Tochtige koe? Zo snel mogelijk insemineren!

Door Art Wolleswinkel,

Vorig jaar kwam het netwerk Duurmelken al tot de conclusie dat een korte tussenkalftijd nog steeds van deze tijd is. Ook voor hoogproductieve koeien. In de Veeteelt van afgelopen december stond hierover nog een interessant artikel.

Sindsdien ligt de focus van het netwerk meer op de vraag: hoe krijg ik die koe dan zo snel mogelijk drachtig? Judith Roelofs van HAS Den Bosch was uitgenodigd om meer licht te werpen op het inseminatiemoment tijdens de tocht. Zij heeft haar promotieonderzoek gewijd aan dit onderwerp en is dus een expert op dit gebied.

Belangrijkste conclusie tijdens de bijeenkomst was: zodra je een koe tochtig ziet, zo snel mogelijk insemineren! Als je 6 tot 17 uur na het begin van de staande tocht insemineert, is de kans op bevruchting het grootst. Probleem is alleen dat je vaak niet precies weet wanneer de tocht is begonnen. Hierdoor ben je sowieso vaak al later met insemineren. Tochtdetectie blijft daarom bij veel veehouders een verbeterpunt. Roelofs: ‘kijk niet alleen tijdens het melken en voeren, maar vooral ook tussendoor op een rustig moment. Dan zie je verreweg het meest. Lukt dit niet, dan blijken stappentellers een hulpmiddel waarmee goede resultaten worden geboekt.

Vroeg insemineren is in de praktijk nog wel eens lastig, ervaart Richard Korrel: ‘Als je een koe ’s avonds tochtig ziet, zit er al snel meer dan 12 uur tussen voordat de inseminator er de volgende ochtend is. Sinds kort heeft hij stappentellers. ‘Een groot pluspunt van de stappentellers is dat je nu wel duidelijk kunt zien wanneer de tocht is begonnen. Zo kan je veel beter de juiste tijd voor insemineren bepalen. We zullen zie of de resultaten hierdoor verbeteren!’

Bron: verantwoordeveehouderij.nl/index.asp/…

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

jan.1
Hier ook tocht detectie,kan precies zien welke tijd de koe tochtig is geworden,is vaak eerder als je verwacht,meestal zelfde dag insemineren.
Chocomel
Die stappentellers laten het kengetal tochtdetectie flink stijgen, maar of ze ook de tkt met hetzelfde percentage verlagen is volgens mij maar zeer de vraag.
jan.1
Quote @Chocomel:
Die stappentellers laten het kengetal tochtdetectie flink stijgen, maar of ze ook de tkt met hetzelfde percentage verlagen is volgens mij maar zeer de vraag.

Zet ze maar een jaar uit.
Farmer_
Dat is het voordeel van zelf insemineren, wacht altijd tot het springen voorbij is, dan gaan ze in de box liggen, snel een touw erachter en insemineren, als een koe nog springt kun je het net zo goed door de roosters gooien, beter laat dan te vroeg.
WHagradienst
Onze inseminator had het erover dat er bij veel veehouders te vroeg geinsemineerd wordt. Het eitje blijft wel een aantal uren goed, alleen het sperma wat er in gaat niet.
MTSTAMMINGA
Chocomel

Je ziet de stille koeien beter,vooral die nachts tochtige zijn
En je bent er iets beter mee bezig,door dat het register beter gaat
Je kunt op het scherm altijd 21 dagen terug zien
En daar door zakt de tussen kalftijd hier ook

Heb 40 zenders op 200 koeien
paul1
wat kost zo`n stappenteller systeem ?
Farmer_
@MTSTAMMINGA

We hebben ook zo'n activiteit programma, gebeurd nogal eens dat er valse meldingen tussen zitten.
ejb
@WHagradiensteitje is maar ongeveer 3 uur vruchtbaar het zaad 24 uur wat jij zegt is KIpraat omdat ze geen routes uit elkaar willen trekken dus voor hun is het eigen belang

onze dierenarts zegt ook altijd belangrijkste reden dat koeien niet drachtig worden is het ontbreken van zaad als eitje vruchtbaar is

ik insemineer al jaren(ruim 20 jaar) alles zelf maar door schouder klachten als gevolg van vroeger ongeluk laat ik de pinken insemineren maar route 1 is van 6.45 tot 10.45 en route 2 is tot 14.30 ongeveer bij CRV.
pinken die rond de middag tochtig worden insemineer ik dan toch maar zelf want KI bellen heeft bij zulke dieren geen zin
MTSTAMMINGA
@Farmer_
Hier ook Framer maar dat zie ik het meest al wel aan de grafiek of het klopt of niet

Het systeem is een hulpmiddele dat ook weer tijd neemte vind ik
jan w
Bij Alta kun je volgens mij tocht detectie systemen huren of leasen hoe je het ook wilt noemen.
cs-agrar
@Farmer_
Wat voor programma heb jij?
Hier van Westfalia, met de meting om de nek. Dat werkt dus lang niet zuiver, vooral niet als de dames besluiten door het tussenhek met de dieren van de buurgroep te gaan "koppen".
Wil bij een melding dus wel altijd ook zelf de koe tochtig zien.
Gebeurt ook nog al eens dat ik ze wel duidelijk zie, en de computer niet.
Farmer_
@cs-agrar

Klopt Westfalia, zelfde verhaal hier, als ze aan de 3 weken zijn dan klopt het vaak wel, maar voel ze dan wel even na of er activiteit is.
duitser
@cs-agrar Wij hebben nog een beter programma, nl. het ADS-systeem. 😉
99% drachtgarantie....
cs-agrar
@duitserads? met je vrouw zeker 😉
duitser
ook! 😃

Ligt het percentage wel iets lager....(gelukkig).
mlkvhoudr
Quote @duitser:
uitser - 1 uur geleden
@cs-agrar Wij hebben nog een beter programma, nl. het ADS-systeem. 😉
99% drachtgarantie....

Dan sla ik maar eens een dagje over vandaag 😉
duitser
@mlkvhoudr

Je kunt het nooit jonger doen! 😄
MTSTAMMINGA
tocht detectie en het tv progamma boerzoektvrouw

Beide zijn hulpmiddelen bij de voortplanting 😄
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr
Bij elke dag hetzelfde doen komt het over als moeten 😄
mlkvhoudr
Quote @MTSTAMMINGA:
MTSTAMMINGA - 49 min. geleden
@mlkvhoudr
Bij elke dag hetzelfde doen komt het over als moeten 😄

Het is al weer 0:02 op het klokje van de computer, dus het is weer een nieuwe dag 😃 Was door chaos dag pas rond negen uur klaar met melken, moet eerst nog weer aan het werk zo en dan toch maar eens lekker slapen
mlkvhoudr
Quote @duitser:
duitser - 1 uur geleden
@mlkvhoudr

Je kunt het nooit jonger doen! :)

Wij hebben nog genoeg werk van dat ADS systeem, dus heb je ook wat adviezen om de drachtkans onder nul te krijgen 😃
cs-agrar
WHagradienst
@ejbGisteren gestart met Inseminatiecursus. Eitje is 4 tot 6 uur vruchtbaar, het zaad is inderdaad 24 uur. Het ontbreken van zaad als het eitje vruchtbaar is, komt vaak omdat het zaad al is overleden. Er is in Zeeland maar 1 route per dag i.p.v. 2 routes. Uit onderzoek komen geen verschillen in % dracht voor. Het is een gevoel wat je erbij hebt. 😄
ejb
@WHagradienst

wie heeft dat onderzoek uitgevoerd??? toch niet de dienstverlener.

overigens is ook uit onderzoek naar voren gekomen dat inseminatoren geen betere bevruchtingsresultaten halen dan DHZ dat komt doordat de vakmensen het beter doen en de dhz een beter moment uitkiezen en die 2 heffen elkaar op

ikzelf heb de duidelijke ervaring dat je bij pinken nogal gauw te laat bent, zeggen overigens ook de CRV inseminatoren die bij ons komen bij koeien schijnt het nogal mee te vallen

de kunst is gewoon om te bepalen wanneer de tocht is begonnen en dat is niet altijd even eenvoudig en hulpmiddelen kunnen je daarbij helpen

overigens is het goed ontdooien van sperma iets waar je niet te makkelijk over moet denken maar gewoon goed gebeuren moet.

ps overigens doelde onze dierenarts behalve het inseminatietijdstip ook op het wel tochtig worden van de koeien maar dat de boer het niet gezien had en dus ook niet geinsemineerd werd (gelukkig trekt hij die conclusie bij de maandelijkse controle niet vaak)
Tochtige Bella
Op het juiste moment insemineren? Dan is goede en snelle tochtdetectie één van de belangrijkste uitgangspunten. Maar dat is mijn bescheiden mening als koe.

En daarom draag ik niet voor niets een pootband: de Lactivator . Dit voorspeelt mijn optimale inseminatiemoment, en dus is het één van de hulpmiddelen waar je over schrijft.

De Nedap Lactivator is nauwkeurig en detecteert tochtigheid 24/7. Bovendien kan ik tot zo’n 50 meter van de antenne lopen. Feitelijk de hele stal door dus. En met een niveau van 90% tochtdetectie is het een betrouwbaar systeem. Niet onder de indruk van 90%? Kun jij dat overtreffen? Bewijs dat je een expert bent op het gebied van tochtigheid: speel de Nedap Heat Game tijdens NRM op 29 of 30 juni en win een iPad!Nu al oefenen kan hierEn twitter met #lactivator
Chocomel
@Tochtige Bella Weet je wat mijn bescheiden mening is als koe: Dat ik het het liefste doe met een stier.

Flikker toch op met die reclame.
Farmer_
Quote @Chocomel:
@Tochtige Bella Weet je wat mijn bescheiden mening is als koe: Dat ik het het liefste doe met een stier.

Flikker toch op met die reclame.

Zei "Chocomel" 😃
casev
@Chocomel man, het hele internet is 1 bak reclame. Is er eindelijk 1 orrigineel en gappig, is het weer niet goed....
BOER H
Ja daar heb je wat aan. Zo snel MOGELIJK. 6-17 UUR!!!!!!!! Man dan ben je bijna een dag verder.
Frans1
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melken , koe , duurmelken , tussenkalftijd , tochtdetectie , tocht en tochtig geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!