Dikke fractie in normale ligboxen.

Het leek ons wel interessant om mest te scheiden en de dikke fractie te gebruiken als ligboxen stooisel.
Nu kan ik alleen onderwerpen vinden over diepstrooiselboxen, maar zou dit ook in normale ligboxen kunnen en gewoon elke dag een laagje erin strooien net als zaagsel?

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

beemster5
En waarom zou je dat willen ?
beemster5
Gaat er dan echt voor zoveel geld aan zaagsel door in "normale boxen" ?
matt
Nou dan is het toch niet zo moeilijk gewoon er aan beginnen!
Wimsumar
Beste G.J.: Het schijnt dat dikke fractie alleen als vers-van-de-pers als boxvulling gebruikt kan worden.
De loonwerker een voorraadbult laten maken gaat broeien met/door 'verkeerde' bacteriën.
anonymous_46
Dat hebben er al een aantal geprobeerd, schijnt! een dikke blubber prut te worden met alsnog de verkeerde bacteriën die zich vermenigvuldigen. Het fermenteren schijnt niet echt goed te zijn, let op schijnt! Wat ik vorige week nog wel hoorde is het volgende: Een aantal boeren laten de gescheiden, dikke fractie gewoon uitbroeien en daarna de boxen in, dat zou goed gaan. Ik heb tot het tegendeel bewezen wordt grote twijfels bij het gebruiken van de mest van de melkkoeien als strooisel, alleen al omdat de melkresten uit de box (ook nog spoelwater? in ieder geval bij robots dus wel) en wat denk je van nageboortes. Deze komen allemaal weer enigzins droog onder de koeien, lijkt me niet fris/gezond. Als we het al zouden proberen, zouden wij de mest van de pinken pakken, maar die geeft in de praktijk weer problemen met scheiden omdat deze te dik is... zucht.
Oftewel, 6000 euro is veel geld, maar als je veestapel nu gezond is (zou het wel moeten zijn tijdens de wintermaanden), zou ik het koesteren, want 6000 euro is zomaar op als je wel problemen krijgt... Hier geven we momenteel een dikke 10 euro per dag uit aan zaagsel plus een beetje voor royaal kalk en Orca ontsmetting en het gaat (afkloppen!) super goed met de uiergezondheid, 1 koe mastitis tot nu toe dit jaar, onbetaalbaar. Afgelopen zomer hadden we er gemiddeld 3 a 4 per week! agv Uberis onder de veestapel, giga kosten en wat een narigheid, de halve dag koeien behandelen. BEZINT EER GE BEGINT.

Ik zeg niet dat degenen die mest scheiden riskant bezig zijn, maar koester het heerlijke feit van gezonde koeien momenteel!
En wat vind de consument/maatschappij ervan dat de dieren in hun eigen mest liggen ??? Als de AID dieren aantreft die in hun eigen uitwerpselen liggen, dan heb je de poppen aan het dansen,ze worden zomaar in beslag genomen, maar ikke zal het wel weer verkeerd zien.
anonymous_8
... oog hebben voor wat de maatschappij vindt, is niet alle ondernemers in de veehouderij gegeven...
pipo2
kun je dan de potstal/compoststal/vrijloopstal ook nog wel handhaven?
anonymous_56
En zorg er voor dat je mest niet "vervuild"wordt , immers het komt uiteindelijk weer onder de koe terecht

Dus zeker geen melk meer met een recidu in de mestput laten lopen.
pipo2
die koe met mastitis heeft het ook in diezelfde stal opgelopen dus het zit evengoed wel/al inde mest denk ik.
Grasbaal
Bij de fam. Reistma waar we gisteren waren die had paardenmest op zaagsel basis in de boxen. Sinds ze dat doen zijn er vrijwel geen koeien meer uitgevallen met poot of klauwproblemen. Zoals ik het zag blijft deze dikke paardenmest wat beter in de boxen liggen als de dikke fractie van de mestscheider:

tok
Paarde mest en koe mest kun je niet met elkaar vergelijken. Paarde mest heeft een veel gezondere bacterie werking en koe mest niet. Zijn toch wel een aantal boeren waar het project mislukt is met koe mest
koeboer
Als je paarden moet gaan houden om mest in de boxen te hebben,kun je veel goedkoper zaagsel kopen
kasé
koeboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Als je paarden moet gaan houden om mest in de
> boxen te hebben,kun je veel goedkoper zaagsel
> kopen

Oh, daar wordt toch altijd goed aan verdient, 'k heb altijd alleeen medelijden gehad met degene die 't laatste paard gekocht had
anonymous_14
Moet je wel met je paardenhouder afspreken dat hij 1e kwaliteit zaagsel in de boxen strooit zodat je niet met een omweg weer klebselia binnen haalt.
Ik heb meer vertrouwen in dikke fractie omdat je dan bedrijfseigen bacterien houd waar koeien al een zekere mate van weerstand tegen hebben opgebouwd.
Red bull
G-J Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het leek ons wel interessant om mest te scheiden
> en de dikke fractie te gebruiken als ligboxen
> stooisel.
> Nu kan ik alleen onderwerpen vinden over
> diepstrooiselboxen, maar zou dit ook in normale
> ligboxen kunnen en gewoon elke dag een laagje erin
> strooien net als zaagsel?
>
> Alvast bedankt.

Op een excursie heeft een vertegenwoordiger van Sepcom verteld dat dikke fractie alleen in combinatie gaat met diepstrooiselboxen. Er moet een soort bed opgebouwd worden door de dikke fractie er laagje voor laagje in te werken. De laag moet eerst vastgelopen worden door de koeien voor er een nieuwe laag in kan. Het duurt enkele weken voor het bed klaar is. Het werkt ook niet als er al een rubber mat o.i.d. in ligt omdat er daardoor geen harde laag van de dikke fractie kan ontstaan. Dus de matten zullen er uit gehaald moeten worden. In wezen wordt iedere box een soort mini-compost-stal.
Leg de vraag anders eens voor aan de leverancier van de messcheider (bij sepcom: www.melktechniekoost.nl).
George
Mest in de boxen? Ik deed altijd mijn best om het er uit te krijgen. Jaarlijks met stoomcleaner de gehele stal schoongespoten. Timeschanged.
kaas
ik vind het ook niks het idee op je eigen mest slapen diegene diedat doen moeten ze ook zelf slapen laten op hun eigen gedroogde uitwerpselen,
en ik moet het nog zien hoe dat afloopt met de zuivel imago
pipo2
heb je wel eens dergelijke boxen gezien kaas? ik vond het idee eerst ook niks, ben toch bij verschillende collega's wezen kijken en wat je dan ziet staat haaks op de gedachte die je erbij hebt. Super schone koeien die veel meer en langer liggen in een zacht ligbed.
ik heb nu zelf 6 weken ingestrooide boxen(voor de melkgevende koeien) met dikke fractie en ben er zelf net zo tevreden mee als de koeien.
natuurlijk deel ik jou zorg t.a.v. het imago maar zolang we daarover open communiceren en het goed uitleggen, desnoods de burger uitnodigen om het te kunnen zien denk ik dat we problemen kunnen voorkomen. familie en kennissen die het ook "maar niks vinden" heb ik kunnen overtuigen door ze mee te nemen de stal in.
anonymous_230
zoals ik al in eerdere topics heb aangegeven iedereen is welkom om te komen kijken ,want live, zien voelen en ruiken geeft toch een heel ander beeld bij dikkefractie in de ligboxen.
groetn'pieter
Wimsumar
pieter w Schreef:
-------------------------------------------------------
> iedereen is welkom om te komen kijken ,want live,
> zien voelen en ruiken

Beste Pieter W ( e.a.): En toch, welke manier van boxstrooisen, welke soort van strooisel er wordt toegepast, ten allen tijde zullen er sporen van koe-eigen uitwerpselen in zitten/in geraken. Daar is in de praktijk ook niets mis mee. Dus met het strooien van de dikke factie is eigenlijkook niets mis.
En toch, er ''live naar kijken, zien, voelen en ruiken'' krijgt een bizar tintje wetende dat ieder veehouder/-ster zich soms haastig, al dan niet met een handvol uierpapier, naar de roosters begeeft om daar met 'enige' opluchting 'naar Darmstadt te kunnen faxen'.

anonymous_8
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
wetende dat ieder
> veehouder/-ster zich soms haastig, al dan niet met
> een handvol uierpapier, naar de roosters begeeft
> om daar met 'enige' opluchting 'naar Darmstadt te
> kunnen faxen'.
>
Wim, je kunt op dit punt niet namens ons allemaal spreken. In ieder geval niet namens mij. Wij hebben gewoon een toilet in het bedrijfsgedeelte. Dat faxt een stuk plezieriger..
Wimsumar
Beste Marcster: Prima zo'n voorziening. B.T.W. ook met brilverwarming?
Maar de milieuvriendelijke pijpleiding onder deze ''fax''komt uit op een niet zichtbare plek onder de roosters?
anonymous_8
zelfs op deze afgelegen boerderij hebben we gewoon een aansluiting op het persriool....
Rijpkemaster
-------------------------------------------------------

> > om daar met 'enige' opluchting 'naar Darmstadt
> te
> > kunnen faxen'.

> Wij
> hebben gewoon een toilet in het bedrijfsgedeelte.
> Dat faxt een stuk plezieriger..

Vandaar dat het bij zulke boeren ook altijd zo heerlijk naar Lelietjes van Dalen ruikt.
Wimsumar
Beste Alhambra1925: Ga er dan maar vanuit dat ze dan, ondanks grote haast, een keer het toilet in het bedrijfsgedeelte niet ongeschonden hebben kunnen bereiken en de geur aan de kleding ietwat 'verbloemen'
brabo
van een gewone box is toch vrij eenvoudig een diepstrooiselbox te maken. Gewoon een kwestie van een hogere plank aan de achterkant monteren.
pipo2
Achter een 3-duims buis en voor een knieboom van minimaal 20cm hoog met een afstand ertussen van max 175 cm. bij meer afstand of geen knieboom wordt het snel een bende achterin de box.
tok
Heb net diepstrooisel eruit gegooid, zou niet meer terug willen. Wat een genot is dat, dat je van het zaagsel af bent
anonymous_8
... doel je op het vele werk... of zijn er ook andere negatieve aspecten van diepstrooiselboxen te noemen (behalve de zaagselprijs)?
tok
Het is meer werk en de zaagselprijs en het aantaluierontstekings gevallen met 90 % afgenomen en dat zonder bedrijfsbehandel plan. En de koeien liggen nu rechter in de box.
En voor het imago is het beter dan de mestboxen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , ligboxen en dikke fractie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
12