Melkkoeien worden over een zelfde kam geschoren als varkens en kippen

Column Harm Evert Waalkens

Gemiste kansen bij joekel van melkveebedrijf

Laat ik voorop stellen dat ik geen tegenstander ben van het houden van grote aantallen dieren, maar dan maakt het nog wel uit hoe je die dieren houdt en welke dieren het zijn.


In heel veel discussies worden varkens, konijnen, kippen en kalkoenen over een zelfde kam geschoren als melkkoeien. Ik heb daar grote moeite mee en vind het ook niet kies. Het op elkaar proppen van dieren in de intensieve veehouderij, is van een hele andere orde dan het houden van koeien.

Door ze wel over een kam te scheren doe je de melkveehouderij absoluut te kort. Dat laat onverlet dat er wel zeker zwaardere eisen mogen worden gesteld aan de melkveehouderij. Zeker als het gaat om het bouwen van nieuwe stallen, het stellen van eisen aan het management, de voorwaarde dat de huisvesting excelleert op dierenwelzijn, diergezondheid/volksgezondheid, milieu en landschappelijke inpassing.

Bij het stellen van eisen gaat het niet zozeer over de aantallen dieren dat wordt gehouden, maar veel meer om de kwaliteit van de huisvesting en de randvoorwaarden die worden gesteld. Het wordt tijd voor het uitzetten van nieuwe stalconcepten met de huidige inzichten, mogelijkheden en die bovendien voldoet aan de maatschappelijke eisen.

De introductie van de ligboxen stal was 30 tot 40 jaar geleden een school voorbeeld van innovatie van de huisvesting in de melkveehouderij en was voor die tijd ongekend. Het doorbrak de traditionele stal waarin koeien werden vastgebonden en de hele winter met de koppen tegen de muur werden gezet. Vrije ruimte om te gaan en staan en droog en ruim kunnen liggen.

Deze nu dominante staltype, de ligboxenstal, is grotendeels uitontwikkeld. Voor een grensverleggende melkveehouderij zijn er nu reeds nieuwe basisconcepten, die niet voortborduren op bestaande en beproefde huisvesting. Optimale diergezondheid en -welzijn zijn daarvan de kern en bovendien worden daarin de (toekomstige) milieugrenzen als uitgangspunt gehanteerd. Ook wat betreft volksgezondheid en inpassing in het landschap voldoen deze nieuwe basisconcepten aan de maatschappelijke eisen die horen bij een duurzame en verantwoorde veehouderij. De dynamiek in de melkveehouderij vraagt ruimte om deze innovatie een kans te geven. Dat vraagt om een overheid die deze beweging wil en kan faciliteren.

Meer: Boerenbusiness.nl

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , melkveehouderij , innovatie , varkens , stal , koeien , kippen , kalkoenen , ligboxenstal , konijnen , dierenwelzijn , milieu , intensieve-veehouderij , ligboxen , gezondheid , overheid , diergezondheid , dieren , stallen , huisvesting en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
3