Voerefficiëntie
Wie werkt er mee? Hoe hoog is de voerefficiëntie met welk rantsoen? Wat probeer je te verbeteren met welk resultaat?
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's krachtvoer , voer , de-heus , ruwvoer , voerefficiëntie , rantsoen , meetmelk en conditie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
En een goede penswerking krijg je door kijken na de mest en het herkauwen en voelen en ruiken aan het voer
Getallen en cijfers zijn hulpmiddelen in het rantsoen,met een stukje waarheid denk ik
. wat te doen met droogvee en jongvee,
. bij weidegang is het moeilijk om de ds-opname te bepalen,
. is behoorlijk manipuleerbaar kengetal
rantsoenen met snijmais komen altijd het beste uit de bus.
Ben het met mts Tamminga eens: eerst gezonde koe met goede penswerking, rest is leuk om nog eens wat na te wijzen.
. wat te doen met droogvee en jongvee,
. bij weidegang is het moeilijk om de ds-opname te bepalen,
. is behoorlijk manipuleerbaar kengetal
rantsoenen met snijmais komen altijd het beste uit de bus.
Het is natuurlijk ook een kengetal wat niet voor iedereen wat toevoegt. Het is volgens mij met name geschikt voor bedrijven die redelijk intensief zijn en dus voer moeten aankopen. Heb je een extensief bedrijf, dan is het zaak om het beschikbare ruwvoer tot waarde te brengen met zo weinig mogelijk kosten voor voeraankoop.
Voerefficiëntie is ook maar een simpel kengetal natuurlijk. kg melk per kg ds. Daar zit geen economische component in. Het is wel mooi om een ijkpunt binnen het bedrijf te hebben. Heb je een korte tussenkalftijd en daarmee een hogere dagproductie, dan heb je ook een hogere voerefficiëntie.
zo'n opmerking valt me een beetje tegen van een voervoorlichter. Het getal is een heel mooi hulpmiddel om te kijken of je efficient met je voer omgaat. Vooral bij het gebruikers van het voercentrum zie je hierin verschillen, terwijl alle dieren wel het zelfde rantsoen krijgen. Als je dan lager dan het gemiddelde zit, dan doe je toch iets niet goed.
Bijv stalsituatie kan ook van sterke invloed zijn.
Warme stallen vragen meer energie van de koe om zijn warmte kwijt te raken.
Natuurlijk is het mooi om te vergelijken. Maar als je alleen kijkt naar kg's melk per kg ds, dan kun je op je klompen aanvoelen dat rantsoenen met een hogere energiedichtheid een hogere voerefficiëntie hebben. Terwijl dit op basis van euro's natuurlijk niet zo hoeft te zijn. Bij het voercentrum heb je de unieke situatie dat alle boeren hetzelfde voer krijgen. Dan kun je mooi vergelijken.
Ze hebben het efficiëntieprogramma weer eens uit de kast gehaald idd. Ook andere voerleveranciers zijn hier wel mee bezig. Het is natuurlijk ook wel een mooi stuk gereedschap om te kijken of er verbetering mogelijk is.
Onlangs een student gehad die onderzoek deed voor CAV Den Ham naar voerefficiëntie. Belangrijk is om te kijken naar lactatiestadium, een nieuwmelkte koe levert kilo's in en een oudmelkte koe groeit. In zijn onderzoek een variatie van 1,00 tot 1,5 per kg meetmelk. Conclusie was dat bedrijven met een hogere energiedichtheid een betere efficiëntie scoorden. Dit waren meestal bedrijven met bijproducten in het rantsoen en structuur om de snelheid door de koe te beperken.
Jr slaat hier de spijker op zijn kop. Krachtvoer is per definitie meer efficient dan ruwvoer, maar saldotechnisch zit hier natuurlijk wel een optimum.
Hier hebben we vorig jaar met een studieclub de voerefficientie besproken. Bij de bedrijven van onze voerleverancier zat toch een behoorlijk verschil. En tussen de bedrijven met een melkrobot en de traditionele bedrijven zat een verschil van 0,2 punten.
Met onvoldoende structuurrijk voer zijn de koeien op een robotbedrijf niet aktief genoeg en het blijkt dan toch dat een rantsoen met voldoende structuur toch zijn voordeel biedt.
Het verschil in voerkosten op de bedrijven bedraagt nog altijd zo'n 6 cent. ( 13 tot 18 cent per kg melk )
Heb je ook een bron voor deze getallen? Want persoonlijk vind ik dat op bedrijfsniveau een fors verschil. Ligt dit aan het eigen ruwvoer dat niet berekent is op reële marktwaarde?
Of is dat te verklaren door vergeten om te rekenen naar meetmelk?
(En rekenkundig: 18-13 = slechts 5 cent verschil ipv 6 )
Krachtvoerkosten + ruwvoerkosten ( op waarde gezet )
Of het rantsoen past niet bij je koeien
Zeker nu men alle zeilen bij moet zetten om bij deze lage melkprijzen het rendement in de benen te houden is volgens mij rantsoenefficiëntie daarin belangrijke factor.
Is dit ondertussen een standaard kengetal geworden waar jullie dagelijks mee werken of is het een trend die je af en toe met de voeradviseur bespreekt?