‘Verhoging laag btw-tarief is paard achter de wagen spannen’

Een mogelijke verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 8% valt niet te rijmen met het noodzakelijke economisch herstel. ‘Het komt neer op het paard achter de wagen spannen. Voedsel wordt duurder en dit leidt tot minder vraag. Het is een verkeerd signaal. Juist in deze tijd dus niet aan beginnen”, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft in de Tweede Kamer gezegd uit te zoeken wat de gevolgen zijn van een verhoging van lage btw-tarief voor de koopkracht. Maat: “De economische schade zal per saldo veel groter uitvallen dan de relatief kleine extra inkomsten voor de overheid. Als iedereen erkent dat de agrarische sector één van de pilaren is voor economisch herstel, dan moet je daar niet aan gaan morrelen. Een sector die alle exportrecords breekt, moet je niet verzwakken maar versterken.”

De LTO-voorzitter gaat er vanuit dat de Tweede Kamer vasthoudt aan eerder verzet tegen deze mogelijke fiscale maatregel

Meer: lto.nl/nl/25222801-Actueel.html/…
Grasbaal

Reacties

Als (landbouw)produkten worden geëxporteerd gaat dat tegen het 0 % tarief. Belasting toegevoegde waarde is bestemd voor de eindverbruiker, de consument dus. Ieder land heeft zo z'n eigen BTW tarief. Maat slaat dus de plank totaal mis als hij de export in dit verband als belangrijk acht.
Een boer die in het kader van de wet op de omzetbelasting onder de zgn. landbouwregeling valt heeft er baat bij als het BTW tarief voor landbouwprodukten wordt verhoogd.
Voor grote ondernemingen die BTW afdragen en/of ontvangen is het nadelig.
LTO is dus alleen voor grote boeren.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden lto , overheid , btw , voedsel , albert jan maat en saldo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!