Stelling: Investeren in quotum kan niet uit, investeren in grond ook niet

Erik Colenbrander,

Als geen ander heeft Cees Veerman in zijn tijd als minister moeite gedaan om de waarde van het melkquotum te verminderen. Ook deze winter kaartte hij het curieuze investeringsgedrag van sommige melkveehouders aan, die 50 cent per liter melkquotum betalen (4% vet), terwijl dit recht over hooguit 2 à 3 jaar niets meer waard is. „Koop geen quotum maar grond”, adviseerde hij zijn gehoor tijdens bijeenkomsten van ASR Landelijk Vastgoed (voorheen Fortis).




Grond zal bepalend worden voor uitbreiding. Veerman sluit hiermee aan bij de visie van LTO-Nederland. Deze belangenbehartiger koos afgelopen najaar voor grondgebonden landbouw. De kringloop moet gesloten worden en de melkveehouderij mag niet hetzelfde industriële karakter krijgen als de intensieve, grondloze varkens- en pluimveehouderij.

Maar de praktijk is dat de veehouder die rekent ook niet zit te wachten op investeringen in peperdure grond. Alsof dat geld wel binnen afzienbare termijn terug te verdienen zou zijn! Wie grondgebonden boert, melkt niet meer dan 15.000 liter per hectare. Goed voor 5.000 tot 6.000 euro omzet per jaar. Reken maar uit hoe lang het duurt voordat je investeringen in grond à 40.000 euro per hectare of meer terugverdiend hebt.

Voor dat geld kun je beter voer inkopen en mest afzetten. Maar ook die productiefactoren worden steeds duurder. Weet staatssecretaris Henk Bleker vanaf 2014 samen met de verschillende veehouderijsectoren de bakens echt te verzetten en verandert mest in een waardevol product, in plaats van een alsmaar stijgende kostenpost? De invoering van de tussencategorie kunstmestvervanger in de mestwetgeving heeft hij met een jaar moeten uitstellen. Een veeg teken.

Als het niet lukt om een eind te maken aan het mestoverschot en de uitstoot van broeikasgassen significant te verminderen, dan dreigt verplichte grondgebonden veehouderij. Vandaar dat Veerman adviseert te investeren in grond. Niet omdat je daarmee het rendement van je bedrijf sterk verbetert, maar omdat grond altijd zijn waarde behoud en melkproductierecht garandeert. De boer leeft arm en sterft rijk, blijkt maar weer.

Bleker houdt ondertussen vol dat er geen andere quotering terugkomt voor de melkquotering. De melkveehouderij mag in omvang groeien als de intensieve veehouderij in omvang gelijk blijft. Maar hij durft er niet om te wedden. Dat zegt genoeg!

Erik Colenbrander
Redacteur Melkvee Magazine

Bron: Melkveegazine.nl

Deel dit topic

Reacties

kaas
Ja een paar jaar geleden waren er nog banken en boekhouders die adviseerden verkoop grond en koop kwotum ik vind je moet net wat anders doen dan die personen vertellen
Coen
Altijd dit soort profetische adviezen gebruiken als contra-indicator 😄

reken voor de komende jaren maar eens met maisprijzen van 60 euro per ton en mestverwerkingskosten van 10 euro per m3 in noord-nederland tot 20 euro per m3 in zuid-nederland; dan weet je snel hoe hoog de kostprijs is van een kg melk na 2015
George
Tja ik zou ook liever inzetten op het kopen van grond in plaats van Quotum.
hookwood
Quote @kaas:
ja een paar jaar geleden waren er nog banken en boekhouders die adviseerden verkoop grond en koop kwotum ik vind je moet net wat anders doen dan die personen vertellen

Ik heb toch het idee dat dit soort adviezen al langer geleden zijn dan een paar jaar......
cs-agrar
Wat kan er eigenlijk wel uit?
Farmer_
@cs-agrar

Naar Duutsland gaan, boerdeij kopen en veel landpachten,
alles gaat richting snel groeien en dat kun je wel vergeten met land kopen, de keerzijde kan zijn snel kapot.
gezienus
@Farmer_

waar kun je noch veel pachten de soep is hier heel dun zou straks niet weten waar al die koeien hier straks bij al die boeren hun vreten weg krijgen
Farmer_
@gezienus

Dan moet verder de grens over waar pachtland nog betaalbaar is.
harke
Ik weet niet waar bij de grens je woont maar hier betalen ze in duitsland voor maisland 1300 euro pacht.
George
‚1300,- Dat zijn toch redelijke bedragen, dan nog wordt de grondbezitter er niet rijk van. Mestafzetkosten en hoge voerprijzen komen eraan en dan gaan dus de pachtprijzen ook omhoog.
koeboer
@Farmer_
Wat heb je aan land huren? Als de prijzen stijgen gaan de huren ook alleen maar omhoog.
George
Die huur gaat voorlopig ook niet omlaag.
Richard1
@Coen

Dan kost een koe per jaar 250 euro aan mest en ongeveer 900 euro voor het ruwvoer, ca 11,5 ct per liter. Het kan net zo goed op 8 ct uitkomen, als de zetmeelaardappelen en suikerbieten ingeruild worden voor mais en er goede verwerking van mest op gang komt. Maar je hebt er geen loonwerk kosten aan en geen zorgen. Na 2015 wordt (mits er geen dierrechten komen) alleen arbeid de beperkende factor.
- Hoe efficient werk je
- Wil je personeel
- kun je het vinden en houden
Daar gaat het om!
Farmer_
@koeboer

Kopen mag ook.
Grondprijzen hier vliegen omhoog, 3 jaar terug 25-30000/ha, nu 50.000/ha en meer, heb zelfs 70.000 gehoord. :roll:
Farmer_
@harke

Omgeving Osnabrück, hier kom je nog weg met 7-800/ha, 2 jaar geleden 4-500/ha.
Je zit dicht bij de Hollandse grens?
koeboer
@Farmer_
wie weet wat je over 3 jaar zegt 😃
kasé
T is een geluk voor ons dat er hier en daar door de recessie ook weer de nodige grond "afkoelt" 😄

zo heb elk nadeel weer z'n voordeel zal Johan wel zeggen
Farmer_
@koeboer

Het kan alle kanten op, maar in de meeste landen gaat het niet zo goed, in Duitsland merk je er maar weinig van, alles hangt aanelkaar, gaat de ene naar onder trekt die de ander mee, en daar gaat de koopkracht.........., op het moment allemaal positieve verhalen over de melk.
MTSTAMMINGA
Wij kochten 9 ha van de buurman 6 jaar terug
De andere buren vonden het te duur en gingen van hem huren van jaar tot jaar
De buren betalen nu meer pachte[880 euro de ha] dan wij aan rente Alls je land koop moet je gewoon zorgen dat je zondere problemen de eerste 10 a 15 jaar de rente en aflossing kunt opbrengen Daarna redt het zich wel
gtoteh
Grondkopen kan uit als de grond de meerkosten boven huren en mestafzet per jaar duurder wordt

stel grond kost nu 40000€

kopen kost per jaar 5% van 40000€ aan rente = 2000€ + waterschap(hier 170€/ha)=2170€ - mestafzet (50m3/ha /10€m3)500€ = 1670€

als je hier vast huurt: 900€ huur - mestafzet 50m3/ha /10€m3
= 400€

dus grond moet 1670€ - 400€ = 1270€ per jaar duurder worden
pieta
@gtoteh

Wat houdt dat vast huren in bij jou?
MTSTAMMINGA
@pieta

Juist pieta de huren worden ook alleen maar hoger


Maar uh
Het rendement in het verleden is geen gerantie voor rendement in het heden
kasé
Reken de komende jaren maar gewoon dat de daling van de quotumprijs in z'n geheel bij de grondprijs opkomt, we doen het zelf maar leuker kan ik het niet maken
George
Ik geloof niet dat grond heel erg veel zal stijgen maar wel zal stabiliseren in prijs.Ik kan me nu niet voorstellen dat de grondprijs over 5 jaar gemiddeld €8m2 is.
gezienus
George
Grond is inderdaad een schaars goed , er komt er geen bij en de landen met de snelgroeiende economien zoals China zijn al flink aan het investeren in landbouwgrond in het buitenland om de voedselvoorziening veilig te stellen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , winter , melkveehouderij , landbouw , melkvee , voer , investeren , intensieve-veehouderij , melkquotum , grond , uitstoot , melkveehouders , boer , melkveemagazine , henk bleker , rendement , grondgebonden en cees veerman geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1