Klauwverdeling groeiend probleem

Lees het volledige artikel met reacties van Arie Hamoen, Gerard Scheepens, Dirk Endendijk en Jan Schilder in het Melkvee Magazine van zaterdag 25 februari.

Door Anne Hiemstra,


‘Er is een wereld te winnen wat betreft het lopen van koeien’
Tachtig procent van de Holsteins heeft een aangeboren verschil tussen de binnen- en de buitenklauw. Hoewel klauwverzorgers inmiddels zes aandoeningen registreren, blijft de klauwverdeling in de fokkerij vooralsnog een ondergeschoven kindje. Gezien de structurele overwaardering van hoge en smalle dieren, belooft het huidige stierenaanbod ook weinig goeds.

Opbouw van de klauw
Bij tachtig procent van de gezonde vaarzen is de buitenklauw forser ontwikkeld dan de binnenklauw van de achterpoten, stelt dierenarts Gerrit Hegen van Diergeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse en in Canada werkzame hoogleraar Christoph Mühling, die proeven heeft gedaan met Holstein-vaarzen op een drukplaat. „Als een koe haar poot neerzet, dan raakt de achterkant van het balgebied van de buitenklauw als eerste de grond, daarna de buitenrand en op het laatste moment pas de binnenklauw.”

„Anatomisch zien we dat de klauwbeentjes van de buitenklauw groter zijn bij de achterpoot. Bij de voorpoot is het andersom”, aldus Hegen. Bij een ongelijke klauwverdeling is de druk op de klauw niet overal gelijk. En dat leidt tot problemen wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn. „Als het koecomfort niet optimaal is, dan ligt een koe te weinig en gaat de hoornkwaliteit achteruit op de plek waar de meeste druk is. De doorbloeding is daar niet goed”, legt Hegen uit. „Het gevolg is meer kneuzingen van de zoolhoorn. De eerste symptomen zijn bloedinkjes en uiteindelijk ontstaat een zoolzweer, maar ook de witte lijn raakt beschadigd.”

Behalve de huisvesting is ook de voeding van invloed op de klauwgezondheid. „Pensverzuring is de belangrijkste voedingsstoornis die van invloed is. Door de verzuring raakt de penswand beschadigd en ontstaat er tevens bacterieverval. Daar komen stoffen bij vrij, de zogenaamde endotoxinen. Deze komen via de bloedbaan in het klauwweefsel, waar de kleine bloedvaatjes samentrekken en de doorbloeding verstoren. Het gevolg is een verstoring in de afgroei.” Hegen wijst naar de fokkerij. „Als vanuit de fokkerij de basis niet goed is, pakken de risicofactoren harder door.”

Bij een gelijke klauwverdeling zullen een suboptimale huisvesting en voeding de minste schade veroorzaken. Toch krijgt het kenmerk in de fokkerij nauwelijks aandacht.

Bron: melkveemagazine.nl/mm/home/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's canada , koe , melkvee , gezondheid , fokkerij , grond , dieren , melkveemagazine , endendijk , holsteins , klauwproblemen , klauwgezondheid , pens , klauw , huisvesting en pensverzuring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
3