@GerKoopmans : Leg faire prijs boer vast in Europees landbouwbeleid

Boeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat moet worden vastgelegd in het Europees landbouwbeleid van na 2013 (GL, vindt Ger Koopmans. Het CDA-Kamerlid vroeg staatssecretaris Henk Bleker van EL&I zich daarvoor in Europa sterk te maken.

Interview met Ger Koopmans door Arno de Snoo:

Wat wilt u precies?

,,Producentenorganisaties moeten versterkt worden, zo staat in de voorstellen van het GLB. Daardoor kan bijvoorbeeld de productie beter worden aangepast op de vraag. Maar ik wil nog een stap verder gaan. Ik vind dat in de regelgeving moet worden opgenomen dat erkende producentenorganisaties recht hebben op faire en redelijke producentenprijzen. Ook moeten kosten die gemaakt worden met investeringen in duurzaamheid terugkomen in de productprijs voor de boer.”

Wat wilt u hiermee bereiken?

,,Het gaat om het principe. De maatschappij wil dat boeren en tuinders duurzaam produceren, maar boeren hebben ook recht op een eerlijke prijs. Dat moet tot uiting komen in de Europese regelgeving.”

Is dit niet in strijd met de mededingingsregels?

,,Van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) mogen ketenpartijen nu geen afspraken maken over het doorgeven van duurzaamheidskosten. Als het volgens Europese regels wel mag, kan de NMa daar niets tegen doen.”

Staatssecretaris Henk Bleker loopt niet erg warm voor uw voorstel.

,,Daar ben ik ook ontevreden over. De eerstvolgende keer dat we in de Tweede Kamer weer over het GLB praten, breng ik deze kwestie weer onder de aandacht. Ik vind dat het op Europees niveau onder de aandacht moet worden gebracht.”

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

pieta
josl Schreef:
-------------------------------------------------------
> zit iets ingewikkelder in elkaar hendrik, wto en
> voorheen gatt hebben voor afbraak van
> handelsbelemmeringen gezorgd. quota kan, maar dan
> ook geen export ( zie canada) en dat is voor een
> europa geen optie. Daarnaast is vaker gepoogd om
> te eisen dat import minimaal gelijkwaardig
> geproduceerd moet zijn dan eigen productie maar
> dit wordt ook niet door de wto geaccepteerd, dit
> wordt gezien alsverkapte ondersteuning van eigen
> producenten.
Blijft dus alleen faire prijs over,
> zoals ook door de commissie daan v doorn
> voorgesteld: extra eisen ook belonen.

Kijk dat is nou slappe lulkoek. Het niet hebben van gelijke eisen is ook verkapte steun, alleen dan bij de wederpartij. Dus zeg gewoon dat het onderhandelen voor de landbouw is mislukt of niet belangrijk genoeg was of nog een andere reden. Maar kap het niet zo af. Want wat je daar schrijft is op zijn minst zeer discutabel. We zullen er wel mee om moeten gaan..
pieta
Ik doel dan meer op het enten voor MKZ, BST-gebruik, hormonen, genetisch gemanipuleerd voer en dergelijke. Niet op zo'n kleinigheidje als prikkeldraad en boxen op 1,2 meter. Ik bedoelde ook niet dat jij lulkoek verkocht maar meer de WTO en de inzet van onze eigen organisaties. Geheel zicht op de zaken heb je als individu toch niet. Ik ben ook nog wel eens op een LTO-vergadering geweest en als het dan over melkquotum ging was de optie handhaven bij voorbaat al uitgesloten. Onder het mom van behoud is onhaalbaar, het rust net als een stoel op vier pijlers en drie worden sowieso weggezaagd.
pieta
Met Koopmans ben ik het wel eens. Jij lijkt het nu met mij eens te zijn. Het zijn gewoon politieke spelletjes en de uitkomsten van het overleg hangen af van de diverse belangen. Kortom wij zijn als sector inzet in onderhandelingen. Ons sectorbelang is blijkbaar kleiner dan bepaalde andere belangen. Daar zullen we het mee moeten doen.
anonymous_8
.. daar heb jij geen last van...
josl
zit iets ingewikkelder in elkaar hendrik, wto en voorheen gatt hebben voor afbraak van handelsbelemmeringen gezorgd. quota kan, maar dan ook geen export ( zie canada) en dat is voor een europa geen optie. Daarnaast is vaker gepoogd om te eisen dat import minimaal gelijkwaardig geproduceerd moet zijn dan eigen productie maar dit wordt ook niet door de wto geaccepteerd, dit wordt gezien alsverkapte ondersteuning van eigen producenten. Blijft dus alleen faire prijs over, zoals ook door de commissie daan v doorn voorgesteld: extra eisen ook belonen.
josl
Kan je niet volgen pieta.Volgens mij heb ik niets anders gedaan dan kortde ontwikkelingen vande afgelopen 15 jaar verwoord . Wat is nou slappe lulkoek en wat is discutabel?
De wto accepteerd gewoon niet dat als bijv. een land beslist dat er geen prikkeldraad gebruikt magworden voor afrasteringen, producten van vee uit andere landen waar dit niet geëist word van de eigen markt geweerd worden aangezien dit niet relevant is voor het product ( melk, vlees), hetzelfde geld bijv. dat in duitsland ligboxen van koeien op 1.20 meter moeten. Dat is prima, maar duitsland kan niet eisen dat melkproducten van nederlandse bodem ook afkomstig moet zijn van koeien die gehouden worden in stallen waar ligboxen op die afstand staan. En zo zijn er tig voorbeelden waardoor er geen sprake is van level playing field. Maar ik zou niet weten waarom het dan niet mogelijk zou zijn om producenten te compenseren voor hun concurrentienadeel, alleen wordt het erg lastig om dit via een plus op het product te doen, maar het kan wel via het GLB. Daarom zijn nl. de afgelopen jaren de subsidies op zuivel, vlees, graan etc. ontkoppeld, puur vanwege de wto. En idd. daar is landbouw ondergeschikt maar wel al jaren een struikelblok gebleken.
josl
Politieke spelletjes pieta, zolang bst bijv. niet aantoonbaar negatieve gevolgen heeft voor volksgezondheid kun je producten dus niet weren. Werd trouwens in oostenrijk geproduceerd en vervolgens naar usa verscheept.
Geloof trouwens dat het niet veel meer gebruikt wordt door de ban van diverse supermarkten. Zie je ook meer en meer gebeuren, als de politiek maar lang genoeg twijfeld of draait pakt de retail het zelf op,niet alleen in NL.
al met al blijft bij mij wel overeind dat de kern van koopmans zijn betoog wel zinvol is.
gerrie-hul
Koopmans is een echte draaikont
anonymous_273
Koopmans slijmt een beetje met z'n achterban. O.a. door het CDA zijn we terecht gekomen in een liberale wereld handel.
Dat betekent dat de vraag in de markt de prijs bepaalt. Door te zeggen dat boeren recht hebben op een faire prijs is gewoon stom als eerst genoegen neemt met een liberale handel. Een faire prijs kan alleen gerealiseerd worden als er een handelsgrens rondom de EU wordt gelegd en de produktie wordt afgestemd op de europese vraag. En hij hoort dat te weten.
anonymous_273
Een faire prijs zal dan waarschijnlijk ook worden gezien als verkapte ondersteuning, ik vind het huichelarij.
Bovendien voldoen veel boerenin oost europa nog lang niet aan de EU eisen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , europa , nma , landbouwbeleid , duurzaam , duurzaamheid , regelgeving , boer , henk bleker , europees , glb en europees landbouwbeleid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0