan voor grond?
WvStralen
Herman, je bent je jongvee vergeten, zit die ook in 0,4 ha/koe inbegrepen of krijg je die er nog bij?

De stelling van Jan Cees is een achterhoedegevecht, want het plaatje is al ingevuld.
Generiek beleid met de huidige normen, aanscherping of gelijk per 2014 afhankelijk van je grondtoestand en excretie.
Specifiek invullen met bedrijfseigen cijfers, zowel voor excretie als gewasopbrengst.
Ik denk dat als je goed je best doet dat je zowel boven de 110 kg fosfaat/ha kan uitkomen als onder de 43 excretie!
hookwood
Mooie uitdaging Wybren!
spotmelker
@Wiebren , ik heb het voorbeeldje bewust simpel gehouden.
I.p.v. koe had je idd GVE kunnen rekenen.
Verder zie een omgekeerd evenredige "frictie"tussen excretie en gewasopbrengsten. Met Bex profiteren deelnemers van de lagere excretie maar op veel bedrijven is de berekende gewasopbrengst tegelijkertijd van tegenvallend niveau. Bij het BLGG beamen ze dit en zoeken het in de dichtheid van de graskuilen. Ik denk dat er meer gewogen moet worden tijdens de oogst en deze cijfers eens matchen met de Bex-resultaten. Die uitkomsten kunnen wel eens verassend zijn, zeker op 25000+ bedrijven.
MTSTAMMINGA
Laten eerst de koeien en kansen bedrijfen alles maar eens wegen denk ik

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koe , boerderij , melkveehouders , prikkebord , twitter , jan cees vogelaar en facebook geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
14