Melkveehouder verhoogt capaciteit voor biogas

Melkveehoudeer Gert Jan van Beek uit Zeewolde laat een 4 kilometer lange pijpleiding aanleggen om biogas te leveren aan Essent. Het is de tweede pijpleiding die de veehouder aanlegt

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Eerste biogasrotonde van Nederland is voor Zeewolde

Met de aanleg van een vier kilometer lange pijpleiding voor biogas, die vandaag van start is gegaan, krijgt Zeewolde de eerste biogasrotonde van Nederland. Dankzij de rotonde zal de productie van groene stroom bij de plaatselijke warmtecentrale van Essent meer dan verdubbelen.


In Zeewolde is al sinds 2009 al een 5,5 kilometer lange leiding voor biogas in bedrijf. Die leiding is aangelegd vanaf de mestvergister op de boerderij van melkveehouderij Van Beek. De leiding leidt naar de warmtecentrale van Essent voor de Zeewoldse nieuwbouwwijk Polderwijk. Van Beek heeft nu een tweede mestvergister vanaf waar de nieuwe leiding wordt aangelegd. Aannemer RTM uit Oldenzaal zorgt voor de realisatie van deze nieuwe biogaspijp.

Productie van groene stroom kan verdubbelen
Nu al worden in de Polderwijk meer dan 1.000 woningen, scholen en een kerk duurzaam verwarmd met groene warmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit uit biogas. Vorig jaar produceerde Van Beek ongeveer tien miljoen kilowattuur elektriciteit uit biogas. Dankzij de nieuwe leiding kan de productie van groene stroom bij de warmtecentrale van Essent meer dan verdubbeld worden. Daarbij komt meer groene warmte vrij, die Essent goed kan gebruiken om de groei van de warmtevraag mee op te vangen. Die vraag ontstaat doordat het aantal woningen in de Polderwijk nog tot 3.000 stuks gaat stijgen.

Wat is een biogasrotonde?
Een biogasrotonde, of biogashub, ontstaat wanneer de biogasproductie op verschillende locaties aan elkaar gekoppeld worden. In de afgelopen jaren zijn veel plannen voor dit soort hubs in de publiciteit gekomen. Zeewolde heeft de primeur met de daadwerkelijke aanleg van de eerste ervan. Dat het project in Zeewolde ook internationaal tot de verbeelding spreekt blijkt uit het feit dat Essent en Van Beek vorig jaar de International District Energy Award van het Internationale Energie Agentschap wonnen.

Bron: essent.nl/content/overessent/…
MTSTAMMINGA
Deze man zal ook nog een Melkpoeder fabriek bouwen in de polder met Miene Siebenga samen
Die fabriek zal dan Co2 neutraal draaien

En zeiden ze vorige jaar ook niet ergens dat ze dan een paar centen meer zouden betaalen voor de melk ???
Artikele zal nog wel ergens op het internet staan denk ik
Grasbaal
Quote @MTSTAMMINGA:
Artikele zal nog wel ergens op het internet staan denk ik

Artikel staat zelfs op het prikkebord: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/26706/

Is met de juiste woorden vindbaar via de zoekfunctie: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/index.php/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouder en biogas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
12
TREFWOORDEN